Re: Půjčky, úvěry a hypotéky

Autor: regina.mocova@gmail.com, Datum: 06.12.2018 23:55

Ivo, mělo by to tak fungovat. Ale šedá je teorie a zelený strom života. Teď už ČNB stopla hypotéky na 100 procent hodnoty nemovitosti. Ale protože je výhodné půjčovat i na poměrně nízké úroky u hypoték, spousty bank se snaží to tak nějak obejít. Do toho míchají ještě nějaká stavební spoření, kdy se vezme naspořená částka, k ní se půjčí zbytek, to tvoří pak požadovaná procenta k hypotéce.

A pamatuju ze špitálu třeba takový případ. Lékařská rodina se třemi dětmi. Poskládali pět stavebních spoření. Hlavní živitel rodiny se pojistil pro neschopnost splácet pro případ úmrtí. Skutečně umřel. S jeho stavebním spořením a splácením problém nebyl, jenže se zapomnělo na pojištění splácení dalších úvěrů dětí.Sama jsem se tenkrát divila, jak takhle mohla stavební spořitelna půjčit. Tenkrát se na manželku skládala komora ortopedů a něco doplatili rodiče manželky.

Závěrem bych řekla a myslím si, že není daleko doba, protože ceny spousty realit jsou přehřáté, kdy pro mnohé začnou velké problémy. Nakonec poslední krizi způsobila hypotéční bublina v USA. Hypotéka není do určité míry úplně špatný institut ale je obrovským úvazkem na dlouhou dobu a spousty lidí činí dost nesvobodnými. Jak dnes spousta lidí říká, minulý režim svým způsobem omezoval lidi politicky a represívně, to dneska není ani příliš třeba. Strašákem jsou hypotéky. Nakonec je to jasně vidět třeba na spoustě novinářů, redaktorů.


Vytisknuto z www.week.cz dne 28.04.2024 00:57
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-pujcky-uvery-a-hypoteky/read.php?1,33047,1521329#msg-1521329