pátek 19. dubna, 11:26 Svátek má Rostislav
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Zdraví a krása
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte, nebo naopak vyšíváte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Podkategorie:
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: ZDRAVÉ HUBNUTÍ PODLE ROMČI
Taky se přidávám k povánoční hubnoucí epidemii
Ovesná kaše je velmi vhodná snídaně (nízké GI), mně moc chutná a nemám hlad až do příštího jídla. O víkendu vařím doopravdickou, v týdnu někdy instantní. Ale kupte si jemné ovesné vločky s klíčky, pak stačí 30 g vloček, 250 ml mléka, lžička cukru a vařit cca 1 min. + ovoce n. skořici n. rozinky....
Osladit si kaši lžičkou cukru není problém - lepší než ultrapřísná dieta na dobu určitou je mírná změna jídelníčkou trvale.
Kukuřičké lupínky nejsou moc vhodné, mají vysoké GI, nezasytí, člověk má hned hlad, kukuřičná mouka má na rozdíl od ovesných vloček minimum vlákniny a je v nich zbytečná sůl.
Spíš než se snažit mocí mermo omezit kJ na minimum by bylo začít počítat kalorie, třeba tady. Možná zjistíte, že se vám lžička marmelády do jogurtu, něco malého ke kávě, troška másla na dušenou zeleninu atd. v pohodě vleze do jídelníčku, jídlo vám bude chutnat a nebudete mít snahu utrpení co nejdřív ukončit.
Konec teorií, jdu na praxi, teda uvařit si čaj....
Re: ZDRAVÉ HUBNUTÍ PODLE ROMČI
Re: ZDRAVÉ HUBNUTÍ PODLE ROMČI
Zdravím všechna děvčata, která si chtěji ozdravit svoje stravovací návyky, pomoci tělu snadněji trávit a jako bonus ještě i hubnout.
Ovšem nic není zadarmo, hubnout a přitom se cpát tím vším, co máme tak rady, to jde jen v těch podvodných nabídkách různých zázračných tablet a čajů na hubnutí, co stojí od tisícovky nahoru. Jenže bohužel, až na lidi s velmi dobrým "spalováním", kteří mohou opravdu jíst všechno a nepřiberou, a není jich zas tak málo..... zázračné hubnutí bez úsilí není.
A protože musíme nyní hlavně cvičit pevnou vůli a odolávat stovkám nástrah denně, založila jsem tyto stránky, kde se můžeme vypovídat, navzájem se podporovat. Například mě hodně podporuje, že se tady můžu "vykecat". Napsat, jakémám problémy, v čem se mi daří. Sdělená starost poloviční starost. A také jsem chtěla podobné stránky proto, že Romčina "dieta" mi přijde geniální a nechtěla jsem, aby o ní věděla jen ona.
Proto vítám všechny, kteří mají zájem se k nám připojit. Kritika je vítána, alespoń ta, co není kontraproduktivní. Tento stravovací postup se totiž nemůže zaměňovat s běžnou dietou, kdy se úzkostlivě a úplně každý den, ne-li každou hodinu hlídá vše, kdy máme od odborníka předem stanovený jídelníček a snažíme se v celém postupu vážit potraviny, počítat s přesností švýcarských hodinek kilojouly, bedlivě sledovat poměr bílkovin atd. A pak se z toho zblázníme, takový jídelníček pro nás bude velmi náročný a , jak říká Romi, ultrazdravý, a po pár týdnech, kdy do sebe budeme cpát div ne násilím nějaké předepsané kaše, které bychom jinak nejedli (a to je velmi důležité - postupovat podle individuálních chutí!) se "zblázníme" a zajdeme do cukrárny, rozloučit se s tak přílišným omezováním---
Proto chci jít touto její zlatou střední cestou. Dopřát si jídlo které mi chutná, sledovat množství masa i příloh atd, ale mít zároveň "právo" si nějaký den "mírně" upravit po svém. Jak psala Romča, když má šanci sníst řízky, tak si dá rovnou 2. Na váze se to nikdy neprojevilo a dušička má pokoj, člověk si nepřipadá jako otrok. ale něco takového si na druhou stranu nepovolíme často, ro dá rozum. nevím, jak často si romča dá ty řízky, ale odhadla bych, že tak jednou za 2 měsíce? Zkrátka, neznamená to, že budeme častěji dělat k nedělnímu obědu právě je, abychom si mohly vždy dát dva.
