neděle 17. ledna, 10:25 Svátek má Drahoslav
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Konzervace
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Vaření > Konzervace
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Status: expert

Zelí do 4l lahve

Datum: 19.10.2006 21:31
 
Nevím jak Vám ,ale mě se ještě nepodařilo uchovat kysané zelí v panelákovém sklepě a se zmrzlým v zeláku na balkoně nemám odvahu experimentovat. Před několika lety jsem dostala recept na zelí bez kvašení vydrží celou zimu a je moc dobré.
10 kg krouhaného zelí
15 cibulí
kmín podle chuti
nálev : vše svařit a nechat vystydnout
3 l vody
1,5l octa
200g soli
50 tabletek cukerinu
do vychladlého nálevu přidat 2 kávové lžičky pyrosiřičitanu draselného (dostat v drogerii používají vinaři) zalít zelí a nechat 24 hod stát plníme volně do sklenic zaděláme víčky a !nesterilizuje se!
 

Komentáře a názory

 
    Stránky: 1234 | další
    Aktuální stránka: 1 z 4
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Zelí do 4l lahve

    Datum: 20.10.2006 07:27
     

    Tak já už se tedy těším na to, až si pořídím kameninovou nádobu a udělám si své kysané. Dělávala jsem ho kdysi a nemělo chybu. Prostory na uskladnění mám.

    Jajo, zní to zajímavě.

     
  • Autor: Reklama

    Re: Zelí do 4l lahve

     
     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Zelí do 4l lahve

    Datum: 20.10.2006 11:45
     

    Kolegyně z práce byla asi před měsícem na Moravě, a recept na nekvašené zelí si odtud přivezla. Jak si čtu ten recept Mono, tak to bude asi ono, říkala mi ho z hlavy a nemohla si vzpomenout, jak se jmenuje ten přípravek, co používají vinaři (ona ho dostala přímo od nich). Už to vyzkoušela a povedlo se, mám jednu skleničku od ní, ale ještě jsem ho neochutnala.

     
  • Autor: gaga
    Status: začátečník

    Re: Zelí do 4l lahve

    Datum: 09.11.2007 10:18
     
    Nejlepší je doma našlapané zelí.winking smiley
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Zelí do 4l lahve

    Datum: 09.11.2007 10:19
     
    Moni, naši dělají svoje kysané zelí už x let a fakt je výborné!!!! thumbs down mls smiley
     
  • Autor: gaga
    Status: začátečník

    Re: Zelí do 4l lahve

    Datum: 09.11.2007 10:22
     
    Mono,napiš prosím recept.Já si taky občas udělám,ale třeba ty máš lepší recept.please smiley smiling smiley
     
  • Autor: Dasa
    Status: expert

    Re: Zelí do 4l lahve

    Datum: 10.11.2007 21:48
     
    Jájino znám a letos jsem dělala - Moni máš vzorek u mně .Kysané už mám rozbublané v kameňáku .
     
  • Autor: hespa
    Status: expert

    Re: Zelí do 4l lahve

    Datum: 14.11.2007 16:13
     

    Jáji, jednoduchá pomoc. Když ti zelí, v tom zeláku dokvasí, tak ho nacpi do sklenic(fest) a zasteriluj. Pak vydrží. Taky mám vlastně, panelákový podmínky. Tímhle způsobem ho mám uchované, až do příštího nakládáni.

     

    Mám jiný problém, čím drbete zelňák, aby nepáchl.???confused smiley confused smiley confused smiley

     
  • Autor: jabraka
    Status:

    Re: Zelí do 4l lahve

    Datum: 14.11.2007 17:24
     

    Každý rok nakládám zelí do plastové nádoby od primalexu,obsah 20 l.Po naložení je obsah zatížen žulovou kostkou a uzavřen vzduchotěsně plastovým víkem.Při teplotě místnosti ho nechám kvasit asi 6 neděl a uložím do chladu.Ale může se spotřebovávat.

