Re: Drsná kůže

Autor: Anavi, Datum: 09.01.2009 13:20

Co platí na suchou kůži
Lidská kůže je velice důležitý orgán. Chrání organismus před ztrátami vody a zabraňuje pronikání škodlivin do těla. Dokonalá epidermální bariéra je základní podmínkou života na Zemi.

Pokud je bariérová funkce kůže narušena, může to mít velmi těžké následky. Platí to zejména u malých dětí. Voda z hlubších vrstev se dostává na povrch a kůže rychle vysychá. Tím dochází k dráždění volných nervových zakončení a objevuje se svědění, které nutí ke škrábání. To samozřejmě stav kůže dále zhoršuje.

 

Suchá kůže tedy není nemoc jako taková, ale příznak. Některé formy suché kůže mohou být vrozené – například ichtyóza („hadí kůže“), hypotyreóza (snížená funkce štítné žlázy) a nejčastěji atopie. Suchá kůže ale může vznikat i působením vody a UV záření, chemických činidel (prací prášky, rozpouštědla) a klimatických vlivů (chladu, vlhkosti vzduchu), může být ovlivněna věkem (častá je suchá kůže v dětství a ve stáří) či onemocněním (poruchy ledvin) nebo užíváním některých léků (například těch, které obsahují deriváty vitaminu A).

 

Podstatou suché kůže je změna lipidů v ní obsažených, konkrétně úbytek ceramidů. Ceramidy se vymývají například při mytí nádobí, ručním praní a úklidu s použitím saponátů.

 

Suchá kůže je matná, tvoří se na ní šupiny a praskliny, je zarudlá, drsná a nerovná, má sklon k olupování. Vyvolává pocit sucha, napětí, úporného svědění, píchání až bolestivosti. Suchá kůže zvyšuje riziko vzniku dermatóz, kontaktní alergie, infekcí, plísní a virových onemocnění kůže (například bradavic).

 

Jak suchou kůži léčit? Dermatolog MUDr. Radek Litvík z FN Ostrava radí kůži dlouho nemáčet (rychlá sprcha je vhodnější než koupel ve vaně), nepoužívat klasické mýdlo a sprchové gely, které jsou alkalické, ale šetrné přípravky s pH 5,5, například koupelové oleje (to platí zejména pro kojence a batolata). Po umytí je dobré nechat olejovou substanci na pokožce oschnout bez utírání a do 3 minut po sprše kůži ošetřit promazávadlem. Promazávadla neboli emoliencia kůži zvláčňují, změkčují a promašťují. Hranice tří minut je důležitá, protože po této době dochází ke smrštění a rozpraskání pokožky.

 

Z promazávadel doporučuje MUDr. Litvík například Lipobase Repair®, obsahující vazelínu, pevný parafín, díky němuž je pokožka po použití matná a nikoliv mastně lesklá, a především cholesterol, ceramidy a mastné kyseliny – lipidy shodné s lipidy kožní bariéry, které zaručují její rychlou obnovu. Přípravek mohou používat všechny věkové kategorie včetně dětí od narození – buď k ošetření celého těla po koupeli, nebo na nejvíce ohrožené partie (obličej, krk, ruce, rty, lokty a paty). Je ideální i pro maminky malých dětí, které si často máčí ruce ve vodě.


Vytisknuto z www.week.cz dne 05.05.2024 05:48
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-drsna-kuze/read.php?1,164698,164718#msg-164718