Krůtí na 100 způsobů :-)

Autor: Libi, Datum: 12.01.2008 15:04

1. Krůta po vimpersku

1kg krůtích prsíček, 1 cibule, máslo, hladká mouka, 5 lžic mletých vlašských ořechů, citrónová šťáva z půlky citronu, 1 žloutek, 8 lžic smetany.

Maso naporcujeme, osolíme, nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na másle a maso z obou stran orestujeme. Pak podlijeme vodou a zvolna dusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme hladkou moukou a přidáme máslo, jádra z vlašských ořechů, citrónovou šťávu a smetanu rozmíchanou se žloutkem. Pouze prohřejeme ( !POZOR NEVAŘIT! ). Omáčkou přelijeme porce krůtího masa. Příloha: rýže.

2. Krůta po anglicku

1 menší krůta, 1 kg jablek, 1 kg cibule, 500g suché veky, 1,5 l mléka, vývar, citrónová kůra, muškátový ořech, pepř, sůl.

Do pekáče naskládáme neoloupanou cibuli, podlijeme vodou a upečeme doměkka. Po vychladnutí oloupáme a prolisujeme. V mléce namočíme veku a promícháme s cibulí, okořeníme, osolíme a nádivkou naplníme krůtu. Sešijeme a dáme péci. Poléváme šťávou. Oloupeme jablka, zbavíme jadřinců, pokrájíme na kolečka a povaříme ve vodě s citrónovou kůrou. Krůtu naporcujeme, polijeme šťávou a obložíme jablky.

3. Krůta pečená na slanině

1 krůta, 60g slaniny, 60g másla, 20g hladké mouky, sůl, 2 cibule .

Krůtu našpikujeme polovinou slaniny a osolenou pečeme na másle a zbytku slaniny. K tuku přidáme drobně nakrájenou cibuli. Podléváme vodou. Po upečení krůtu vyndáme, šťávu vysmahneme, zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vodou a povaříme. Podáváme s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

4. Krůtí špíz

400 g krůtího masa, 200g klobásy, kousek slaniny, 1 paprika, 2 cibule, 2 lžíce oleje.

Marináda: 2 lžíce oleje, 1 lžička hořčice (nejlépe pikantní), 2 stroužky česneku, mletý pepř, sůl.

Maso nakrájíme na kousky klobásu a slaninu na silnější kolečka, papriku na nudličky a cibuli na plátky. Všechny suroviny střídavě napichujeme na jehly nebo na špízy a potřeme marinádou. Potřené špízy odložíme do chladna alespoň na dvě hodiny. Poté špízy potřeme olejem a dáme na gril za pomalého otáčení a potírání upečeme do zlatova.

5. Krůtí kostky na smetaně

500g kouská krůtího masa, 2 lžíce oleje, 1 cibule, mletá sladká paprika, 1 lžíce hladké mouky, sůl, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 dl smetany, citrónová šťáva.

Maso nakrájíme na kostky a osmažíme na oleji. Přidáme nakrájenou cibuli, po zpěnění přidáme papriku a mouku, zasmahneme a podlijeme vodou, osolíme, přidáme protlak a dusíme do měkka. Vmícháme smetanu, ochutíme citrónovou šťávou a necháme projít hladem. Podáváme s rýží.

6. Krůtí (kuřecí) řízky po Boloňsku

Pro 2 osoby - minutka - 2 krůtí nebo kuřecí řízky z prsou, 1 lžička hladké mouky, 1 vejce, 2 lžičky oleje, 2 plátky šunky, 4 lžíce strouhaného sýra, mletý pepř, sůl.

Pro diabetiky - Řízky několikrát nařízneme po obvodech, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme moukou a na močíme v rozšlehaném vejci. Vložíme je na teflonovou pánev s rozehřátým olejem a prudce opečeme po obou stranách. Přeložíme je do zapékací misky, poklademe plátky šunky, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme pod grilem nebo v horké troubě, až se sýr začne tavit (nebo pánev přiklopíme poklicí a zahříváme na malém plameni, až se sýr roztaví). Hned podáváme. Vhodná příloha je bramborová kaše a kompot bez cukru.