    JABRAKA

     
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Zelí do 4l lahve

    Datum: 14.11.2007 17:38
     
    Zelím nakrouhám a spolu s cibulí (na tenké plátky pokrájené) osolím, pokmínuju a rukama ve škopku ,,žmoulám´´, až pouští šťávu. Skládám a pěchuju do kameninového zeláku, sem tam proložím jablkem nebo křenem (někdo dává vinný list). Když mám zelí dost, pořádně ještě jednou upěchuju, na povrch položím plátno a zatížím kamenem (my máme balvan z řeky, samozřejmě řádně omytý). Dám víko, zaleju vodou (my máme ten kameňák se žlábkem na vodu), dáme do sklepa a nevšímám si ho (občas teda doleju do žlábku vodu). Dělávali jsme ho v září a většinou před Vánocemi jsme brali už kvalitně zkysané zelí. V tom sklepě nám vydrželo minimálně do dubna. Ta vrchní vrstva občas zvětrá a dostane takovou nevzhlednou šedavou barvu....ale pod touto vrstvou je výborné zelí. Jednou jsem ho už chtěla vyhodit (tuším v květnu) do kompostu a to zelí, co bylo pod vrchní vrstvou nemělo chybu a chodili si pro něj i sousedi. winking smiley Letos jsem ho nestihla. sad smiley Nepohrdnu Dášiným vzorkem. grinning smiley
     
  • Autor: jabraka
    Status:

    Re: Zelí do 4l lahve

    Datum: 14.11.2007 20:08
     

    Mona,nic se nestyď a klidně si zelí nalož.Do vánoc ti ještě stačí zkvasit.Nemusíš celý kameňák,jde to i v malém.Doba kvašení je 6 neděl v teplé místnosti.A ještě dobrá zpráva nakonec,zelí jsem viděl v Kauflandu docela za 1 korunu!!! /kg

    JABRAKA

     
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Zelí do 4l lahve

    Datum: 15.11.2007 15:55
     

    jabraka...nestihnu to, ale příští rok určitě!!!

    Jo...děsně to smrdí, takže do bytu nedoporučuju. grinning smiley

     
  • Status: expert

    Re: Zelí do 4l lahve

    Datum: 15.11.2007 16:02
     
    Moni ty první dny se to musí vydržet hiiii, jinak se nerozběhne to správné kvašení. Vzpomínám jak to smrdělo v bytovce poznalo už za dveřmi grinning smiley se kdo právě nakládal zelí
     
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Zelí do 4l lahve

    Datum: 15.11.2007 16:19
     
    Jájo...my měli zelí na chatě ve sklepě a vybraný člen domácnosti vyfasoval jednou za týden kastrol a jel pro něj. Vlakem. Pokaždé seděl dotyčný sám v kupé. grinning smiley
     
  • Autor: SPIKE
    Status: expert

    Re: Zelí do 4l lahve

    Datum: 30.10.2014 18:02
     

    Chci letos udělat vlastní kysané zelí. Už jse ho nedělala dlouhé roky, tak tu hledám inspiraci.

     
Stránky:  1234 | další komentáře>>
 
 
Podobné příspěvky
Diskuze: Půjčky, úvěry a hypotéky Co dnes vaříte? (2) Domácí šťávy a likéry
 

Zajímaly by mě Vaše zkušenosti, když vidím v televizi ty spousty reklam ( jak lehce, levně a radostně nám bankovní domy půjčí hned a na cokoliv) bere

Autor: jaja99 - 14.11.2007 20:47
Rubrika: Co se jinam nehodí - Komentářů: 43

První diskuze je přeplněná, je na čase otevřít další. PRUNED

Autor: SPIKE - 28.10.2012 20:33
Rubrika: Povídání o vaření - Komentářů: 303

Letos jsem dělala BEZINKOVÝ likér Základní recept na bezinkový likér 2 kg čistých bezinek - plodů 1 l vody 1 kg cukru 1 dcl silné filtrované nebo

Autor: drahus - 30.09.2017 11:00
Rubrika: Vaření - Komentářů: 60
Adresář: http://www.koureni.biz/   
 

Metody odvykání kouření, proč nekouřit, jak si znovu nezapálit, závislost na nikotinu, test závislosti, abstinenční příznaky.

Autor: koureni - 15.10.2008 13:21
Rubrika: Co se jinam nehodí - Komentářů: 0
  
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Konzervace (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.