pátek 26. dubna, 00:08 Svátek má Oto
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Zavařování
Gabčo, vystailované jako vždy , opakovala bych se s naříkáním, že tohle už opravdu nedávám ... kdysi jsem i mrkev do nakládaných okurek vykrajovala vánočními pidi vykrajovátky, dnes už nenene ....
Kájo ... tebe "opruzuje" dědek --- já sama sebe (i když o tloušce u mne si můžu nechat jen zdát) ... je tam mraky broskví ještě, musím zavařit ... kdo to seže.e netuším, asi rozdám. Mám nachyystáno na čalamádu ... ještě je tam loňská . Vařila jsem z 6 kg přepasírovaných ostružin marmeládu, nesníme, rozdám .. proč se ale takhle honím ? Jablka nezavařuju už ne, ale co s nimi, většina zhnije pod stromy, část požerou králíci (ale i ti se letos nějak nedaří), něco mám nasušeno, že by si dědek posbíral a namoštoval na kalvados ... nehrozí ... sbírá a obírá ze stromu švestky ... dnes si má přijet nejmladší natrhat na sušení, tak včera musel obrat co šlo - do škopku .
A to ti kreteni na novinkách napíšou, že je letos málo ovoce v ČR, že budou drahé dovozy ... moc ven se nedostanu, ale co jsem byla vyvezena kolkolem 3x na výlet a co říká nejstarší (putuje občas za vzdálenější humna) všude je ovoce na pos.ání, plné země pod stromy a nikdo o to nemá zájem. Nechápu lidi, kteří si jsou schopni jít koupit i na štrůdl drahá dovozová jablka, když kolkolem se jich válí tuny.
Re: Zavařování
Re: Zavařování
Já zavařuju jen okurky. Zamraženo mám trochu švestek. Na stromě jich je dost, něco jsem rozdala , ale skoro všechny jsou popraskané a rychle se kazí, ještě budou ostružiny....jablka v okolí nikde nejsou
Re: Zavařování
Spike, systém jak přes kopírák . Okurky zavařuju velkou várku, vždy přes rok, letos jsem měla pauzu. Ostružiny jsou, ale jen do pusy, s tím už se dělat nebudu. Poslední teď udělám pro sebe bezinky, jinak nic, už se nenechám nalomit.
Kájo pamatuju, jak tchýně dělala jablka do sklenic, aby bylo na štrudel. Nikdy jsem to nedělala, nějak mi to nejelo, radši z čerstvých. Štrudli měla moc dobrou, hlavně když se to nemusí dělat.
Re: Zavařování
Aleno, jablka strouhaná zavařená na štrudl či žemlovku se u nás dělávala vždycky, jen já to poslední roky nějak flákám. S naší "babíkoukej" jsem v neustálém časovém skluzu, taky jsem nějak pomalejší a navíc - když se dělalo takovéhle větší zavařování (tyhle jablka, jablka s křenem , červená řepa a mnoho dalšího) u nás tak nějak nastoupila celá rodina, táta to považoval za samozřejmost, nejen nachystat v zahradě, ale potom pomoci i v kuchyni ... jen já si ty svoje chlapy rozmazlila. Dnes se crcám celé půldne s 5 sedmičkovými a 10 3decovými skleničkami čalámády, do toho přijeli ještě mladí .... Ale nabalila jsem jim rajčata, abych nemusela zítra rozvařovat a zavařovat.
Okurky taky zavařuju každý druhý rok. Letos vysázeno jen na kvašáky a i tak jsem dělala asi 20 sklenic řezy okurky + cukety. Přece to nevyhodím, když se urodilo.
Z bezinek jsem dělávala zdravotní likér, ale taky letos nebude. Čekají tam ještě broskve, snad budou nějaké hrušky, ty mám ráda, a nejen já, s jeřabinami.
Re: Zavařování
Nj. Elo, na červenou řepu se zelím jsem zapomněla, Tak tu budu dělat, to jsme hodně odjedli, jinak ji dělám taky přes rok.
Re: Zavařování
Aleno, prosím, můžeš napsat rcp. - kdysi jsme ji dělali, nemůžu dohledat podle jakého "návodu" a příiš experimentovat se mi nechce. Já zavařuju teď pouze s křenem, hoodně křenu, poslední jsem dělala ještě v květnu - zapomenutá bedna ve sklepě. A na záhoně, dnes jsem se zrovna dívala, přece jen nějaká bude a zelí je tam taky.
Re: Zavařování
Elo, dělám to leta a moc nám to chutná, mám pak ráda s tatarkou
Nakládané zelí + červená řepa
2,5 kg zelí
2,5 kg červené řepy, předem uvařené, nastrouhané (vařím v mikrovlnce, v igel. sáčku polít vodou a hlavně propíchat řepu)
0,5 kg cibule
lák -
4 velké lžíce soli
45 dkg cukru
0,5 l octa
1,5 l vody, drcený kmín
Suroviny smícháme a zalejeme horkým lákem, necháme schladnout, vychladlé plníme do sklenic a sterilujeme 20 minut při 80 st.C.
Re: Zavařování
Díky, díky moc. Tenhle určitě vyzkouším .
Re: Zavařování
To je skvělý recept,musím to udělat.Já peču řepu v troubě zabalenou do alobalu.
Re: Zavařování
Řepu se zelím dělám podobně jako Alena.Letos to bylo u nás jako ve Frutě,kečup,rajčata na rajskou,čalamáda,okurky,kapie,hrušky,hrušková marmeláda.Ještě budu dělat tu č.řepu se zelím a zelí na kysání.
Re: Zavařování
jj- až se zima zeptá , co jste dělaly v létě já budu odpovídat - jezdila jsem po doktorech
Re: Zavařování
Kájo, přivezou Ti holky. Podívej na ty super houby co u Vás rostou. Mám z nich mindrák
Re: Zavařování
mladí byli na Horní Bečvě. . tam toho bylo tolik , že Silva musela zavelet dost!! jedeme domů . dnes řízečky a něco nakrájeno . ale více nechci - nějak mi to přestalo chutnat a dědek houby nejí vůbec.
(výška 360 m.n.m.)
Re: Zavařování
Já jsem navařila povidla z 20 kg švestek, z toho bylo asi 5 kg z naší zahrady a zbytek jsem musela koupit. Já je vlastně nevařím, ale suším v troubě. Výsledek je v dia provedení s přídavkem kyseliny. Takto uvařená povidla se nekazí. A tím končím zavařování. Strouhaná jablka mám ještě od loňska
Re: Zavařování
Děvčata, SOS, jak dlouho tak pečete jablečná povidla?
Ze 2 kg? Mám je tam něco málo přes dvě hodiny a přijde mi, že už budou.
Jsem je dlouho nedělala.