Re: Krůtí na 100 způsobů :-)

Autor: Libi, Datum: 12.01.2008 15:17

Krůtí prsíčka v pikantní omáčce

 

Pokud je to potřeba, maso odblaníme.

Hořčici smícháme s kořením a máslem. Touto směsí potřeme maso, přikryjeme a necháme hodinu odpočinout.

Drůbeží omáčku z balíčku necháme přejít varem, vmícháme hořčici a smetanu.

V pánvi rozpálíme olej, přidáme maso, které opékáme 12 minut při nižší teplotě a často obracíme. Maso přelijeme horkou omáčkou a necháme přikryté odpočívat. Omáčku ochutíme citronovou šťávou a cukrem.

Podáváme s bramborem, nebo kroketami a zeleninovou oblohou či salátem.

 

Zapečená krůtí prsa

 

Suroviny:
4 porce
1/2kg krůtích prsíček
50g nivy
plátkový sýr
plátky šunky
sůl,pepř,olej

Postup:
Krůtí prsa pokrájíme na plátky můžeme mírně naklepat osolíme, opepříme a zprudka z obou stran opečeme na pánvy na oleji opečené plátky naskládáme do pekáčku, poklademe plátky nivy, šunkou a nakonec plátky sýra můžeme zastříknout výpekem z pánvičky a necháme asi 30 min. zapéct

 

 

Plněná krůtí prsa na grilu


Složení:
1 kg krůtích prsíček, ostrá čili omáčka, sůl, grilovací koření, steakový pepř, sojová omáčka sladká, sojová omáčka, žampióny, červená a žlutá paprika, anglická slanina, ostrá klobáska nebo paprikáš či jinou uzeninu, ostrá bambusová párátka nebo jehly na špízy (nemusí být, ale pokud máme možnost čerstvých bylinek je dobré dát trochu bazalky, tymiánu, oregána a šalvěje dle chuti), olej

Příprava:
Krůtí prsíčka nakrájíme na větší pláty (dvojplátek), tj. přes prsíčka nařízneme jeden plátek asi 1 a 1/2 cm, který nedořízneme do konce (asi tak 2 cm necháme) a řežeme další 1 a 1/2 cm plátek, který již uřízneme celý. Vznikne velký plát, který bez problému naplníme. Plátky opravdu velmi lehce naklepeme (nejlépe, když přes ně dáme na mikrotenový sáček - maso se netrhá a nelepí). Maso z obou stran trochu osolíme, posypeme grilovacím kořením, trochou steakového pepře. Pak již máme připraveno k plnění. Stranu, kterou budeme plnit lehce potřeme čili omáčkou a kapkou sojové omáčky (můžeme přidat trochu bylinek, ale nesmíme to přehnat, bylo by to hořké). Na to dáme plátek anglické slaniny, lžičku žampiónů, trochu nakrájených barevných paprik a kousek uzeniny. Uzavřeme párátky a připravíme si směs na potírání. V hrníčku rozmícháme asi 2 dcl oleje s grilovacím kořením, trochou sladké sojové omáčky a čili (ale jen trochu, aby to bylo příjemné na chuť ne na hasiče) a máme-li přidáme trochu posekaných čerstvých bylinek.
Pak již grilujeme na mírném plameni za občasného otáčení a hojného potírání směsí asi 35 - 40 minut. Komu nevadí sýr, může do náplně přidat kousek tvrdého sýra nebo nastrouhanou Nivu.

Krůtí prsíčka ve smetanové omáčce

Postup přípravy

Jogurt našleháme s kořením, přidáme pokrájené menší řízečky, promícháme a necháme uležet aspoň půl dne. Připravíme si smetanovou omáčku tak, že všechny suroviny smícháme a prohřejeme. Maso pečeme na másle na pánvi do poloměkka. Pak všechno přendáme do omáčky, kde maso dusíme. Podáváme s opečenými bramborami.

Suroviny

500 g krůtích prsíček 2 stroužky česneku sůl oregáno trochu mletého zázvoru 2 lžíce papriky 2 lžíce jogurtu půl lžíce octa máslo na smažení

Na omáčku:

100 ml šlehačky 2 lžíce kečupu kardamom sůl

Pečená krůtí prsíčka *

Ingredience:
750 g krůtích prsou,
200 ml smetany,
sůl,
provensálské koření,
česnek,
pepř,
kadeřavá petrželka,
150 g uzeného masa,
1 červenou papriku,
150 g anglické slaniny,
2 vejce,
trochu mouky nebo Solamylu na zahuštění

Příprava:
Z krůtího masa oddělte 200 g a rozmixujte s 200 ml smetany, osolte, okořeňte provensálským kořením, prolisovaným česnekem, opepřete. vmíchejte rozsekanou petrželku, na nudličky nakrájenou papriku.

Krůtí maso nakrájejte na plátky a naklepejte.

Hranatou formu vyložte anglickou slaninou a plátky masa, osolte, posypte provensálským kořením. Naplňte připravenou směsí, do které vmáčkněte půlky natvrdo uvařených vajec. Přikryjte masem a slaninou, zakryjte alobalem, vložte do trouby a velmi zvolna upečte ( při 150°C 90 minut).

Po upečení šťávu slijte, zahustěte moukou nebo Solamylem. Můžete podávat teplé i studené.

 

Salát z krůtích prsíček s medem

Krůtí prsíčka nakrájíme na hranolky. Smícháme sójovou omáčku, med a pepř. Pokrájené krůtí maso do této marinády asi na 1 hodinu naložíme, během marinování občas obracíme. Salát očistíme, rozebereme na listy, omyjeme a osušíme. Papriky a feferonku rozpůlíme, vyndáme vnitřek a očištěnou papriku nakrájíme na nudličky. Feferonku nasekáme. Okurku omyjeme a nastrouháme na plátky. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Koriandr omyjeme, osušíme a otrháme lístky.



Maso necháme okapat a opečeme je ze všech stran na 2 lžících oleje. Římský salát, nudličky paprik a plátky okurky narovnáme na mísu, posypeme arašídy a posekanou feferonkou. Připravíme zálivku z limetové šťávy, soli, pepře, strouhaného zázvoru a 4 lžic oleje a pokapeme jí salát. Navrch rozložíme horké krůtí maso a ozdobíme koriandrem.

500 g krůtích prsíček, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce medu, pepř, 1/2 hláv. římského salátu, 2 červené papriky, 1 feferonka, 1 salátová okurka, kousek zázvoru o velikosti vlašského ořechu, koriandr, 6 lžic oleje, 100 g nesolených arašídů, 1 lžíce limetové šťávy, sůl


Vytisknuto z www.week.cz dne 25.04.2024 17:31
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-kruti-na-100-zpusobu/read.php?1,42919,42922#msg-42922