Re: Vzteká se i to vaše?

Autor: Anavi, Datum: 15.11.2007 13:10

V posledních desetiletí takzvaně nezvladatelných dětí přibývá a věk, kdy začínají šikanovat své rodiče, se stále snižuje. Ve výchově tříletých dětí bývá rozhodující, zda jim rodiče nastaví hranice a naučí je dodržovat určitý řád.
Rozvolněná výchova, kterou jsme převzali ze Západu, a nedostatek času na dítě začaly produkovat TZV. MALÉ TYRANY.

Spousta rodičů má strach právě z toho, že se jejich dítě začne nevhodně chovat NA VEŘEJNOSTI, a tak mu raději ve všem vyhoví. Klasika- obchod a „Mami, já chci tohle“, pokud se maminka nechce podvolit, dítě se začne vztekat a dělat scény. Malý tyran se může dopracovat i k tomu, že se ho nakonec rodiče budou bát vzít do obchodu, do bazénu, kina atd, kde by mohl udělat ostudu. Když totiž dítě vycítí, že svým chováním rodiče stresuje, o to víc si to vychutná. K nadávkám přidá pár urážek, kousanců a plivanců.
Když malému tyranovi jednou ustoupíte, abyste měla klid, je to cesta do pekel, upozorňuje psycholog Šturma.

Rituály kolem jídla, základní životní potřeby, kterou málokterý rodič dítěti dokáže odepřít, využívají některé děti s panovačnými sklony k převzetí moci. Honí matku, aby jim postupně nosila celý obsah lednice a nakonec stejně nejsou spokojení.
Dr. Čapková uvádí příklad ze své praxe: dvě holčičky chtěly snášet všechno jídlo na stůl a nic jim nebylo dobré. Rodiče se domluvili, že tomu udělají přítrž, děti zasedly ke stolu, kde bylo nachystané jídlo, děti dělaly scény, rodiče si jich ale vůbec nevšímali a vydrželi. Nakonec děti snědly nachystanou snídani, protože jim kručelo v žaludku, u oběda už nebyl skoro žádný problém. Když děti pocítí autoritu a zjistí, že dospělý si trvá na svém, tak vyklidí pole a nejsou tak naléhavé.

„Když rodiče místo sebe dávají dítěti odmalička šidítka v podobě věcí a později peněz, jednoho dne se může stát, že jim peníze dojdou, nebo dítě najednou ve 14 zatouží po motorce. Odmítnutí ze strany rodičů nemůže dítě po letech života, kdy všechno mělo hned, pochopit a třeba motorku ukradne“, uvádí psycholog Šturma.

„Když se člověk nenaučí být už jako dítě vnímavý k potřebám domova(např. pomoc rodičům s úklidem atd.), dostane prvotní sobectví v dospělosti ráz povahového rysu“, upozorňuje dr. Šturma.
Někteří rodiče si myslí, že když dítěti postaví hranici, tak mu neprojevují dostatek lásky. „To je ale falešné pochopení toho, co láska je,“ říká psycholog a dodává: „Někdy je pro maminku zdánlivě snazší vyhovět, ale v tu chvíli dítě nabývá navrch. Je to první krůček k tyranství.“

Čerpáno z Magazínu deníku Právo.


Vytisknuto z www.week.cz dne 16.05.2024 04:44
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-vzteka-se-i-to-vase/read.php?1,7975,33203#msg-33203