Re: Co si myslíte o kastraci psa?

Autor: drahus, Datum: 25.01.2009 10:00

Tak jsem si přečetla reakce na kastraci, které tu zazněly.

Celý svvůj život mám psy. Nikdy dřív jsem neměla psy kastrované, až nyní. Můj názor je, že pokud nechcete psa k chovu, je lepší kastrace. Z několika důvodů. jeden z nich je zdravotní. kastrace se provádí u psů mladých, tudíž silných a předpokládám zdravých. U psů se tak předejde stále častějšímu zhoubnému onemocnění prostaty, u fen rakovině dělohy, či zánětu dělohy. U fen navíc k těmto chorobám dochází ve vyšším věku, kdy je zvíře oslabené nejen nemocí, ale i věkem a většinou se také potýkají s chorobami stáří - slabší srdce, zhoršený metabolizmus, astma apod.a těžko se vyrovnávajís operací i samotnou narkózou (odejdou jim ledviny, játra...)

S předposlední fenou jsem právě toto zažila a i když operaci přežila, uhynula po šesti týdnech....

nyní mám ovčandu kastrovanou, bohužel, protože jsem jí chtěla k chovu, ale měla zdravotní potíže, tak musela být ve dvou letech kastrována.

Co se týká výchovy psa, aby nereagoval na hárající feny nebo se od nich dal odvolat - ano, je to možné, ALE něco jiného je, psa odvolat a naučit ho, aby neutíkal a něco jiného je jeho další chování. Také jsem viděla případ, kdy byl rotwailer tak uposlouchaný, že když přijeli na krytí, fenu nenakryl, protože to přece byla nežádoucí činnost.

Naopak, hodně temperamentní plemena, jako jsou v myslivosti honiči, stavěči, ve služební kynologii dobrman, tam rozmnožovací pudy výchovou nijak neutlumíte, protože jejich živočišnost je silnější, než pán a všechny zkoušky světa.....

Náš dobrman, hárala-li v okruhu 10km fena, celé dny i noci doma vyl a naříkal, nežral a byl děsně nešťastný a my též, protože s námi obývá byt. Protože žiji ve městě, hárají zde feny téměř stále. Nevím, jestli je to to pravé přírodní?

Nakonec je také vykastrován a jen tak naokraj - byl kastrovaný, jako dospělý a klidně si užije i po kastraci a je mu to dovoleno. Na procházky chodí ve smečce, je dominantní a i po kastraci jsou všechny feny ve skupině jeho a když je přítomný, nesmí se kolem voňavé feny nachomítnout jiný pes. Nepřipadá mi zmrzačený. naopak. Když kastrovaný nebyl, k feně nesměl, i přes to, že by si jí vybojoval. Teď si jí vybojuje a SMÍ.

V přírodě to funguje ideálně, ale myslím si, že naše miláčky nemůžeme rovnat s divokými zvířaty už jen proto, že taková vlčí smečka byla jedna na X hektarů plochy, to znamená, 10-20 zvířat a daleko, široko nic.... protože naše republika je "nepsovatější" v Evropě, těžko lze docílit podmínky srovnatelné s podmínkami u divoce žijících zvířat.

Také zastávám názor, že kdo nechce chovat, měl by psa sterilizovat, aby nedocházelo zbytečně k nechtěným vrhům a pak bychom se tolik nedočítali o štěňatech v popelnici a přeplněných útulcích.

Jistěže i kdyby byl ideální stav, psi v útulcích budou, ale asi ne takové množství, protože dáte-li za psa 10-30tisíc i víc, moc dobře si rozmyslíte, abyste ho uvázali v lese u stromu......

Také bych na závěr chtěla říci, že je to jen můj názor, který jsem si vytvořila za leta chování a výcviku psů.


Vytisknuto z www.week.cz dne 29.03.2024 12:07
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-co-si-myslite-o-kastraci-psa/read.php?1,174542,175202#msg-175202