čtvrtek 18. dubna, 01:43 Svátek má Valérie
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Zavařování
Taky si myslím, že teplota u sterilizace hraje docela důležitou roli. Vodu jsem vždycky svařovala s cukrem. A jak píše Ela, jsem ten případ, do bodu varu a hotovo. Nejvíc jsem toho nazavařovala v pračce, Mini Romo. Vešlo se na sebe 2x9 lahví. Po dosažení varu, to člověk viděl okem, jsem podle druhu zavařovaného nechala buď vystydnout ve vodě anebo jsem hned vypustila, láhve vyndala a na víčka položila ručník namočený do studené vody. Víčka se líp zatáhla.
Teď o produkty nikdo moc nestojí ale třeba přijde doba, že zase oživím.Ale to chce mít vlastní zdroj ovoce nebo zeleniny, kupovat a zavářet se zatím moc nevyplácelo ale zase...Co není může být. O zítřku nikdo nic neví.
Re: Zavařování
Re: Zavařování
Regi, kupované jsme měli vždy jen nakladačky. Ty jsme nikdy nedokázali vyprodukovat v množství, aby bylo dost na zavařování. Mamka zavařovala třeba 80 sklenic.
Už jsem to tady někde psala-mamka měla plný sklep všeho, oni to s taťkou dost spotřebovávali. Když taťka nebyl, tak najednou o to nikdo moc nestál, moje děti byly malé, moc toho nepojedly. A teď? U večeře zlikvidují láhev okurek na jeden zátah. To samé zavařeniny a kompoty. Takže teď bychom potřebovaly rozjet velkovýrobu. A mamka jede ve velkém, co se týká přesnídávek nebo dření do mrazáku. To je první, kam se kluci hrnou... Babi, máš dřeň? Jablek je naštěstí dostatek a sem tam do toho přihodí jahodu, malinu, ostružinu.
Re: Zavařování
Já se do toho chci pustit. Jabloně jsou letos obalené, nemusí skončit jen v jabkovici. Chci přesnídávky, jablka na štrůdl a mošt. Snad se něco podaří. Mrazák nám začal být malý. Blumy a švestky letos taky slibné, kdoule ani nemluvím, ty jsou vždycky.
Re: Zavařování
Byla jsem na samosběru okurek (22 kilo), do večera byla zavařené.
Další den samosběr meruněk )15kg) a třešní (těch jen 2 kila na mlsání), ale meruňky jsou většinou ještě tvrdé.
Jednu dávku jsem zavařila, ostatní nechám dozrát a potom dám do mrazáku a něco zpracuji na pečení i mlsání.
Re: Zavařování
Jo zavařování, tak to mě taky baví.
Re: Zavařování
Ty meruňky jsou nádherné už od pohledu. Já včera udělala další dva litry malinovky, čili mám ve spíži asi litr. Mizí to samo. Jednu lahvinku jsem poslala švagrové, když se tam jely děti vykoupat, abychom nebyli za socky, půl litru se od včera vypilo...
Rybízový sirup zbývá poslední lahvinka, chci ještě otrhat. Teď zrají pozdnější keříky, ale je to paběrkování. Ten raný červený mám nejlepší. Rybízák by byl lepší, ale to musím nejdřív něco vypěstovat.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Takže, prosím co to je za kvasný proces? To neznám.
Re: Zavařování
Rybízové víno. Bílý, černý a červený rybíz.
Není to přímo zavařování, ale ovoce je využité.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
JJ jasně, takhle to neznám, rodiče když vyráběli "rybízový ocet" tak měli takovou skleněnou bančičku a bublalo to skrz vodu.
Re: Zavařování
Rybízový ocet .... ... Všechno chce svoje, aby to bylo dobré. Protože nepoužívám demižony, tak z víčka vede hadička do sklenice s vodou, kde to taky bublá. Tak nějak jsem si to vymyslel. Ještě si nikdo nestěžoval.
Re: Zavařování
Věrko, krásná práce.
Taku, nooo, taky super. Stačíš to vypít? Že bych přijela.
Já dnes další várku z černého rybízu marmeládu za studena.
Re: Zavařování
Vy jste, holky, tak šikovné. Musíte mě to naučit. Já to nikdy dělat nemusela, a tak to neumím.
Re: Zavařování
jste dobré já už dávno nezavařuju - letos mladá dotáhla od milého okurky, tak je děda naložil . ale jinak bychom nedělali .
Re: Zavařování
To se mi právě líbí, že je v té sklenici relativně malé množství. Protože mít to všechno v jednom demižonu, pak se něco zvrtne, netěsní to třeba, zplesniví, to by mě mrsklo.
Re: Zavařování
Oproti demižonu se sklenice dobře vymývá. Proto po demižonu netoužím a přesně jak píšeš. Pokud se něco nepovede, tak přijdeš o 2,5 - 3 litry a ne o 10 v demižonu. Zatím se nic nezkazilo.