Mančo, meduňkovou děláme roky tímto způsobem, nikdy se nezkazila snad ani deci.
Natrhat meduňku včetně stonků, roztrhat na drobnější části, poťukám to paličkou na maso, namočím do 5 litrů studené vody, přidám 100 g kyseliny citronové. Nechám do druhého dne, meduňka úplně zhnědne. Potom nahrubo vyndám, když v tom zůstanou drobnější kousky, nic se neděje. Přidám 5 kg cukru, míchám, dokud se nerozpustí. Cca 1-2 dny. Přecedí se to pak přes jemné plátno nebo nějakou silonku. Nalije se do lahví až po víčko, zavíčkuje, položí do temna naležato... vydrží x let. Což máme otestováno díky pár zapomenutým lahvím, ale jinak je hned pryč.
Manca napsal(a):
Mám naloženo ve vodě a zítra dodělám. Bezovou šťávu a poprvé i meduňkovou. Jen půl litru. Když mi bude chutnat, ještě udělám. Překvapilo mě, že se to má ještě sterilizovat, v jednom receptu psali. Já to naliju horké s zavřu, jak marmeládu. To mi přijde dost.