Bramborový knedlík od oka (nejen) v páře

Autor: Hanule, Datum: 16.02.2012 01:33

Autor textu: Hanule

 

Bramborový knedlík od oka v páře
Holčiny weekovský,

osoby mého ražení, tj. ty, které by měly být vpuštěny do kuchyně jedině tehdy, když se chcete někomu pomstít, bramborový knedlík čas od času vypotí. (Taky ne dlouho). Mé chabé poznatky a finty:

1. Vždy z vychladlých brambor, jak je uváděno, má to sakra důvod. Kromě šílené lojovatosti při strouhání těch ještě trochu teplých značný vliv na tragickou výslednou konzistenci, prověřeno v časové nouzi.

2. Objem moučné složky by měl odpovídat 1/3 objemu nastrouhané složky bramborové. Přičemž:

Celkově se mi osvědčilo napoprvé vyzkoušený poměr hrubá mouka: hrubá krupice 1:1, takže to už jsem neměnila.

Vždycky tam vrznu pro sichr, protože typ brambor není jistý a většinou mám asi béčka, dvě vrchovaté lžíce bramborového škrobu.

(Solím málo, to kvůli malé, čili dávám soli asi méně, než by se mělo (dávám jen 1/2 lžičky)... Spojím jedním vejcem na nějakých těch 6 - 7 středně velkých brambor.)

4. Při tvarování šišek si pomohu tím, že je podsypu, nesnažím se už zapravovat další a další mouku.

5. No a hlavně, vařím v páře, hrdinně si říkám, že šetřím vodou, navíc jsem tak ze zbabělosti začala a knedle byly tak dobré, že nevidím důvod, proč si vůbec ničit nervy riskantními pokusy s podvodní klasikou. Tak těch 20 - 25 minut.

(Již ozkoušeno, že je lze hodit i do vody, ale z páry mi subj. přijdou lepší.)

 

Krájím-li čerstvé, krájím nití.

 

Přikládám fotky těch povedených nastopro.

...................................

Další tipy z diskuze:

6. Obalovat v bramborovém škrobu, je to kvůli neovaření povrchu.

7. Při použití pařáčku potřít tento slabou vrstvou sádla proti přilepení.

 

Galerie:
bramborovy.jpg na sklad.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 25.04.2024 14:04
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/bramborovy-knedlik-od-oka-nejen-v-pare/read.php?1,718785,719344#msg-719344