Re: Oslavy - co u vás nesmí chybět

Autor: babkaela, Datum: 30.08.2021 21:45

U nás nesmí chybět "meďáky" - medové řezy a jasná volba svatební malé koláče - koláčky (trochu u nás zavádějící název - tohle jsou u nás švestkové knnedlíky), na valašsku se říká prý malým koláčům "vdolečky", jednou jsem napekla i valašské frgále - ne kulaté, ale normálně na plech, byly taky hned pryč. Ze slaného - kamarádka dělá takové pidišneky - jak jsou normálně v obchodech plněné tvarohem nebo mákem, plní strouhaným sýrem a nadrobno nakrájeným salámem, taky se po nich jen zapráší, dobré k vínku. Z pivního těsta dělávám (no už dlouho ne, jaksi neslavíme) slané tyčky sypané jen solí a kmínem.

Na jednohubky i celerová pomazánka, nahoru kousek vlašského ořechu. Sýrová roláda, taky dobrá. Úzká šiška sekané, nakrájená na kolečka, taky zmizela na jedné oslavě celkem rychle. Kamarádka na podobné sešlosti dělává (dá se nachystat předem na plech, potom jen zaptnout troubu a je to teplé a fajn) tousty - tenká veka či bageta, potřít kečupem, na to nakrájené papriky, koření, strouhaný sýr (vlastně cokoliv dle uvážení) na chvíli zapéct v troubě.

Jednou jsem na "sešlost", oslavu narozenin s přáteli (no, my jsme s chlapem oba listopadoví, tudíž zima) navařila velký hrnec zelňačky, skoro nestačilo. Bylo to tak nějak mimo zvyklost na oslavu. ...............


Vytisknuto z www.week.cz dne 19.04.2024 12:21
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-oslavy-co-u-vas-nesmi-chybet/read.php?1,1590480,1590511#msg-1590511