pátek 26. dubna, 00:08 Svátek má Oto
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Zavařování
Kamarádka má letitý strom s měruňkama, který se letos zbláznil a plodí jako divý. Jenže kmen vysoko a nikdo tam nepoleze, tudíž meruňky padají na zem. Musí se zpracovat hned, buď na koláč nebo na marmeládu.
Ač jsem letos dělala meruňkovou už dvakrát, vyfasovala jsem dnes dalších snad 7 kg meruněk. Ze 4 kg jsem udělala marmeládu,z pár upekla koláče a zbytek snad sníme. Upřímně, už mě dneska z nich pálí jazyk.
Re: Zavařování
Re: Zavařování
Gabčo, my jedeme na stejné vlně.
Včera jsme jeli znovu na meruňky (ty z minulého týdne jsem zavařila jako kompot, něco je v mrazáku, dost se snědlo, něco na koláče), tentokrát hlavně za účelem výroby marmelády. Ještě tu nějaké mám. Udělala jsem knedlíky, dost je jím, ale pořád zbývají. Musím něco upéct. Z koláčů mi tu zbylo nějaké mazání, je třeba to spotřebovat.
Dovezli jsme i třešně, vzniklo pár kompotů a hodně jsme průběžně snědli. Jsou výborné a nádherné obří tmavé plody, ale vypadá to, že už to zůstane na stromech a přijde to vniveč. Srdce mi tam krvácelo, když jsem viděla tu úrodu. A v obchodech jsou třešně z dovozu, pod stovku se cena nedostane.
Re: Zavařování
Teda, ty třešně bych si dala.
Ale marmeláda z nich není nic moc, višňová je lepší. Ale zase na jídlo mám radši třešně.
Re: Zavařování
Z třešní jsem udělala jen pár kompotů.
Ale dělávala jsem z třešní i džem, který jsem si dávala do bílého jogurtu. Dávala jsem třešně celé, jen vypeckované. Často jsem vymlsala celý džem jen tak samotný (dělám málo sladký).
Hodně jsem jich teď snědla čerstvých (krásně jsem si pročistila vnitřnosti ).
Re: Zavařování
Holky, děláte chutě. Jste pilné jak včeličky , já to letos nějak flákám.... U nás už třešně nejsou. Kde jsou ty doby, když se dělal kompot z třešní, na 100 lahví a vše se snědlo....když jsem dělávala z třešní džem, tak napůl s jahodami, samotný nikomu nejel, z višní mám letos dělaný jen ze 2 kg, víc višní nebylo .... ale meruňky džem , tj. moje celoroční denní snídaně... s másličkem džemík ještě jsem nedělala, teprve zrajou a moc jich není, ale stačí na zpracování.
Re: Zavařování
Dnes jsem udělala jednu davku kečupu pro děcka, je dobrý, tak zítra udělám další. Rajských mám dost.
Re: Zavařování
Děláte někdo z bezinek? Já asi zas po letech likér, možná víc pro rodinu k Vánocům
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Holky děláte něco smysluplného z černých jeřabin, proboha jen ne ten likér, ten před lety letěl, takové slaďárny to ne.
Re: Zavařování
Jeřabiny dávám do mrazáku a pak na buchtu. Mám jich vždy trochu, tak jsem s nima nijak jinek nelaborovala.
Z bezinek dělám sirup na kašel, teda používám ho i do jogurtu a tak. A ješte marmeládu, tu teda půl na půl s rybízem.
Re: Zavařování
Jeřabiny jsem dělala s kdoulí jako pečený čaj, ale to je taky sladké. Ale do alkoholu můžeš naložit i bez cukru.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
U nás tyhle alkoholový ovocný likéry nikdo nepožije. To by bylo v špajzu sto let.
(výška 360 m.n.m.)
Re: Zavařování
A já jsem začala péct v troubě švestková povidla, některé s cukrem a pro sebe za použití sladidel. Ty jsou horší chuti, ale lepší než nic. Švestky se letos urodily, meruňky zmrzly a broskve byly na celém stromě jen čtyři. A švestková povidla, to je mňamka -denně je snídám mazané na chleba.
Re: Zavařování
Já zase snídám meruňkový džem, to máme chutě , samé mňamky. Povidla už jsem dělala v troubě minulý týden, ze 2 kg.
Bezinky je džem dobrý, je s tím víc práce, přidávám 1/2 kg na 1 bezinek, želírfix 2 .1, koření - skořice, badyán a hřebíček, nakonec panáka rumu. Aronii jsem dělala džem podobně, hodně barví. Nejsem na sladké likéry, nikdy jsem to moc nepila, ale aronie mě dostala. Ta její hořkost je specifická. Na1 kg aronie zasypat 1/2 kg cukru a zalít rumem. Měla jsem 40%. Na měsíc louhovat, po měsíci přilít schladlou svařenou vodu s kávovou lžičkou kys. citronové, schladlé zalít a opět měsíc ponechat. Pak to teprve scedím. Tím, jak se přidá voda, není to takové lepidlo. Kuličky jsou voňavé z rumu, to jsem si přidávala do jogurtu a naházela při pečení do piškotového těsta, k tomu šlehačku . Tak se vše sdělá. Z bezinek vylouhovaných tak možná ještě uvařit džem. Samé dobroty.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Holky tak snídat co vy snídáte to bych nedala já tak sardinky, kyselé ryby a podobně:-). Sladké bych neustála.
Re: Zavařování
, proč ne, Jájo, jednou jsme byli na dovolené a přinesli nám k snídani rybičkovou pomazánku, hned se mi udělalo zle a snídaně jsem zrušila, pak jsme chodili do místní pekárny na kávu a koláčky,