Základem dobrého ořechového likéru vlašské ořechy v mléčné zralosti. Podle staročeských receptů je pro sběr ořechů nejlepší noc na svatého Jana. To pak mívá ořechovice údajně magické účinky. Ty ale přijdou i tehdy, když ořechovice vypijete větší množství...
Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/jak-pripravit-svatojansky-liker-orechovice-krok-za-krokem
Kromě zelených ořechů budete potřebovat ještě litr alkoholu (nejlépe čistou vodku, ale naložit se mohou i do rumu či jiného alkoholu) a vonné koření – skořici, hřebíček, jalovec, citrónovou kůru, případně také vanilku, badyán a fenykl.
Postup přípravy
Ořechy (15 kusů) nejdříve dobře operte a pak nakrájejte na půlky či centimetrové plátky. Přidejte celý svítek skořice, tři kuličky jalovce, pět hřebíčků, nastrouhanou kůru z půlky citrónu a případně další koření dle vlastní chuti. Někdo přidává ještě kousek zázvoru, fenykl, ale i černou kávu.
Směs vložte do skleněné 1,5 litrové lahve s uzávěrem, zalejte litrem alkoholu a nechte 6 týdnů macerovat na teplém místě (například na parapetu).
Po šesti týdnech přidáte do nálevu - který nejdříve přes plátno slijete a vrátíte do sklenice čistý - cukerný roztok. Půl kilogramu pískového cukru rozvaříte v půl litru vody, necháte vychladnout, přilejte do sklenice, promícháte a opět necháte uležet, a to 4 - 6 týdnů. Poté stáhněte likér hadičkou do lahví s uzávěrem. Můžete už ochutnávat, ale nejlepší je nechat likér uležet v chladnu až do Vánoc. Pak má tu správnou chuť.
Domácí ořechovicí potěšíte rodinné příslušníky, přátele, sousedy.
Tak na zdraví!
https://www.i60.cz/clanek/detail/20004/domaci-orechovice-cas-na-jeji-vyrobu-se-blizi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu