Šafránové rizoto
Nejjednodušší italské rizoto s minimem ingrediencí
Ingredience pro 4 osoby:
350g rýže Carnaroli nebo Vialone - kulatozrnná rýže 2 sáčky šafránu (nebo 1 polévková lžíce pestíků šafránu) ½ cibule 1 l zeleninového vývaru 4 polévkové lžíce olivového oleje ¾ sklenice suchého bílého vína 30g másla parmezán sůl
Postup přípravy:
Nasekáme cibuli najemno. Na sporáku necháme rozehřát hrnec, poté přidáme olej a cibuli, necháme zezlátnout, kolem 1 minuty. Vložíme rýži, pozor NEOPLACHUJEME, a mícháme, cca ½ minuty. Přilijeme víno a mícháme dokud rýže nevsákne víno a nebude krémová. Nyní přiléváme naběračku vývaru, mícháme dokud se navsákne, až poté přiléváme další sběračku. Obvykle se rýže uvaří během 18 minut. Pět minut před koncem přidejte šafrán a také sůl, je-li třeba. Jakmile bude rýže uvařená a krémová, přidáme máslo, parmezán a již nevaříme. Ihned podáváme.