Re: Povídání a rady o dětech

Autor: Hanule, Datum: 23.01.2011 09:46

Ivčo, teorii látkových plen ti třebas na tom svém exempláři potvrdit nemohu. winking smiley I tento faktor je různý, podobně jako některé dítě např. absolutně nesnese pobyt v pokřtěné jednorázovce (jsou to třeba spíš extrémnější případy, ale existují - zkrátka, každé dítě toleruje něco). Ale mohu poreferovat o postupném viditelném si uvědomování kakaání, stejně jako vědomí počurané plenky. K. si to pořeší po svém, pokud není zaujatá něčím jiným a poskvrněnou plenu vnímá, tak se sama odstrojí, příp. pod zapnutým bodíčkem rozepne plenkové kalhotky ve snaze se nálože (a to i drobného učurnutí) zbavit.

 

Vysedávání na nočníku před jedním rokem života u nás nehrozilo z prostého důvodu, neposeděla totiž nikde, ta pokud možno i u toho jídla běhá anebo alespoň poskakuje či stojí. eye rolling smiley grinning smiley

 

Monino, dneska zase říkají - nenechte dítě na nočníku vysedávat, pokud si to neuvědomuje, nekrmte dítě na nočníku etc., což se za našeho dětství běžně dělalo. Mám takovou teorii, že si děti spíš prve navykly na inkriminovaném předmětu dřepět, přičemž došlo k náhodnému počurání se atd. No a dneska se to propaguje způsobem opačným, aby dítě začalo nočník funkčně využívat, až když jeví známky porozumění principu.

 

Řekla bych, obě metody fungují, tak at si každý vybere, co je bližší jemu a hlavně co se líp dá aplikovat na jeho dítě. Stav uvědomování přichází někdy mezi 15. měsícem života až 2,5 rokem. Odborníci říkají, vytrvejte ve zkoušení 14 dnů, pokud nejsou žádné zaznamenané úspěchy, je prostě ještě brzy.

 

Začít v zimním období s sebou nese nepříjemnosti v podobě větších komplikací jednotlivých fází, např. -

1. dítě potřebuje běhat s nahou prdelkou, na začátku v oblečení totiž stav "chce se mi čurat" ještě vnímat nedovede, to je až další, pokročilejší fáze úspěchů

2. samostatné čurání zvýší úměrně jeho odpor k zaplenkování, takže zabalit ho v případě potřeby zpět do plen pokládá za urážku grinning smiley, což úměrně prodlužuje dobu potřebnou k vypakování se ven, a to i pro tzv. rychlá vyběhnutí (v minus deseti, že eye rolling smiley)

3. všechno se blběji suší a katastrofy se tudíž nelikvidují tak promptně jako v létě (podlahové krytiny. lůžkoviny, oblečení..)

 

O nočním bezplenkování se říká, začít, až bude přes noc plena suchá - třeba sledovat, protože dítě čurá pak až po probuzení, některé ovšem fofrem, jiné třeba za delší dobu. U nás období nočního nečurání nastalo mnohem dříve než akceptování nočníku, z počátku s nahou prdelkou vydržela hodinu až dvě moč zadržovat, než jsem ji zabalila, pak se úlevně vyčurala. Nechtěla jsem ji mučit kvůli "převýchově", probíhala naivní snaha o odběr moči pro MUDr.

 

----------

Františku, nevyháním tě. flower smiley grinning smiley


Vytisknuto z www.week.cz dne 04.05.2024 20:36
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-povidani-a-rady-o-detech/read.php?1,530206,530707#msg-530707