Holčičky, za mého dětství jsem karlovarské také zaznamenala, jen tu chuť nemám zapsánu až tak intenzivně. Jakože komunistické to byly.
Včera jsem pekla prostě jen tak (jakože pečivo, ne karlovarské rohle), z cca 1/3 celozrnné žitné, 1/3 celozrnné pšeničné a 1/3 hladké bílé, krzeva kynárenský fígl popisovaný v Pečivu mi nádherně nakynuly, z 15 kusů jsem jeden uchránila pro dokumentaci. Fakt jsem měla radost, tak nutím k nahlédnutí. Ono teprve co mě ten fígl "napadl", jsem zpětně zjistila, že to radikální vlhké kynutí je defacto simulace právě profesionálního kynutí v kynárnách tak, jak se používá v průmyslovém pečení.
Jinak výroba opět handmade a necháno v netvaru kynout než jednou pomalým způsobem v lednici. Opět se k tomu vracím, prostě mi to cele vyhovuje.
Čili těsto kynout pomalu a za chladu pro rozvoj jemnější chuti, tvarům pak volume pěkně doprava, na 30 - 40 minut před pečením. Následně rozfajrovat troubu na 200 st. horní/dolní těleso a 15 minut. Horkovzduch mi nevyhovuje. Focené nejsou potírané ničím.
Péefko, ty tvé jsou opět skvostně rohlíkové.