Autor textu Jája:
Majko na to recept není :-). Uvaříš hrnec brambor, já je sleju do jiného hrnce (v tom je pak vařím, samo vodu ještě přidám a dosolím) tak jak vařící jsou je kvedlačkou rozšťouchám najemno a zasypávám hrubou moukou podle potřeby, přidám 1-3 vejce podle množství. Když je těsto tak jako modelína vyklopím na vál, podmoučím a a rozdělím tak na osm dílů. no a vyválím přiměřený válečky nakrájím a už se vaří voda házím a po vyplavíní tahám, nejlíp je je promaštovat smaženou cibulkou a nebo prosýpat vrstvy hotovým zelím. Míň jak takovou tu starou plechovou zadělávací mísu jich nemá cenu vařit :-)
Jinak špalíky je inspirace z weeku. Jsou to bramborové knedlíky, ale z těsta se udělají válečky a ty se nakrájí na "špalíčky". Vaří se to líp než knedlíky i to líp vypadá.
JJ špalíčky jsou jistota, nestane se , že by uvnitř byly nedovařené, jak vyplavou chvililinku je nechám a tahám ven. Nikdy nezbydou . Miluje je každý i já se díky nim naučila jíst bramborové knedlíky (měla jsem je zhnusené ze školní jídelny, tam bývaly mazlavé a hnusné) .
Těsto se dělá ještě z horkých brambor, že mě ještě při vyvalování pálí prsty, to je fakt důležitý, zřejmě se spaří mouka a špalíšky jsou lehké a měkounké.