Lasagne boloňské

Autor: daga, Datum: 16.02.2012 20:46

Lasagne boloňské - jak je dělám já.

 

Suroviny :

lasagne v krabičce - už nevařit , mleté maso - nejlépe hovězí nebo směs vepřové-hovězí , konzervovaná rajčata - loupaná nebo krájená - asi 3 konzervy - hodně , smetana v krabičce - 1/2 l nebo v menším množství stačí šlehačka, sýr tvrdý nahrubo strouhaný, cibule , česnek , sůl, pepř, provensálské koření, bazalka , olivový olej

Postup:

Cibulku na oliv. oleji osmažím do sklovata,česnek na drobné plátky, na to dám mleté maso, opepřím, okořením, NESOLIT, solí se ,až se maso zarestuje, jinak pustí vodu a dlouho to trvá. Po orestování osolím a přidám konzervovaná rajčata.. Docela dost dlouho dusím, okořením a ještě dusím. Omáčky dělám dost. Základem dobré této omáčky je ji povařit opravdu dlouho, nechat na slabo probublávat, až se krásně na povrchu vytvoří mastnější červená kola.

 

Většinou to využiju a připravuju této omáčky více, než je potřeba na lasagne a zbyde mi při jedné práci na špagety nebo jiné těstoviny.

 

Pekáček vyleju trošku smetanou, položím vrstvu lasagní (nevaří se!!) a zaleju rajč. omáčkou s masem, posypu sýrem a zase lasagne, zaliju smetanou, na to rajč. směs s masem a sýrem a dokola.

Poslední vrstva jsou lasagne, zalité smetanou a tou rajč. omáčkou , ale řídkou, už bez masa a sýr dám až pak je to upečené, jinak se připálí.

Vidličkou vrchní vrstvu lasagni zatlačuju dovnitř pekáče, kroutí se a přelévám tou omáčkou, ať se nevysuší.

Peču ve vyhřáté troubě, nakonec dám sýr, když už je vidět, že lasagne jsou zapečené, neplavou v omáčce.. Nemusí se nijak dlouho, protože ty nudle natáhnou vodu ze směsi a maso je tepelně upravené...tak cca 20 - 30 minut.

 

Tak nějak je vařím já, vím , že se má dělat bešamel, ale tety přítel Ital ze Sicilie mi řekl, že je také dělá takto, takže to dělám jako on. Smetana tam splní funkci tekutiny - lasagne se nemusí předvářet - zjemní tu boloňskou omáčku, dodá ji tuk ze smetany, ale není to mastné a takové mazlavé jako s bešamelem a není to tak pracné ... vím, že zase udělat bešamel není nic těžké, ale je to další špinavý hrnec navíc tongue sticking out smiley

Pekáč na lasagne mám keramický, nevymazávám ho, když jsou podlité tou smetanou, nepřipeče se to, A ten keramický se dobře meje , v myčce absolutně bez práce, ale i růčo fůčo no problem.

 

 

Galerie:
lasagne.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 27.04.2024 00:20
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/lasagne-bolonske/read.php?1,718785,719763#msg-719763