Takže, na rozdíl od diet, v tomto stravovacím režimu jde celkově o něco jiného. A Romča je fakt dobrá, že na to přišla.
Samozřejmě musíme hlídat kalorickou hodnotu, ale stačí, když se seznámíme s nízkokalorickými potravinami a budeme mít přibližnou představu o tom, kolik kJ má třeba banán. A tak budeme vědět, že když jsme ve stresu a rozhodli jsme se zahřešit, tak je lepší sáhnout třeba po tom jablku nebo pomeranči než třeba po banánu a nebo vyzrálé slaďounké hrušce. Měly bychom vědět, kolik mají rámcově různé oříšky, kolik různé cereálie. a podle toho si dovolit "zahřešit.
Také je potřeba si hlídat glykemický index, to je velká pravda, protože díky potravinám s vysokým GI máme ten vlčí hlad. ( To byl třeba můj obrovský problém. Že jsem měla pořád hlad. Ne jenom chuť, ale vyloženě hlad. Teď už ten hlad nemám. Teď už zůstala jen ta chuť. S tou musím ještě hodně bojovat, ale je to mnohem lepší, než bojovat i s hladem. ) Souvisí to - ten hlad- s nadměrným vylučováním inzulinu právě kvůli těmto potravinám. třeba knedlíky mají hodně vysoký GI. I rohlíky.
Se sacharidy se to proto nemá přehánět. Ano, nečetlo se mi to snadno, když mi to tenkrát Romča psala, chtěla bych dietu, kdy se hubne a zároveň i baští kolik chci těstovin, ale nedá se nic dělat, to vím i z dřívějška, těch těstovin si prostě plný talíř dát nemohu. Musím je hojně "naředit" zeleninou a dát do nich kvalitní libové maso.
Ano,musíme i sledovat bílkoviny. Mít v průměru 150 g - 200 g.kuřecího, krůtího, rybího, hovězího nebo sojového masa denně. Nebo mít masa trochu méně, ale dát si navíc k denní nabidce ten cottage nebo hermelín. Ale jde o to, že se bílkoviny nemusí hlídat každý den. Proč bychom některý den,neříkám že každý čtvrtý, ale třeba jednou za týden, za dva, třeba když někam cestujeme a nestačíme si připravit na cestu "krabičku " s jídlem, nemohly mít spíše trochu "jiný" den , protože celozrnné pečivo a nějaký ten kousek tvrdého sýra, šunku plus rajče seženeme vždy a všude. Někdy se stane, že není čas na klasický teplý oběd. A pak to další dny zase dohonit a snažit se o velmi pestrou stravu. Nebo mít naopak někdy spíš víc bílkovin a zeleniny a méně sacharidů. Když máte velkou chuť na maso. I to se někdy může stát. Že člověk v ten jeden "jiný den" má chuť na více masa. Tak prostě k obědu nejíst přílohu,ale dát si větší porci masíčka. a pochutnat si. Tak jak to teď popsala Romi když psala o jednom svém obědě. Prostě se přizpůsobit .
Nebýt otrokem extrémně přesného stravování, samozřejmě při zachování těc nejzákladnějších pravidel, bez kterých to prostě chtě nechtě nejde. . Občas , v případě, že nestíháme, nebo něco podobného, to prostě nemít "dokonalé".Mít to dokonalé jen napolovinu a pak to dohnat. Je to určitě lepší, než si pak v tísni koupit v obchodě balené tvarohové buchty nebo zajít do hospody na svíčkovou se šesti jen proto, že je v něčem "krize" a když už to "dnes" nezvládnu dokonale, tak se na to můžu rovnou vykašlat nafurt.