7. Krůtí řezy s nivou

600g krůtích ( případně kuřecích ) prsou, 150g Nivy, kořenící směs na kuře Pollo, 100g šunky, sůl, olej, křenová šlehačka ( do husté šlehačky vmícháme křen ).

Krůtí prsa nakrájíme na plátky ( 2 na porci ), naklepeme, mírně osolíme, okořeníme, po obou stranách opečeme na rozpáleném oleji a pak na talíři na plátek prsou položíme plátek šunky a na ni tenký plátek nivy zakryjeme druhým plátkem. Spíchneme párátkem a dáme ještě krátce zapéci. Na zahřátém talíři pak každou porci ozdobíme kopečkem křenové šlehačky, zeleninovou oblohou a podáváme s bramborovými kroketami nebo hranolkami.

8. Krůtí stehna na česneku

4 porce stehna, 3 stroučky česneku, sůl, 20g slaniny, hořčice, 2 lžíce oleje, 1 cibule.

Stehna prodkneme částí slaniny, osolíme a potřeme rozetřeným česnekem. Na oleji rozškvaříme zbytek slaniny nakrájené na kostičky, přidáme drobně nakrájenou cibuli, usmažíme ji do zlatova, přidáme stehna a lehce osmahneme. Podlijeme vodou, přidáme hořčici a dusíme. Poloměkká stehna dáme dopéct za občasného polévání šťávou a podlévání vodou. Podáváme se zelím a bramborovými knedlíky.

9. Krůtí mozajka v alobalu

4 krůtí řízky, 4 črverce alobalu, olej Nádivka: 50g žampionů, sterilovaná okurka, odřezky krůtího masa, 1 červená a 1 zelená paprika, 30g slaniny, 1 vejce, 1 vařený brambor, 1 lžička hořčice, mletý pepř, sůl, špetka muškátového květu.

Řízky rozklepeme do šířky, osolíme a položíme na alobal, potřený olejem. Odřezky, papriky, okurku, houby a slaninu pokrájíme na kostky, brambor postrouháme. Slaninu rozškvaříme, přidáme žampiony a dusíme. Přidáme rozšlehané vejce a nechám e je srazit. Přidáme další přísady a promícháme. Pláty masa potřeme nádivkou, stočíme a závitky zabalíme do alobalu. Pečeme 25 minut na plechu v troubě nebo dusíme s trochou vody na plotně. Podáváme s brambory a dušenou zeleninou.

10. Krůtí roláda

Krůtí maso, mrkev, pórek, slanina, vejce, sušené namočené houby, sůl, rozmarýn, dobromysl, cibule, mouka, máslo.

Připravíme si pláty masa. Na troše másla zpěníme slaninu a přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu a houby. Pokořeníme a nakonec přidáme vejce. Směsí potřeme nasolené pláty masa, vytvoříme rolády, které zpevníme nití. Obalíme v mouce a dáme na máslo péct.

11. Pečená krůtí játra

1 balíček krůtích jater, 1 pórek, 50g másla, mletý pepř, sůl.

Játra opláchneme, osušíme a rozdělíme na porce. Vyšší kousky podélně rozřízneme. Do pekáčku dáme plátečky másla, játra, opepříme a posypeme nakrájeným pórkem. Maličko podlijeme vodou nebo vývarem a pečeme asi 20-30 minut. Teprve hotová játra osolíme a hned podíváme s bramborovou kaší nebo s brambory. Můžeme sypat pažitkou, petrželkou nebo osmaženou cibulkou. Přidáme čerstvý salát.

12. Krůtí stehna s černými fazolemi

250g černých fazolí, 1 l vody, 2 cibule, strouček česneku, sůl, 4 hřebíčky, plévková zelenina, pórek, bílý pepř, olej, 2 krůtí stehna, bobkový list, svazek tymiánu, 3 lžíce octa, petrželka.

