Tak, je to mňamka, už jsem zkoušela předloni s rumem, vloni s vodkou. Ale tenkrát jsem pomačkala trnky, to byla chyba, bylo to blátivé na konci procesu a špatně se slívalo, větší odpad, i když dobré. Vloni byly nádherné velké trnky a celé bez rozmačkání, je to lepší. Z rumu je výsledek tmavší, vodka má větší jiskru. Rum jsem měla 40%, vodku taky, žádnou 30%, čím prý vyšší, tím lépe. V Kaufu mívají 40 % slovenský, výborný. Chutnala jsem ze slivovice a to nebylo ono, je dost aromatická.Ale každýmu vyhovuje něco jiného.
Rcp. : 1 kg trnek , 1/2 kg cukru a zalít 0,7 l vodky nebo rumu /dělala jsem i z 0,5 l a šlo to/, 3 ks hřebíčku, trošičku skořice a 1 článek z hvězdičky badiánu. Nechá se 1 měsíc uležet, občas zatřepat. Po 1 měsíci se svaří 1 l vody + slabá lžička kyseliny citronové, nechá schladnout. Vychladlé se vleje do nálevu a opět nechat 1 měsíc uležet, zatřepat. Pak už jen slít.
Ještě to dělám z aronie, stejný postup a to ani do vánoc nevydrží, aronie je skvělá. Tam se bobule aronie zpracuje do jogurtu, piškotu, trnky bohužel se u mě vyhodí.