Od Irisky - 22.7.2009
KOLÁČE
utřít: 20 dkg másla
20 dkg cukru krystal
3 celá vejce + 1 žloutek
1 kg polohr. mouky
1/2 l mléka
5 dkg droždí - udělat kvásek
vanilkový cukr
citr. kůra
muškát. oříšek
1 lžička soli
trochu rumu
(oříšek nedávam)
těsto nechat kynout 1-2 hodky, v Tupperware míse ani ne hodku, těsto je řidší než na knedlíky,
udělám asi 15-16 bochánků, které dám na olejem namazaný pečící papír, rozválím do kulata a kraje potřu rozkvrdlaným vejcem.
Tvaroh:
2 kg tvarohu
1 šlehačka (ale když je řidčí tvaroh nedávám ji)
40 dkg cukru prášk.
7-8 žloutků
vanil. cukr, rum, 2 lžíce domácího sádla
3 ušlehané bílky
Tvarohem pomažu celý koláč.
Mák kupuji 250 dkg a rozemelu si sama, kupovaný namletý se mi neosvědčil. Do máku přidám prášk. cukr a mlého a nechám přejít varem, kaše musí být řidčí, aby šlo dobře zdobit. Přidám i rum a nešetřím
Povidla rozdělám též s rumem a vodou, aby byly řidčí na zdobení, rozinky namočím do rumu a mandle koupím už nakrájené.
Peču v el. troubě na 190°
Když jsou koláče pečené potírám je hned hustou šlehačkou ( asi 6-7 šlehaček nechám 2 dny v kastrolu a pověřím drahou polovičku aby občas zamíchal, pěkně zhoustne a zkysne), když nezkysne a nezhoustne, přidám 1 zakysanou smetanu. A hned pocukruji práškovým cukrem.
No a pak už jen přeji .....DOBROU CHUŤ.....
Koláče před pečením, udělá se jich z tohoto množství celkem cca 16 kousků , s receptem na těsto jsem maximálně spokojená, píše Iriska.