Fazole namočíme alespoň na 6 hod. Cibuli a česnek oloupeme, 1 cibuli překrojíme napůl a napícháme do ní hřebíčky. Zbytek cibule, zeleninu a česnek jemně nakrájíme. Do masa vetřeme pepř a sůl a opečeme ze všech stran dohněda. Přidáme sekanou zeleninu a opečeme. Fazole zcedíme (vodu zachytíme). Fazole a asi 2/3 vody přidáme k masu, dále přidáme bobkový list, půlky cibule a tymiám a vaříme asi 1,5 hod. Postupně podléváme zbylou vodou. Vyndáme půlky cibule, bobkový list a tymián. Stehna vyjmeme, maso nakrájíme a vrátíme do nádoby. Osolíme, opepříme, ochutíme octem a přidáme sekanou petrželku.

13. Krůtí prsa s chřestem

400g krůtích prsíček, sojová omáčka, olivový olej, strohaný sýr, sůl, zakysaná smetana, 2 vejce, konzerva chřestu.

Maso pokapeme sójovou omáčkou a olejem a necháme 24 hod. odležet. Ve smetaně rozšleháme vejce, sýr a ochutíme solí. Maso osmažíme na oleji, dáme je do vymaštěného pekáčku a prokládáme je chřestem. Zalejeme připravenou hmotou a pečeme 15 min. v troubě při teplotě 250 stupňů.

14. Krůtí stehna na slanině

2 krůtí stehna, 50g slaniny, hladká mouka, 1 cibule, pepř, sůl.

Spehna prošpikujeme slaninou a zbylou slaninu necháme zesklovatět a na ní osmahneme maso, přidáme cibuli a opečeme dozlatova. Osolíme, opepříme, podlejeme vodou a dusíme. Když je maso poloměkké, dáme do trouby a pečeme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou a opražíme. Přidáme trochu vody a zavaříme.

15. Majoránková krůtí stehna

2 krůtí stehna, majoránka, sůl, sádlo, špek, zeleninový vývar.

Krůtí stehna omyjeme, osušíme, osolíme a posypeme majoránkou. Dáme do pekáčku sádlo a položíme na něj ještě plátky špeku. Pečeme přikryté doměkka a podléváme zeleninovým vývarem. Příloha: kyselé zelí, knedlík, brambory.

16. Roláda z krůtího masa se žampióny

Asi 3/4 kg krůtích prsou, sůl, 400g žampiónů, 50g slaniny, 2 větší cibule, 2 lžíce nadrobno nakrájené petrželky, 1 lžíce provensálského koření, 1/4 l smetany, 1 lžíce polohrubé mouky.

Maso očistíme, opláchneme, upravíme na plát, naklepeme jej a osolíme. Žampióny očistíme, větší klobouky sloupneme a nakrájíme. Část drobně nakrájené slaniny a cibuli zpěníme, přidáme houby, osmahneme je, osolíme a 5 minut podusíme. Třetinu jich odložíme, rozsekáme a promícháme s petrželkou a kořením. Směsí potřeme maso, stočíme je a upevníme jehlami na závitky nebo povážeme pevnou nití. Zbylou slaninu nadrobno nakrájíme, rozehřejeme, vložíme roládu, kterou osmahneme, osolíme, podlijeme trochou horké vody a pečeme. Měkkou roládu vyjmeme. Do šťávy přidáme podušené žampióny, zalijeme smetanou rozšlehanou s moukou a povaříme na zahoustlou omáčku. Z rolády odstraníme jehly nebo nitě, nakrájíme na plátky a upravíme na nahřátou mísu. Šťávu podáváme zvlášť. Podáváme s vařenými brambory, houskovými knedlíky, noky, dušenou rýží, těstovinami.

17. Medailonky z krůty

150g dušeného krůtího masa, 200g másla, 200g aspiku, 80g šlehačky, sůl, mletý pepř, mletý muškátový oříšek.

