Re: Al dente po italsku, ale i z české vesnice aneb Těstovinové pokrmy

Autor: Hanule, Datum: 17.01.2007 23:48

Takže jeden nezdravý a obyčejný námět s příchutí uzeniny a kyselého zelí

 

Původně se samozřejmě jednalo o vzácný recept, leč byl barbary postupně seškrtán na nouzovou variantu, která se ovšem stala také nejoblíbenější.

Množstevní poměry surovin jsou proměnlivé, žádná věda, dávkujte zkrátka podle obliby, potřeby či momentální dostupnosti jednotlivých komponent.

 

Ze čtyř, pěti, šesti špekáčků stáhneme slupku, napižláme je na kostičky a nasucho pořádně vypražíme na pánvi (vlastního tuku mají dost a dost). Vyjmeme výpečky z omastku, ve kterém následně dvě velké cibule nadrobno pokrájené a sáček/sklenici scezeného kysaného/sterilovaného zelí ( - přichutíme několika polévkovými lžícemi sojové omáčky - ) dusíme spolu po rozumný čas (je-li podlévat třeba, možno právě lákem ze zelí). K závěru dušení přidáme zpět výpečky z uzeniny, jen co se vmíchat stihnou, a uvařené těstoviny (kolínka/vřeténka/vrtulky, v množství třebas necelý sáček půlkilový - zejména oceníme-li zbytky ve spíži pro další realizace smoking smiley ). Dle potřeby dosolíme. Směs přemístíme do zapékací misky/na plech a zalijeme jedním nebo dvěma kelímky zakysané smetany. Klasicky zapečeme.

Douška: Výsledek je rozsýpavý, nečekejte kompaktní konzistenci :).

D 2: V originále v kořenících přísadách ještě navíc vegeta/podravka.


Vytisknuto z www.week.cz dne 25.04.2024 04:06
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-al-dente-po-italsku-ale-i-z-ceske-vesnice-aneb-testovinove-pokrmy/read.php?1,5466,5484#msg-5484