Re: Hry, říkadla, popěvky....

Autor: Libi, Datum: 03.12.2007 22:00

k tomu zdraví jsem nakonec využila mj. tuto pohádku

 

Pohádka o zdraví

Dagmar Nováková

V jednom království se ztratilo zdraví. Místo něj přiletěl zlý drak Nemoc a začal trápit lidi.
Drak měl tři hlavy, a když létal nad královstvím, hlavy se rozhlížely, komu by mohly ublížit. Když se na někoho podívala první hlava, tak si hned zlomil nohu, nebo rozbil koleno, nebo mu něco v těle přestalo správně pracovat. Když se podívala druhá hlava, tak ten člověk byl strašně smutný, nic ho netěšilo a nic se mu nechtělo dělat. A když se podívala ta třetí hlava, tak člověk nenašel doktora ani léky, začal se hádat a nesnášet s ostatními lidmi, přišel o práci, jeho studna ztratila pramen a úroda uschla.
Zkrátka a dobře, v království bylo zle, lidé byli nemocní a nikdo si nevěděl rady, jak se zlého draka Nemoci zbavit. Pan král a paní královna byli nešťastní a nešťastná byla také jejich princátka, dvojčata Robert a Julie. Byli to sice ještě děti, ale brzo je napadlo, že musí království zachránit.
A tak Robert s Julií podnikali výpravy do všech koutů země a hledali odvážného hrdinu, který by království pomohl zahnat draka Nemoc.
Zkoušeli to u věhlasných lékařů, ale ti všichni kroutili hlavami: "Kdepak, na takové nemoci jsem krátký".
A jiný zase říkal: "Na draka Nemoc mé léky nestačí."
Další se právě chystal odjet pryč: "Já odcházím, s drakem bojovat nemůžu. A ještě bych mohl onemocnět i já."
Robert a Julie byli smutní. A když nepochodili ani u rádců, učenců a vyhlášených siláků, vraceli se domů a báli se, že budou také nemocní. Jak tak šli lesem, uslyšeli z nedaleké jeskyně nějaké naříkání a kňourání. A hned se tam šli podívat.
"Kdo to tady pláče?" ptal se Robert. V jeskyni se krčil malý dráček. A měl tři hlavičky!
Julie se k němu naklonila: "Kdopak jsi? Takhle malého dráčka jsme nikdy neviděli. Že ty jsi také nemocný kvůli tomu drakovi?" "No právě", kňoural dráček. „Vždyť já jsem drak Zdraví a po celé roky hlídám ve vašem království, aby lidé moc nestonali. Já býval silák, ale drak Nemoc mě zahnal a takhle jsem dopadl. Jsem čím dál tím menší a slabší. A jestli umřu, tak už vás nikdo nezachrání."
"Co budeme dělat?" bědovala Julie. "Jak se to stalo, že jsi tak slabý? Co s tebou uděláme?" byl zvědavý Robert.
Dráček přestal fňukat a začal se zlobit: "Ale vždyť za to můžete vy všichni v království. Přestali jste se o mně starat, a proto vás mohl drak přemoci." "Jak přestali starat? A proč máš tři hlavy jako drak Nemoc?" divili se Robert s Julií.
"To já vám hned řeknu. A také vám povím, co můžete udělat, aby drak Nemoc zase odletěl."
"Tak honem povídej, dokud je čas. V království už jsou skoro všichni nemocní." skočil mu do řeči Robert.
"Tak poslouchejte," řekl dráček:

"Já začal slábnout, protože se lidé přestali starat o své zdraví. No a protože já jsem zdraví, tak jste se přestali vlastně starat o mně. Tak třeba: lidé v království se přejídají a navíc se vyhýbají jídlům, která jsou zdravá. A také nikdo necvičí a nesportuje a také se nikomu nechce pracovat."
"No ale vždyť jsou všichni nemocní, tak nemohou" začala království omlouvat Julie.
"Právě, když někdo nežije zdravě, chytne všechny možné nemoci. A také jste se přestali mýt! Víte co nemocí se přenáší špinavýma rukama?" pokračoval dráček. "A je toho ještě víc, co je důležité: spánek, dobrá nálada a to, že se lidé mají rádi a pomáhají si. A protože ve vašem království je všechno špatně, tak já slábnu a lidé jsou nemocní. A ještě něco je špatně. Mnoho lidí kouří, pijí moc alkoholu nebo berou drogy! A to dělá zle všem mým hlavám." dokončil dráček řeč.
"A co ty tři hlavy...?" ptala se Julie.
"Jedna má na starosti všechno co se týká těla, druhá to jak se cítíme - náladu a třetí všechno ostatní, co potřebují lidé k životu a také vztahy mezi lidmi. A jak to není třeba jen u jedné hlavy v pořádku, tak začnou slábnout, protože to už zdraví není tak jak má být." vysvětlil dráček a pak zavzdychal, protože se zase zmenšil.
"Tak já už asi vím, co ti pomůže a co pomůže i našemu království!" vykřikla Julie. "Roberte, honem poběž, dokud je čas!"
Robert se sice trochu divil, ale pak mu to také došlo. Děti pospíchaly do království a všem lidem vyprávěly o dráčkovi Zdraví i o tom, proč je čím dál tím menší a slabší. Vysvětlovali všem, že musí jíst zdravě, dodržovat čistotu, spát a odpočívat, ale také cvičit a pracovat, a že nemají kouřit a pít moc alkoholu, ani brát jiné drogy.
Protože lidé v království cítili, že je opravdu zle a také proto, že Robert a Julie byli princátka a jejich rodiče, král s královnou také lidem domlouvali, začali dělat všechno správně, aby dráčka Zdraví zachránili.
A opravdu, dráček začal sílit a růst a čím byl zdatnější, tím víc slábnul drak Nemoc.
A zanedlouho se z dráčka stal drak Zdraví a ten zesláblého draka Nemoc přemohl. Spolu s lidmi z království ho zavřeli do pevné klece, aby už nemohl lidem škodit.
To víte, klec je sice pevná, ocelová, ale kdyby se lidé přestali o zdraví starat, tak by mohl drak Nemoc zesílit, klec rozbít a zase dělat neplechu. A proto drak Zdraví často létá nad královstvím, aby lidé nezapomněli, co mají pro něj i pro sebe dělat.
Robert a Julie se také starají o zdraví. Ale napadlo je, že jsou i jiná království a jiné země, a že i tam se může lidem přihodit to, co u nich. A tak ten příběh napsali a proto jsme se na něj mohli dívat i my.

Pohádka z programu protidrogové prevence Institutu Filia (Mgr. D. Nováková)


Vytisknuto z www.week.cz dne 27.04.2024 19:43
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-hry-rikadla-popevky/read.php?1,29891,36360#msg-36360