Re: Odbor stavebni Brno Bohunice (stavebni urad)

Autor: HanaK, Datum: 22.08.2016 09:06

(V předchozích příspěvcích jsem odstranila zbytečné mezery, psala jsem to z mobilu)

Předesílám, že nejsem z Brna a nepracuju na stavebním úřadu. Z výše uvedeného příběhu nelze poznat, zda se jedná o svévůli a porušování zákona na straně stavebního úřadu nebo zda se pisatel pokouší prorazit s pochybeným investičním záměrem zakresleným v blbém projektu (kulaté razítko neznamená, že projektant své práci rozumí a nefláká ji) a zda není většina prodlev způsobena podáním neúplné žádosti bez patřičných podkladů, o které tedy do doplnění žádosti není možno rozhodnout.

Samozřejmě se může jednat na straně st. úřadu o lenost nebo nějaké ty vlastní či spřízněné zájmy, konglometát státní správy a samosprávy je docela peklo.

Ale mezi řádky lze zjistit, Tvosko, toto:

- chtělo by to se seznámit se stavebním zákonem a dalšími zákonnými předpisy nebo využívat k získání st. povolení služeb schopného projektanta, máš v problematice mezery. Stavbou je bezmála každé kopnutí do země. Zásaková jímka, čili díra plná štěrku stavbou JE. Když uvážím, že by si někdo mohl udělat zásak ze septiku kousek od mojí studny, jsem velmi ráda, že jsou stavební a vodoprávní předpisy takto přísné.

- možná budoucí cesta na tvém pozemku je, pokud tedy není v územní plánu, odhaduju, cesta zpřístupňující vedlejší pozemky, vzniklé oddělením tvého pozemku z velkého celku. Tedy jste žádali o stavební (územní) povolení před rozhodnutím o rozdělení pozemku. Když vezmu v úvahu, že by se mi mohl znehodnotit pozemek tím, že nebude přístupný, pak jsem ráda, že stavební úřad dbá o přístupnost všech pozemků. Ano mohli si chyby (vaší? původného majitele pozemku? souseda?) všimnout dřív, to je pravda. Nebo je to všechno jinak, nemám relevantní informace.

- opakovaná nutnost měnit stavební dokumentaci značí chyby v záměru nebo v dokumentaci, čili na tvé straně, ne na straně úřadu. Nemůžou vám do projektu zasahovat z vlastní vůle či nevůle, ale pravděpodobně pro to mají oporu v zákoně. Pokud ne, tak se proti rozhodnutí včas odvolejte. Pravděpodobně jste si nepožádali o vyjádření se k investičnímu záměru před vypracováním nákladného projektu, že?

- chtělo by se to zběžně se seznámit s fungováním úřadů a správním řádem. Úřad po vás nemůže chtít nic, co mu neukládá zákon, ovšem taky vám nemůže odpustit nic, co mu ukládá zákon po vás vyžadovat. Čili rozhodnutí námi všemi voleného zákonodárce, ne onoho úředníka. Pokud není žádost úplná, je správní řízení přerušeno a lhůta na rozhodnutí neběží. Smysluplnost onoho požadovaného vyjádření tedy nemá smysl hodnotit, pouze zda má úřad zákonné právo ho po vás vyžadovat. Takže si od prodlevy se stavebním povolením odečti dobu, po kterou jsi nedodal zmíněné vyjádření, ta jde na vrub tobě.

- ve správním řízení je velmi důležitý okamžik převzetí zahájení řízení nebo rozhodnutí. Pokud si nepřeveznete dopis na poště hned, ale po více dnech nebo pokud necháze marně uplynout desetidenní lhůtu, tak se o tyto dny protahuje řízení.

 

1. Tedy doporučuju necpat peníze do soudních poplatků, ale do schopného projektanta, který ti pomůže dotáhnout věc do konce.

2. probrat celou anabázi s někým, kdo věci rozumí a nehnat se do soudní pře, pokud by se neukázalo jasně nezákonné chování ze strany úřadu.

3. Zákony hodnotí člověk dost odlišně, pokud chrání jeho před omezováním ze strany sousedů či poškozením jeho životního prostředí ze strany sousedních staveb, než když jemu osobně v tom samém brání.


Vytisknuto z www.week.cz dne 29.04.2024 12:32
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-odbor-stavebni-brno-bohunice-stavebni-urad/read.php?1,1392933,1395507#msg-1395507