|
|
sobota 14. února, 08:50 Svátek má Valentýn
|
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Zahrada a květena
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..
Podkategorie:
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: čemeřice - helleborus
Regi, máš pravdu, ta od Tebe se taky ještě usazuje. Dostala výsadní místečko, tak snad se časem ukáže.
Manco, tady je to úplně naopak. Ale hrabala jsem a ve stínu je ještě půda zmrzlá, tak uvidíme.
Kiko, taky jsem si říkala, že se zeptám, jak se jí vede u tebe. Jestli náhodou nemám ničemný ruce.
Moc hezky se vzpamatovala záměna, měla to být Liara. Ale nevadí, daří se jí zatím i po mrazech výborně.
Do Ctěnic se nechystám. Docela mrazy zvládly, dnes se to narovnává, místy zem ještě zmrzlá. Ale hmyzáci se činili. Hodně nakvetlé a zlomený stonek mrazem odstřihnu, ještě tomu dám čas.To se právě pozná kvalita rostliny, když znovu narůstají poupata. Některé to prý neumí, končí s kvetením.
Aleno, je to ta z Řečan, jak jsme se tam míjely. Tak tam zase cedulku přidám.
Jestli to vydrží, tak je to hezká čemeřice. Začne hodně tmavá a pak se vybarví takhle. I květy má poměrně velké.
Regino, líbilo se mi i odkvétání. To bylo takové světlé, do žluta, zvláštní. Ta čemeřice hlavně kouká, neklopí a ty květy opravdu velké. Uvidím jak kvetení letos, bylo od Ž. září 2023. Měla jsem ulomený největší stonek....čím? já to nebyla...
Konečně jsem našla v záhonku loni koupenou čemeřici!
Bohužel asi letos nepokvete, žádná poupata tam nevidím. Ta druhá fotka je z loňska, když jsem ji vysadila do záhonku.
Loňská fotka mé staré čemeřice je z 31.3. 2024.
Letos asi taky moc nepokvete, protože janovec vedle ní se už dost rozrostl a dusí ji. Musím ji vyrýt a přesadit na vhodnější místo.
Pomalu to začíná nakvétat, cítí asi tepleji, i když dnes foukalo a byla pocitově zima. Tak na kuk.
Krása. Já dneska obdivovala čemeřice v pořadu nejkrásnější britské zahrady. Ashwood Nurseries - BBC Gardeners' World Live
Bylo to ze soukromé zahrady, o které se píše v odkazu. Majitel patří také mezi milovníky čemeřic, jaterníků. Ve většině britských zahrad ale nemají tyhle povětšinou německé kultivary, které koukají nahoru a jsou takové kompaktnější. Mívají takové rozvolněnější, které vypadají víc jako zvonečky.
Možno brát i jako tip na výlet
Pro pokoukání doporučuju pokračovat na tenhle odkaz, je na konci stránky Buy Plants Online - Online Garden Centre, Plant Nursery and Gift Shop. Tam jsou i ty typové čemeřice.
Ono tady vše anglické nejde, nenám trpělivost čekat a zkoušet.
V Parkonu jsem nebyla. Po zklamání od Starkla a Hortisu jsem se nikam nevypravovala. Ale jak mi google vyhazuje fotky, tak jsem zjistila, že některé roky už jsem byla v Oseku pro macešky. I když letos je chladněji,tak nevím. Že bych to spojila.
Jak jsem se hrabala v dávaných odkazech, psali tam i o čemeřicích v nádobách. Velký dúraz kladli na drenáž. V záhonech je tu sucho, takže na přemáčení nějak člověk nemyslí ale možná je to příčina neúspěchu v nádobách. Píší o přidání většího množství štěrku. Myslí tím ty drobné kamínky.Nicméně tomu stejně nedávali dlouhou životnost. Taky upozorňují na odstranění opadávajících semínek a lístků do středu rostliny, může způsobit plíseň. Doporučují občasné přestříknutí fungicidy. Možná to zavedu.Bohužel tu není moc míst, kde by člověk viděl kvetení čemeřic v nějakých velkých zahradách.
No a Winterbells u tebe přežilo? Nikde jsem pak na ní nenarazila. V OBI mají už anglické vyprodané a nějaké tmavé orientálky, Kamarádka byla v Horb. a říkala mi, že děs běs, ale čemeřice nekoukala. Jen samé petrklíče. Mají obr květináče a u nás je větší zima. . Nechci být otrokem zahrady, neumím to namíchat a muž vzdoruje, a kor když to potřebuju ihned.
A ještě k Winterbells. Vypadají moc dobře. Ale asi budou nějak choulostivější nebo co. Viděla jsem je od ůhynu v prodeji ještě několikrát. Ale nevypadaly úplně zdravě. Ani jsem to nepokoušela.
Taky nerada stříkám a míchám.
Tady by myslím šlo trochu dát do konve, doplnit vodou a s kropítkem zalít. Možná by stačil i obyčejný hypermangan spíš preventivně.
Dnes jsem očistila orientálky, taky něco podupala....některé byly na slunci krásné, některé se stále loudají s rozjezdem...
Alenko, spadla mi brada. Krása.
U mě budou dýl, vzadu ve stínu, ještě nedávno tam byl sníh. Ale některé už jsou pěkně nachystané.