Takže já za sebe se budu snažit o velmi pestré jídlo. A hlavně jíst to, co mi chutná. Jak psala Romi, než by si měla dělat tu "moji" polévku s celozrnnou jíškou na olivovém oleji, tak by si raději dala bez jíšky, jen zeleninovou. Stejně tak nemá Romča ráda ovesnou kaši. No a já bych se po ovesné kaši mohla utlouct a je opravdu velmi zdravá, takže si ji také občas s velkou chutí v budoucnu uvařím. Zkusím ale osladit jen trochou medu nebo alespoń malinkým množstvím fruktozy. Bílý cukr je totiž něco, co chci vyloženě bojkotovat. V tomhle jediném b\ch chtěla co nemenší možnost kompomisu. jinak bych si za chvíli dávala lžičku i do kafe.a pak i 2 lžičky. Bílý cukr prostě musím brát jako "nepřítele.
Ale ta "olivovo-celozrnná" polévka mi prostě také chutná. Opravdu mi nevadí a pochutnám si na ní. Zase ale nemám třeba ráda lískové oříšky jinak než v Nutelle nebo v tabulkové mléčné čokošce. Tak mi nedělá problém se jich vzdát. Ani mandle bych nemusela. _Ale pár za čas si jich dám. Těch mandlí plus nějaký ten para ořech. je to zdravé.
Hermelín jsem ještě donedávna také nesnášela, až asi před půl rokem ni začal chutnat, tak s tím také nebudu mít problém. ale někdo ho třeba nemá rád dodnes. No tak ho prostě nahradí jiným sýrem. Třeba tím cottage. A tak to prostě je. Každý si svou stravu naplánuje podle toho co mu chutná a co je pro něj dostupné.
Denně je tedy dobré sníst přibližně :
1-2 krajíčky celozrnného těžkého chleba, občas nahradit kaiserkou nebo jiným celozrnným,ale ne často, takového pečiva se sní hravě mnohem víc, protože je takové nadýchané člověk chce víc a víc a víc.
120-200g bílého jogurtu ,můžeme do něj přidat kousky ovoce z denní nabídky, mně vyhovuje sníst si ten jogurt také na snídani. ráno nemám stejně čas na pořádnou snídani, takže za snídani vlastně považuju až dopolední svačinu. to si dám chleba s něčím a hlavně horký čaj.
2-3 kousky ovoce podle velikosti, někdy je nějaké jablko tak obrovské, že je za dvě
Tvrdý sýr nebo Tvaroh nebo něco dalšího na chleba - slabě , jako je bylinkové almette, trochu lučiny, žervé, nebo libová šunka. Je možné chleba slabounince namazat máslem pod šunku.
asi 200 g živočišné bílkoviny, z toho třeba 150 g libového masa plus k večeři třeba kousek hermelínu nebo hermelín nahradit vajíčkem, atd., dá se různě obměňovat. nebo si koupit balkánský sýr a udělat si dobrý šopák k večeři. inak, bílkovina je i v rostlinných potravinách, třeba v ovesných vločkách je ve sto grameh snad 13 g bílkovin nebo tak nějak. A když jsou k jídlu luštěniny, tak ty mají také dost bílkovin, je možné dát méně masa a přidat trochu na porci těch luštěnin.
asi 80-100 g kvalitní přílohy k obědu , tedy těstoviny, rýže,kuskus, pro někoho i brambory nebo pohanka,knedlíky samozřejmě nepapáme
minimálně 200 g zeleniny, ale žádoucí je i dvojnásobné množství. Nezapomínat na strouhanou mrkev, nastrouhat do ní jablko a zakápnout citronem. Nastrouhané jablko z denní nabídky to osladí tak akorát. Mně chutná i ledový salát na chleba se šunkou. prostě propašujte všude zeleninu, je zdravá a pomůže zasytit. Příloha k masu by měla být vždy zčásti zeleninová
trochu oleje olivového nebo i jiného rostlinného na "orestování" masa případně zeleniny
asi 2 litry tekutin . ale pozor, ani náhlý příjem tekutin se nemá přehánět. a v polévce je již také tekutina........Nedávno umřela jedna žena, co držela dietu, vypila najednou nadměrné množství , asi 2 litry "na ex"
Takže to je rámcově základní jídleníček, který si každá z nás může upravovat různě podle chuti. Uvedla jsem přibližné gramy, tak, jak si je pamatuji z různých diet, ale spíš se budu snažit dostat "do oka" tzv.porci. Jako to dělá Romča. jenže ona už je zkušená a já teprve začínám, navíc mám mnohem slabší vůli než ona, tak se prostě o něco opřít musím. jinak bych byla schopna si porce nenápadně, a tak abych o tom nevěděla, zvětšovat. Gramy ale stejně slouží jen orientačně, třeba na odměření rýže atd. je pak dobré používat nějakou přiměřenou naběračku, o které víme, že jich nabere tu "porci", která bude mít tu přibližnou gramáž.
