Re: Co jste se kde dočetli zajímavého...

Autor: Anavi, Datum: 18.11.2007 22:25

EXKLUZIVNĚ: V Česku se prodává hračka, která může zabíjet

DNES 21:05

PRAHA - V českých obchodech se objevila další nebezpečná hračka z Číny. Výrobek se jmenuje Bindeez a jeho součástí jsou drobné kuličky obsahující nebezpečný gama-hydroxybutyrát, které se při kontaktu s vodou dokonce rozkládají.


Bindeez je sada barevných kuliček a aplikátoru, kterým je děti umisťují do připravené kulisy a tvoří barevné obrázky. Kamenem úrazu jsou právě tyto kuličky. Jsou malé, a děti je můžou vdechnout. Při kontaktu s vodou se navíc jejich povrch rozkládá a lepí na své okolí. Daleko nebezpečnější je ale látka, kterou uvolňují.

„Gama-hydroxybutyrát neboli Tekutina X je oblíbená taneční droga, která při předávkování může způsobit i křeče, ztuhlost svalstva a ztrátu vědomí, vedoucí až k smrti. Musíme si ale uvědomit, že u dětí stačí mnohem méně. Je to jako s kořalkou, dva panáky člověka rozveselí, ale šestileté dítě mohou i zabít,“ říká Ivan Douda ze společnosti Drop In.

V mnoha zemích už hračku zakázali

Hračku už zaregistrovaly a okamžitě zakázaly úřady v Německu, Švýcarsku a Austrálii. Čína jako země původu zakázala i její export, opatření však přišlo příliš pozdě.

Ve Spojených státech Úřad pro ochranu spotřebitele stáhl z oběhu již čtyři miliony těchto sad poté, co některé děti po spolknutí nebezpečných kuliček upadly do kómatu. Podobné případy hlásí i Austrálie. Odtud také hračka pochází, firma Moose Enterpeises za ní dokonce dostala ocenění Hračka roku 2007. Barevné kuličky jsou letošním hitem, není problém je koupit jak na internetu, tak ve většině českých hračkářství, ta nabízejí hned několik verzí výrobku.

Rodiče, kteří dětem hračku koupili, však nemusí věšet hlavu. Podnět k chemické analýze kuliček už obdržela Česká obchodní inspekce, tento týden se jimi začne zabývat i Úřad hlavního hygienika. „Zatím se zaměřujeme na výrobky určené dětem do tří let, pravidelné inspekce probíhají i v obchodech, nabízejících výrazné slevy. Ani do jedné z kategorií však Bindeez nespadají, proto nám unikly,“ řekl Deníku hlavní hygienik Michael Vít. Určitou naději ale vidí v nové evropské směrnici, vyžadující povinnou kontrolu všech výrobků určených dětem do čtrnácti let.


Vytisknuto z www.week.cz dne 27.04.2024 20:40
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-co-jste-se-kde-docetli-zajimaveho/read.php?1,23582,33890#msg-33890