1 hrnek (= 250 ml) mléka
2 vejce
1 hrnek oleje
1 hrnek mletého máku
1 - 2 hrnky cukru krupice (jak kdo má rád)
3 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Pokud nemáme program Dort / Moučník, zvolíme program Rychlý, necháme cca 15 minut umíchat, vytáhneme hnětací metly a nastavíme program Pečení. Po ukončení píchneme špejli, pokud je na ní nalepené těsto, program Pečení zapneme znovu a už hlídáme. Hlavně nechat ve vytáhnuté formě vychladnout a pak opatrně vyklopit.
Tenhle makovec je nejlepší, který jsem kdy jedla a každý kdo ochutná, tak chválí. Povrch křupavý a uvnitř krásně vláčný. V pekárně ho peču na program Koláč a po ukončení ještě přidávám samostatné pečení tak na 40 minut, kontroluji špejlí. Protože to pečení trvá tak dlouho, zkusila jsem ho jednou udělat v troubě na velkém plechu, ale nebylo to ono, už nebyla ta výborná vláčná vrstva, by spíš suchý. Pokud někdo chce vyzkoušet a péct v troubě, tak bych doporučila menší plech či formu, aby vrstva těsta byla vyšší.