=================================================================================
Takže to je z takové "teorie" zatím vše. Ještě se za chvíli vrátím na pokec o tom, co jste tady zatím napsaly. Jo, a mám objednanou ukázku jídelníčku, co dělá jedna paní, živí se tím, že dělá lidem jídelníčky a má velké úspěchy, dokonce ji doporučují i zdravotníci. Tak pak porovnáme, co v tom jídelníčku má a nemá.
Re: ZDRAVÉ HUBNUTÍ PODLE ROMČI
Myslím, že jsi to sesumírovala dost dobře, jen u té zeleniny bych minimum zvedla, podle STObu, je optimální dávka 350 - 400 g.
A ještě jedna veledůležitá věc - pohyb!!! Mě by např. do tělocvičny nikdo nedostal, ale chodím. Se psem na dlouhé vycházky, v práci nepoužívám výtah, ale hezky šlapu po schodech a musím říct, že už dávno do druhého patra nefuním tolik, jako přede dvěma lety. Opět se odvolám na STOB - je dobře za den udělat 10 000 kroků. Ale netřeba lámat rekordy, důležité je hýbat se pravidelně.
www.chlupatarad..
Re: ZDRAVÉ HUBNUTÍ PODLE ROMČI
Filipko, to je zas elaborát
tak já se musím přiznat, že necvičím......ted jsem teda vytáhla stepper, ale loni při hubnutí jsem necvičila, ale kdyby jo, šlo by to dolu rychleji. Ale jako Otázka, chodím...z práce pěšky, pak s pejskama...většinou jsme celé odpoledne někde....v létě na zahradě. V zimě je to horší, ale zase aspon s těma pejskama člověk chodí.
no a té zeleniny sním půl kg asi za týden ale je to jak kdy, někdy víc, mám na ní víc chuť, někdy ne....
Re: ZDRAVÉ HUBNUTÍ PODLE ROMČI
Romi, vždyť to povídám, vymyslela jsi geniální stravování. Hubneš dokonce i bez denní hromady zeleniny a bez cvičení .
Jasně - zelenina je super zdravá a bylo by lepší ji jíst každý den, stejně tak by bylo lepší každý den cvičit, ALE každý člověk je jiný. A když nezvládá Romi jíst zeleninu každý den, ale jen nárazově,zato si pak udělá nějakou extra zeleninovou ńamku, tak proč ne? Všichni víme, jak by to mělo být v ideálním případě, ale kdyby bylo všechno ideální a zdravé , tak by nikdo neměl problémy s váhou, a asi ani se zdravím, nikdo by nejedl nikdy žádný zákusek bez ohledu na to zda je štíhlý nebo ne, ani cukroví, dort, nikdy by nikdy nekouřil, nenapil se tvrdého alkoše atd.
Takže Romi, jsi dobrá.
A s tím pohybem, myslím, že to Otázka napsala dobře. Nemusíme hned začít chodit do posilovny. A já nejsem ani trochu typ na různé domácí rotopedy a steppery. Chtěla by být, ale nejsem. kdybych si je koupila, tak bych se na ně nedonutila. Takže v tomhle mám nevýhodu. Ale začínám se prostě v každodenním životě víc hýbat. Jít raději do schodů než výtahem, víc venčit pejsky, do školy pro potomka v rámci možností raději pěšky, auto jen výjimečně atd.
iviku, chutnala jsem to jablko z mrazáku, bohužel mi ale nechutnalo tak jako pečené, asi záleží i na druhu, já tam dala Golden Delicius. Ale i kdyby bylo asi nějaké jiné, pečené je prostě pečené. Pro me. To je zase otázka těch individuálních chutí. Mně totiž na pečeným jablku chutná právě i to "aroma" pečení, ta opečená šlupka.
