Re: Povídání a rady o dětech

Autor: slunino, Datum: 23.01.2011 22:22

Moni, jsem taky prvomatka. Takže veškeré rady čerpám z okolí. Hodně se ptám sestřičky u pediatra, sestry, kamarádek. Vyberu si z jejich rad to své.

Kojila jsem plně snad do roku, do roku a půl jsem to zredukovala na 4 kojení za den a během měsíce jsem pak kojit přestala. Noční kojení jsem odbourala díky Vícepůlce. Byl tak hodný a v noci vstával k malé. Nabízel jí pouze vodu v pítku. Z něho mléko necítila. Po 8 perných dnech se konečně vyspal. Malá pochopila, že má smolíka.

Přejít z mateřského mléka na umělou výživu byl také horor. Ono bylo obtížné už vybrat nějaké pítko, které malé byla ochotna používat. Měla jsem předkoupený Sunar, ale ten nevzala do pusy. Na radu kamarádky jsem v něm mixovala banán. Ošidila jsem ji, pila to. Tak jsem alespoň spotřebovala Sunar. Z Hami jsem dostala vzorek Hami-Hajaja a to pila. A vyzkoušela Hami Optival. A ten naštěstí baští. Některé vzorky umělé výživy jsem si vyprosila od ostatních maminek - kamarádek.

Uzeniny se snažím nedávat. Kupuji dětskou šunku nebo šunku od kosti. Občas. Sestřička od lékaře mě dostatečně postrašila. Ty soli v uzeninách hodně zatěžují dětský organismus. No, ale aby si věděla, že také "lajdačíme". Tak o prázdninách snědla malá celý rohlík (jinak sní maximálně půlku a to musí mít hlad) s poličanem. Vyžebrala ho na Vícepůlce eye popping smiley stydlin smiley grinning smiley A jak jí to jelo. Pokud chce nějakou naši uzeninu, tak jí říkáme, že je tam koření, které děti nesmějí. Až bude větší. Občas Vícepůlka povolí a dostane na ochutnání kousek.

Zubařka mi ještě v době mého těhotenství radila, abych dítěti neolizovala jeho lžičku, pokud budu ochutnávat z jeho jídla, tak svým příborem, nepít z jeho lahvičky. Veškeré své mikroorganizmy z úst bych mu dakto darovala. Mám občas problémy se zánětem dásní a tak se jejími radami řídím. Vyvarovat se sladkého a na pití pokud možno jen vodu, ne sladké šťávy. V případě sladkostí to nepřeháním. Snažím se nabízet ovocný cukr. Čaj ji sladím malinko medem. Nepřeháním to.

----------------------------------

Moje teta také namáčela dudlík do medu. Ovšem naprosto zničila první zoubky svého syna. Mamka po ukončení kojení - v půl roce - dávala svým dětem normální dětskou kaši v kravském mléce. Od roka jsme jedli snad úplně všechno. Sousedka dokonce krmila půlročního synka gulášem z konzervy. Nedávno jsem také viděla malého prďocha, snad ročního, krmit se hranolkama od McD.

Mamka na nás aplikovala veškeré tenkrát dostupné informace ohledně stravy dítěte. Doba pokročila a teď je to jinak. Až budu babka (kéž se toho dožiju) bude to zase jinak confused smiley To si určitě vyslechnu, že jsem VŠECHNO dělala špatně eye rolling smiley


Vytisknuto z www.week.cz dne 04.05.2024 13:13
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-povidani-a-rady-o-detech/read.php?1,530206,531370#msg-531370