drahus napsal(a):
Prosím tě a kolik se toho kvásku pak do mouky dává?
Drahuško, já peču kváskový chléb normálně v troubě. Už se mi podaří skoro pokaždé
Pochopila jsem, kde jsem dělala chyby. Kvásek je poměrně hustý, asi jako krupicová kaše. Dělám ho do sklenice od okurek. To je dávka na 1 malý chléb (mám ty sklenice dvě a peču vždy 2 malé chleby). Kvásek je jen ze žitné mouky (celozrnné jemně mleté - to "jemně mleté" je důležité, jinak je chléb drolivý a moc tmavý, kvalita asi stejná, jen tady jsou ta zrníčka jemněji namletá). Pak dám kvásek do mísy, přidám 2 lžičky soli a 2 kmínu a pšeničnou celozrnnou jemně mletou mouku. Té dám tolik, aby vzniklo správně tuhé těsto. Na ty dva chleby je to cca 1/2 kg pšeničné mouky a zrovna tak asi 1/2 kg žitné se spotřebuje na ty kvásky. Až budu péct nafotím všechna stádia.