Bramborové špalíčky - Jájiny

Autor: daga, Datum: 15.02.2012 21:18

Autor textu Jája:


Bramborové špalíčky

 

Majko na to recept není :-). Uvaříš hrnec brambor, já je sleju do jiného hrnce (v tom je pak vařím, samo vodu ještě přidám a dosolím) tak jak vařící jsou je kvedlačkou rozšťouchám najemno a zasypávám hrubou moukou podle potřeby, přidám 1-3 vejce podle množství. Když je těsto tak jako modelína vyklopím na vál, podmoučím a a rozdělím tak na osm dílů. no a vyválím přiměřený válečky nakrájím a už se vaří voda házím a po vyplavíní tahám, nejlíp je je promaštovat smaženou cibulkou a nebo prosýpat vrstvy hotovým zelím. Míň jak takovou tu starou plechovou zadělávací mísu jich nemá cenu vařit :-)

 

Jinak špalíky je inspirace z weeku. Jsou to bramborové knedlíky, ale z těsta se udělají válečky a ty se nakrájí na "špalíčky". Vaří se to líp než knedlíky i to líp vypadá.

JJ špalíčky jsou jistota, nestane se , že by uvnitř byly nedovařené, jak vyplavou chvililinku je nechám a tahám ven. Nikdy nezbydou mls smiley. Miluje je každý i já se díky nim naučila jíst bramborové knedlíky (měla jsem je zhnusené ze školní jídelny, tam bývaly mazlavé a hnusné) .

Těsto se dělá ještě z horkých brambor, že mě ještě při vyvalování pálí prsty, to je fakt důležitý, zřejmě se spaří mouka a špalíšky jsou lehké a měkounké.

 


Vytisknuto z www.week.cz dne 25.04.2024 09:17
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/bramborove-spalicky-jajiny/read.php?1,718785,719279#msg-719279