HanoK, s tou ovesnou kaší máš pravdu, je to ňamka. Ale dáváš do ní asi dost mléka. Kolik porcí z toho čtvrlitru mléka děláš? Já dělám ovesnou kaši tak, že večer ponořím ov.vločky do vody, ony do rána nabobtnají a změknou, tak se pak ani nemusí moc vařit. Pak je v té vodě začnu vařit a dolévám mléko. Už ho tolik "nenasajou". Mléko chci prostě omezit na minimum. Dřív jsem ho pila hodně a moc se po něm tloustne a také zahleňuje. Prostě ho chci omezit co nejvíc. Angličani dělají ovesnou kaši jen na vodě a pak si do ní dávají přísady, jako marmeláda atd.
Jinak máš pravdu v tom, že když někdo nesnáší třeba olivový olej, tak je lepší, aby si dal kousíček másla a měl dobré jídlo, než to hnát do důsledku. Pak je opravdu dobré zjistit, jakou kalorickou hodnotu to máslíčko má, a to pak zase vyrovnat něčím jiným, omezit třeba trochu něco jiného.
Antarie- ten nízkotučný jogurt bych také nejedla. a pozor na umělá sladidla, to je "svinstvo", když je ho hodně. a je lepší si do bílého jogurtu nakrájet trošinku sušeného nebo čerstvého ovoce, než jíst ten s těmi marmeládami z obchodu. Já jsem si koupila rozinky a švestky, a mám doma sušené borůvky. A občas si tuhle směs dám do jogurtu.Ne moc, protože sušené ovoce je více na tloušťku než normální. A také ne každý den, většinou jám ten jogurt samotný. Ta activia mi chutná tak, že tam žádnou přísadu nepotřebuju. A to navzdory té debilní reklamě. Prostě je to takový velmi "jedlý" jogurt. Ale romče například vůbec nechutná. jinak si do jogurtu můžeš dát ráno i trochu MUSLI. ale jestli chceš, tak si to proho´d, ráno na snídani si dej chleba s něčím a ten jogurt s ovocem až na sváču. To je jedno, to pořadí. Ale jsi dobrá, že ses do toho také pustila, o jednu statečnou víc.
Radůzo, pokud je manžel silnější cukrář, tak už musí mít stanovenou tzv.lékařskou dietu. Tedy jíst podle určitých pevně stanovených zákonitostí. Vážit si striktně jídlo, protože cukráři musí jíst velmi přesně určené množství sacharidů atd. Alespoň ze začátku , tedy pár něsíců si to musí velmi hlídat. Pokud je to ale jen ta lehká cukrovka kdy si máš kvůli lehce zvýšenému cukru v krvi jenom hlídat příjem cukru a nemáš pjinak předepsanou od lékaře pro manžela přesnou dietu, tak by tohle stravování určitě šlo , ale pokud už mu hrozí nebo už bere injekčně inzulin, tak se musí všechno bedlivě hlídat a podle jiných pravidel !
Jinak, místo klasické slepice na paprice zkus kuře na paprice. Bez smetany. Na troše oleje osmahnout dost cibulky, na to dát pokrájenou červenou papriku, třeba 1-2 lusky. Osmahnout. Pak na to dej maso, libové a bez kůže, osmahni, zasyp červenou paprikou v prášku a pak podlij . S rýží i těstovinami je to výborné. já si tuhle omáčku zahušťovala ještě tak, že jsem ke konci vyndala maso, do trochu studené vody rozkvedlala lžíci celozrnné mouky , nalila do omáčky a povařila. Dělala jsem si to rovnou na 2 dny,nemám čas pro sebe každý den vařit. A ten škrob, také jsem ho dřív vždy ráda používala, třeba kuře na čínu jsem zásadně "oválela" nejdřív v troše škrobu, je pak měkounké a křehké. ale nevím, jestli je teď dobré ho používat často. Asi jako všechno "podezřelé", jen občas. Když to jinak nejde.
