Chléb domácí - bez hnětení

Autor: daga, Datum: 17.02.2012 09:18

Chléb domácí bez hnětení

 

Ač mám domácí pekárnu, která uhněte těsto za mě, nechá ho sama vykynout a sama ho upeče, objevila jsem na netu tento receptík na domácí chléb, který má absolutnější nejjednodušší přípravu i bez pekárny. Do mísy se dají suroviny, lehce se rukou promíchají, mísa se zakryje folií a nechá se tato "břečka" dlouze - 12 - 18 hodin vykynout .. pak se postupuje dál dle návodu .... spodní hranice by se měla dodržet.

Takže nejtěžší je si to dobře rozvrhnout a zadělat si těsto den dopředu, já si ho většinou připravím večer , než jdu spát a po příchodu z práce jen těsto připravím na další vyknutí a za hodinu je už v troubě.

A co je na tom všem nejlepší, chleba chutná úžasně , ale abychom toho docílili, je dost důležité mít litinový hrnec s poklicí, i když se dá opravdu úspěšně upéci normálně na plechu - osobně vyzkoušeno - níže to má krásně popsáno v odkazu Křupavý chlebík bez hnětení Beaute.

 

Originál recept je z NY Times, stačí se jednou podívat a máte jasno:

http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU&feature=player_embedded

 

Suroviny jsou jednoduché:

3 hrnky hladké mouky + na podsypání - samo dávám radši mouku chlebovou a přidávám i část žitné

1/4 lžičky sušeného droždí - dávím tak půlku lžičky

1 a 1/4 lžičky soli - já dávám kmín nebo chlebové koření - mňam

1,5 hrnku vody (tj. mouka s vodou v poměru 2 : 1 - kdyby chtěl někdo udělat větší , menší množstvi)

v návodu jsou kukuřičné otruby na podsyp, není nutné , podsypávám normální hrubou moukou

 

Základní příprava je jednoduchá, vše se dá do misky a nejlépe rukou promíchá, vznikne řídký chuchvalec , ten se zakryje potr. folií a nechá kynout těch 12 - 18 hodin.

Pak si na vál - desku poprášíme mouku, nakytnuté těsto tam vyškrábeme, je fakt řídké, nelekat se. Těsto poprašuju moukou a těsto překládám a překládám. Té mouky se tam už nezapracuje moc, jen se těsto tou moukou zapráší. Vytvarujeme jakousi kouli, dost dobře to nejde, těsto je stále řidší, ale to nevadí, posypte moukou, nechte pod utěrkou další hodinu dokynout.

Než těsto dokyne, rozpálím troubu a nechám v ní ten pekáč ohřát , a pak už jen těsto z válu překulím do rozpáleného pekáče , šoupnu do trouby i s poklicí a peču 30 min, pak se sundá poklice a peče se dalších 20 minut, ale to záleží na troubě a jak chcete chlebík křupaný a vypečený, můžete klidně 10 minutek přidat.

 

A tady je pár dalších odkazů, odkud jsem čerpala:

první byl CUKETKA , našla jsem hezký popis u CHEZ LUCIE ,

krásně popsaný chlebík a svoje zkušenosti má Beaute na svém blogu - kterou znám z jiné diskuze - a má o něm dva příspěvky:

Křupavý chlebík bez hnětení

Chleba bez hnětení podruhé

 

A fotku jsem si vypůjčila - prozatím, než nafotím svůj - u pana Cuketk - zdroj:

http://www.cuketka.cz/pic/cuketka.cz_no_knead_bread1.jpg

 


Vytisknuto z www.week.cz dne 26.04.2024 02:20
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/chleb-domaci-bez-hneteni/read.php?1,719067,719915#msg-719915