Chléb
Do větší mísy prosij 1 kg hladké mouky
Uprostřed udělej důlek, do něho nadrob kostku kvasnic.
Na kvasnice dej lžíci krystalu a zalij vlažnou vodou.
Odměř si 1/2 litra vody vlažné, tolik budeš potřebovat na celý chléb, na kvásek vezmi trochu z toho množství.
Až je kvásek hotový, osol mouku asi 1lžící soli, přidej drcený kmín, dolij zbytek vlažné vody
Zamíchej( míchám vařečkou, pak rukama na vále. Důležité je kynutí)
Nech vykynout těsto, až vykyne, udělej dva bochánky a ty na vále nech ještě kynout.
Na plech dej pečící papír a na to přendej bochánky. Teď jim udělej pěkný pevný tvar
Dej do předehřáté trouby na 200 st na 10 minut. Tím se zapeče a nerozjede se tvar.
Potři máslem
Potom se peče asi na 170 st.
Během pečení aspoň dvakrát potři slanou vodou. Dělá se dobrá kůrka.
Doba pečení celkově asi 3/4 hod
Jíme jenom s máslem, dát si tam třeba salám je zvrhlost