Romi, píšeš, že si přes týden málokdy vaříš. Ono, když na to přijde, tak je jedno, jestli jíš sacharidy a bílkoviny v teplé nebo studené podobě , takže to by se mi občas také líbilo, vynechat oběd . Já si teď oběd vařím , ale hlavně kvůli změně a chuti. a také proto, že je zima. V létě si klidně teplé jídlo odepřu. Ale co tedy jídáváš na oběd? Ten chleba s něčím? Napiš prosím přibližný kompletní jídelníček jednoho takového dne, kdy si nevaříš. Až budeš mít čas, nespěchá to. Díky.
Re: ZDRAVÉ HUBNUTÍ PODLE ROMČI
A JEŠTĚ K TOMU CVIČENÍ. Myslím, Romi, že máš daleko zdravější pohyb, s tou chůzí z práce a s pejskam, než kdybys dělala nějaké domácí cvičení. A hlavně nepotřebuješ zpevNOVAT tělo, nejsi z těch, co jim visí kůže i svaly. Cvičit doma cviky na zepvnění těla by asi měly ty děvčata, co chtějí shodit hodně kg a ptřebují zpevnit tělo, aby nebylo po zhubnutí moc splasklé. Takže já bych zrovna cvičit měla, a časem to chci k chůzi také dokázat- najít si denně půlhodinku na zpevNovací cviky. Ale nejde všechno najednou.
www.chlupatarad..
Re: ZDRAVÉ HUBNUTÍ PODLE ROMČI
,tak dneska jsem zrovna měla ještě tu rýži - basmati - s vařenou růž.kapustou, do které jsem po ocezení vody dala máslo a trošičku zasmahla....ale másla tak 1 kávovou lžičku - byly to dvě porce.
jinak snídám bílý jogurt, ovoce, nejčastěji, někdy s bebe dobré ráno - 2 ks sušenyk (v balení jsou 4 ks)
pak si ďobnu oříšky, nebo ještě ovoce, rajče, co mám, k obídku bud ten chleba namáznu almette, šunku 90 % masa, nebo 20% tvrdý sýr, nebo pařený sýr, nízkotučný hermelín.....někdy fit vysočinu, občas i kaiserku, podmáslí, papriku....tak různě, nebo si dojdu pro nudle do čínské restaurace, ale to tak 1-2x měsíčně, nebo ten kebab, ale taky asi 1-2 x měsíčně. Nebo si doma uvařím...špagety, rozvařím rajčata, co mám v mrazáku, dám bazalku (rajčata jsou na cibulce s česnekem na oliv.oleji), zapeču s trochou sýra...to miluju, tak to si dělám často...nebo kuskus, rýži se šunkou, zeleninou...nebo kuř.řízky - závitky se špenátem, k tomu trochu rýže nebo gnochi....
doma si většinou dám už jen chlebík, a třeba pomazánku - bud tvarohovou, jako budapeštskou (tvaroh, cibulka sůl, pepř a paprika), nebo rozšlehám almette s tunákem ve vl.štávě - to mi většinou sežerou psi tak na mě toho moc nezbyde. Na to zase papriku, nebo jinou zeleninu. a večer si dám kousek třeba tvrdého sýra, u telky...nebo nastrouhám mrkev....a nebo - a to je špatně, jím ty oříšky..... ale radši si je nekupuju, tolikrát, abych je nejedla často. Nebo si k večeři uvařim vajíčko..
o víkendu jím u našich, ale přizpůsobím si to.
Re: ZDRAVÉ HUBNUTÍ PODLE ROMČI
Filipko, z 250 ml mléka a 30 g vločekje 1 snídaně (pro dospělou ženu)
Re: ZDRAVÉ HUBNUTÍ PODLE ROMČI
A máte i náké dobré recepty ?Třeba na oběd nebo večeře někdy něco najdu ale nní to nic moc.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: ZDRAVÉ HUBNUTÍ PODLE ROMČI
Radůzo tady, měla bys vědět jestli má diabetes 1. a nebo 2. typu já netuším jaký je v tom rozdíl.
[www.recepty.eu]
www.chlupatarad..
