Re: Pes a hrabání děr

Autor: Kofila, Datum: 17.03.2008 09:40

Chtěla bych něco málo k překopírovanému dotazu.

Brát si štěně v šesti týdnech je nesmysl a nevidět ani matku, no nevím. Přitom to začátečníci nejsou, když mají jezevčíka.

Jezevčík hrabe díry jedna radost, takže je s podivem, že zrovna ten jejich ne.

Další co nemohu pochopit je, že lidi nechaj psovi na hraní kočku ! eye rolling smiley

Pes není králík, abych mu dala do misky vodu, vedle seno a dozadu trochu slámy na pelíšek a zabav se, Ferdo.

Dávat psovi "na zadek" je čirý nesmysl a že ví, když hrabe, že to nemá dělat, ještě větší.

Pokud psa nepřistihneme při činu, je zbytečné ho jakkoliv trestat.Akorát nás začne považovat za nevypočitatelnou osobu, od které neví co čekat.

A pokud se k němu blížíme se zlobou v očích a patřičnou mimikou, tak se prostě bojí a zaujme submisivní postoj a s dírou si to, bohužel, vůbec nespojí.

 

Náš Kavalírek taky hrabal díry. Ovšem na stavbě, když byl pozemek rozbombardovaný a bylo to celkem fuk. Tak jsme to nějak nedomyseli a ještě ho v tom podporovali.

Jenže pak jsme založili trávník a to hrabání už nás tolik netěšilo, takže jsme ho to museli odnaučit. A jak jsem na to šla ?

Musela jsem být samozřejmě u toho, abych ho mohla potrestat přímo při činu. Spojila jsem mu to s povelem "Nehrabej"

Takže jsem s ním byla venku, jakože kontroluju stromky a vůůůbec si nevšímám, co zrovna dělá. Taky jsem musela být v takové blízkosti, abych po něm mohla hned skočit, když bude v nejlepším.

Takže já koukám jakože po stromech a pes hned u mne ňufe a tu a tam zaboří čumák, jestli neucítí krtka či co. Když zabere a začne čumákem "rýt" víc a víc a už už začíná hrabat, tak jsem ho popadla za krkem a zasyčela mu s patřičnou mimikou do ksichtíku "Nehrabej !!!! " "Nesmííííš !!!!! "

No jasně, že zprvu nechápal. Takže se to párkrát muselo zopakovat. Pak jsem už jen vydala příkaz "Nehrabéj !" a když poslechl, tak pochvala. Ták je hodný ! Nebo něco podobného.

A protože vím, jak rád hrabe, tak když jsme v lese, tak mu to dovolím a ještě ho podporuju jako "Co tam máš ?" s patřičnou nadšenou intonací. To pak lítá všechno kolem a pes tuneluje jako ďas ! grinning smiley

 

Náš druhý hafík taky hrabal díry, no spíše krátery, ale to jen proto, že se chtěl v létě zchladit. Tak jsme mu nechali otevřený sklep, který je chladný i v nejparnějším létě a je po problému. Ale tady šlo o něco jiného. Ten hrabání jaksi v krvi nemá.

 

Ono to chce ty situace i nasimulovat a pak řešit.

Anavi nedal by se třeba zavřít do předsíně nebo někam dovnitř, když je potřeba na chvilku odejít ? Aby si zvykl, že když jste pryč, tak to třeba může prospat.

 

Ještě na závěr. Pes je smečkové zvíře a když zůstane sám, tak prožívá neskutečný stres.

Proto potřebuje své emoce nějak ventilovat a tak to odnese gauč, koberec,dveře, zahrada.

On ještě netuší, že jste ho tam nenechali navždy. Je ještě mladej. Chtělo by ho to i zvykat, aby vydržel po určitou dobu sám. Samozřejmě zprvu po chvilkách. Aby věděl, že se k němu vrátíte. winking smiley


Vytisknuto z www.week.cz dne 25.04.2024 08:01
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-pes-a-hrabani-der/read.php?1,59594,59879#msg-59879