Maso jemně umeleme. Máslo ušleháme do pěny, přidáme maso, směs dobře prošleháme a nakonec okořeníme, osolíme, zjemníme smetanou a plníme do tvořítek vyplněných asi 1 cm ytuhlého aspiku, ozdobeného vykrajovaným bílkem a okurkou.

18. Plněná krůtí prsa

800g krůtích prs vcelku, sůl, pepř, 2 menší cibule, 1 stroužek česneku, 3 lžíce másla, 300g čerstvého špenátu, 2 lžíce oleje na pečení, sladká paprika.

Krůtí prsa nařízneme, aby vznikla hluboká kapsa, a navrch i uvnitř osolíme a opepříme. Na 1 lžíci másla necháme zesklovatět nadrob no nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, přidáme listy špenátu, krátce podusíme, osolíme a opepříme. Špenátem naplníme kapsu a zašijeme nebo pevně ovážeme nití. Roládu osmahneme ze všech stran na oleji do zlatova, nepatrně podlijeme a dopečeme asi 15 minut v troubě při teplotě 180OC. Zbylé máslo rozehřejeme, rozmícháme v něm papriku a během pečení jím maso potíráme, aby dostalo pěknou barvu. Jako příloha se hodí vařené nebo opečené brambory.

19. Pečená krůtí prsa

4 porce masa z krůtích prs, (600g), 50g ementálu, 50g slaniny, 50g másla, sůl, 3 lžíce sterilovaného hrášku, olej.

Na olejem potřené čtverce alobalu klademe osolené porce naklepaného krůtího masa. Sýr ustrouháme, slaninu i šunku umeleme, vše smícháme s hráškem, k masu přidáme kostičku másla, dobře zabalíme a pečeme 25 minut při 2000C.

20. Plněné řízky z krůtího masa

4 plátky z krůtích prsou, sůl, 4 menší plátky šunky, 100g pařeného sýra, 1 lžíce provensálského koření, hladká mouka, 2 lžíce oleje, vývar, 1 dl dezertního vína, ořech másla.

Plátky naklepeme, nasolíme, na ně rozložíme šunku, kousky sýra, posypeme kořením, maso přehneme a spíchneme jehlami nebo párátky na závitky. Obalíme je v mouce, v oleji po obou stranách osmahneme, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme do měka. Měkké maso vyjmeme, šťáv u doplníme vínem, krátce povaříme a zjemníme máslem. Řízky přendáme na nahřáté talíře, přelijeme šťávou a podáváme s vařenými nebo opečenými brambory, dušenou rýží a salátem z čerstvé zeleniny nebo kompotem.

21. Plněná kapsa

1 krůtí prsa, 300g libového vepřového masa, 150g slaniny, 150g sterilovaných žampiónů. 100g housky nebo veky, 2 vajíčka, 1 dl mléka, pepř, cibule, muškát, zázvor, sůl, petrželka, lžíce koňaku.

Krůtí prsa upravíme na velký plát, umeleme vepřové maso, smícháme s cibulí osmahnutou na slanině,přidáme mlékem zvlhčenou housku, petrželku, vejce, nakrájené žampiony, všechno koření, sůl a lžíci koňaku. Zpracujeme ve směs a tu natřene na plát masa. Stočímë, převineme nití a pečeme na másle v toubě. Podáváme jak teplé, tak za studena.

22. Amor

Krůtí prsa, 2 plátky šunky, menší celer, lžíce křenu, 2 vejce, sůl, pepř, hladká mouka, strouhanka.

Z masa nakrájíme větší plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Na polovinu plátků navršíme směs strouhaného celeru osmašeného ma másle promíchaného se křenem a nudličkami šunky. Překryjeme zbývajícími plátky, spíchneme párátky, obalíme v mouce, vejci a strouhance a usmažíme na tuku.


Vytisknuto z www.week.cz dne 25.04.2024 08:32
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/kruti-na-100-zpusobu/read.php?1,42919