Re: ZDRAVÉ HUBNUTÍ PODLE ROMČI
tak dneska jdu vyloženě příkladem......právě baštím ryby - kořeněné matesy v oleji.......odsála jsem je, ale jsou beztak nasáklý.....ale měla jsem na to chut!!!! jsou táááák strááášně dobrý!
Re: ZDRAVÉ HUBNUTÍ PODLE ROMČI
:-) Romi, jen si dej. Sice je to mastný, to je fakt, ale ne zas tak nezdravě, aby to byl velký hřích. je to zkrátka jen takový malý hříšek a zase je v tom hodně fosforu. Já mám třeba moc ráda sardinky, ale nesnáším ty ve vlastní šťávě. Z těch je mi na blití, připadá mi, že to je ta nejodpornější rybina. Kupodivu tuňák ve vlastní š´távě mi tolik nevadí. A přitom jsou sardinky absolutně perfektní zdroj vápníku a hořčíku. Dokonce i doktor Fořt, propagátor velmi zdravé stravy říká, že konzervy jsou absolutní tabu, kromě rybiček olejovek. A maminky by prý měly dělat dětem častěji pomazánky z olejovek. v rybičkách jsou totiž kosti, které už změkly, tak nepíchají při polykání a jsou pro tělo velmi dobře stravitelné. Už i pro to, že v rybím tuku je vitamín D. Takže občas, jednou za dva tři týdny je mám také v plánu. Ale je jasné, že se je taky budu snažit maximálně "oklepat". Právě takové občasné hříšky dělají toto stravování nadmíru zajímavým. Člověk má dojem, že si může alespoń něco dovolit, ale přitom nejde o nějaký obrovský hřích, takže se to v příštích dnech napraví. Ale je fakt, že já - jako začátečník- musím hřešit velmi velmi opatrně. Ty už jsi ověnčená slávou mnohých shozených kg, tak si to můžeš dovolit. Ale já ne. Teď navíc už i tak hřeším s těmi večerními jablky. Ale dnes jsem se je na tvoji radu rozhodla nahradit zeleninou. Ovšem ne syrovou. To bych nedala. Ale už si vařím takovou tu mraženou směs, brokolici,mrkev, květák. Těch směsí je tolik, a některé jsou tak výborné...... Tak zkusím zmenšit ten hřích večerního mlsání. A postupně snad i odbourat úplně----
Jinak, moc díky za ten celodenní jídelníček!!!!
Raduzo, teď mě osobně žádné recepty nenapadají, ale postupně se tady třeba nějaké objeví. až se budeme chlubit, co která baštila. kolikrát člověk ani nemá tušení, co všechno umí na talíři dietně vytvořit. jen se musí prostě asi oprostit od klasických chutí.
Re: ZDRAVÉ HUBNUTÍ PODLE ROMČI
Děvčata, v Bille jsem objevila výborné hermelín , camembert, 100g za pouhopouhých 16 korun, z jejich domácí " potravinové řady "CLEVER". A mají 24 procent tuku v sušině, to jde, takže jsem si jich pár nakoupila do zásoby. Některé zdravé potraviny jsou zase dražší, tak ráda na některých ušetřím. Trvanlivost mají do 4.2., tak jsem jich vzala víc, do billy se hned tak nedostanu, a děti mají hermelín také rády. A ještě mi chutnají proto, že nemají rozbahněný prostředek, někomu ten tekutý střed v některých hermelínech třeba chutná, ale já mám raději tužší.
Chystám si k obědu rizoto z bílo-černé rýže, zeleniny a mám i kousek krůtího řízku, koupila jsem hafo zeleniny, cuketu, papriky, mrkev- té dám hodně, mám dnes dopoledne čas, tak si uvařím na dva dny. A takové rizoto s lehce osmahnutou zeleninou,aby zůstala ještě trochu křupavá, to je mńamka. To chutná i mýmu chlapovi, ale to víte, musím mu ho dělat, když je doma zbytek vepřové pečeně, ta se pak hodí na hafo cibulky, a pak se kra´tounce doosmahne všechno další včetně rýže, a to mu chutná. On má tak rád mastný , a je jako lunt.
jo, a dnes si dám na odpolední svačinu velikánskou pochoutku, Romi mě včera inspirovala těmi matesy, tak jsem dnes zakoupila zavináče. na ty mám chu´t jednou za půl roku,ale pak tedy pořádnou. No a dnes mě to zrovna popadlo. Tak se na ně těším úplně hrozně.
Tak se držte.
Re: ZDRAVÉ HUBNUTÍ PODLE ROMČI
Jo, a dávám sem na ukázku ten jídelníček, co je od profesionální výživové poradkyně. Ale ještě samozřejmě ty jídelníčky lidem upravuje podle aktuální váhy a zdravotního stavu. Ten kdo má například hodně velkou nadváhu, může jíst o trochu víc, než štíhlejší člověk, který hubne už obtížněji.
Je vidět, že jídelníčky jsou podobné v základech tomu, co máme dovolené jíst i my, ale pro mě by to nebylo. Nechci už otrocky dodržovat, že si MUSÍM dát ke svačině kousek šunky, když mám chu´t na cottage. Tyhle jídelníčky jsou prostě příklad té nejklasičtější diety, kdy si poradce stanoví maximální počet kilojoulů, které si můžete dopřát, a pak vám z dietních potravin sestaví přesný jídelníček tak, abyste se vešli do limitu. A měli dost živin, samozřejmě. To už jsem v životě také zkoušela. A právě mě pak omrzelo to, že jsem měla naplánovaný celý den, každý den.
No ale pro info a ilustraci dobré.......
snídaně Množství
Chléb celozrnný 40g
Rajčata 60g
Sýr Eidam 30% t.v.s. 20g
Šunka kuřecí - standartní jakost 30g
dopolední svačinka Množství
Paprika zelená 60g
Chléb celozrnný 30g
oběd Množství
Kuřecí maso se zeleninovou rýží 150 g maso 100g rýže
odpolední svačinka Množství
Jogurt Košík ostružina (Yoplait) 2 malé kusy 250g
večeře Množství
Kuřecí maso restované na teflonce 120g
Chléb celozrnný 30g
Rajčata 60g
============================================================
Celozrnný pochoutkový chléb 30g
Rajčata 40g
Eidam 45 % t.v.s. 20g
Salám drůbeží 20g
dopolední svačinka Množství
Chléb kmínový 25g
Rajčata 40g
oběd Množství
Karotka 40g
Salát hlávkový 20g
Okurky salátové 50g
Paprika zelená 20g
Rajčata 10g
Brambory vařené 120g
Kuřecí prsíčka s broskvemi 250g
odpolední svačinka Množství
Dalamánek 50g
Okurky salátové 50g
večeře Množství
Rajčata 60g
Paprika červená 60g
Dalamánek 30g
Olivový olej 2g
Celozrnný pochoutkový chléb 40g
Rajčata 60g
==========================================================
Snídaně:
Cel.lupínky Bona Vita 20g 326kJ
Jogurt Activia Lehká & Fit Višeň 120g 257kJ
Banán 120g 478kJ
dopolední svačinka Množství Energie
Broskve 120g 263kJ
oběd Množství Energie
Pangasius - sumeček žraločí, pečený 200g 620kJ
Chléb celozrnný nebo br.vařené ve slupce 80g 50g 369kJ
Rajčata 100g 103kJ
odpolední svačinka Množství Energie
Grapefruit 200g 344kJ
večeře Množství Energie
Sýr Hermelín 30% t.v.s. 100g 879kJ
Chléb celozrnný 30g
Okurky salátové 100g
===========================================================================================
Mimořádný den = pokud se váha zastaví, pomůže nastartovat hubnutí
snídaně Množství
Chléb kmínový 25g
Rajčata 50g
Paprika zelená 70g
dopolední svačinka Množství
Activia Lehká & Fit Hruška (Danone) 120g
oběd Množství
Kuře Kung pao s rýží 150g kuře a 100g rýže
odpolední svačinka Množství
Broskve 240g
večeře Množství
Dalamánek 30g
Paprika zelená 70g
Druhá večeře
Rajčata 50g
Paprika zelená 70g
Re: ZDRAVÉ HUBNUTÍ PODLE ROMČI
To také nevím jaké je vtom rozdíl ale má 2 stupně.