Knedlíky z odpalovaného těsta (ovocné)

Autor: Hanule, Datum: 15.02.2012 17:08

Autor textu: Hanule

Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

 

1/2 litru mléka

1/2 litru hrubé mouky

asi 30 g másla

špetka soli

1 vejce

 

Mléko, v němž se rozpouští máslo, se uvede do horkého stavu a za pilného míchání se do něj pramínkem přisypává hrubá mouka na mírném plamínku. Míchá se tak dlouho, dokud se nazačne oddělovat od stěny rendlíku, jde o otázku pár minut. Následně se na vále/prac. ploše zapracuje vejce, ukutálí se váleček, z něhož se ukrajují plátky (či se předem na ně rozpižlá), z jedné várky vychází dvacet (a možná trochu více, to podle preference tloušťky těstové vrstvi na ovoci smiling smiley Vhodné pro ovoce typu švestky, meruňky, třešně, čili spíše ovoce pevné.

Vaří se vhazováním do mírně osolené vroucí vody na cca 6 - 8 minut od opětovného varu podle velikosti ovoce. Zamrazit lze uvařené i syrové, osobně preferuji ve stavu syrovém a pěkně od zmrzlých uvařit jak čerstvé nežli následný ohřev všelijaký.

................................................

No a teď moje realita:

U nás doma se to těsto dělalo bez másla v rámci redukce tuků a cukrů ve stravě. Fungovalo to taky, ale když jsem po letech zkusila máslovou variantu, zaznamenala jsem neskutečný rozdíl. 30 gramů másla dávám já, netuším totiž, kolik bylo v původní receptuře před jejím seškrtáním.

Dělali jsme ho v ve dvoustěnném mlékáči a nikdy nedocházelo k tomu stavu "odpalování se" od stěn. Takže jsme tam mouku prostě vsypali, co to šlo, no a pak zbytek zapracovali už jen domícháním a následně s vejcem.

S tím máslem - a používám tedy rendlík teflonový (mlékáč nemohu zkusit, neb jej nevlastním) se to chová prostě daleko úžasněji. Je tedy třeba poněkud korigovat dle aktuální potřeby stažení z plotýnky (to i dříve), prostě pokud to houstne rychleji než sypu, míchám chvíli mimo ni, ale nakonec to těch pět minutek dík teflonu na plotýnce fakt úspěšně morduju a nic se nelepí, všechna vybylá sypká mouka se opravdu vstřebá postupně do těsta. (a i kdyby ne, opět se nic neděje)

Pak nechám chvíli vychladnout, protože vejce předmíchávám už v rendlíku vařečkou, nemám ráda to blemtání řídkého těsta mezi prsty (čili obecně hodně obcházím tzv. zadělávání na vále, k tomu se uchyluji až ve skutečně závěrečné fázi, kdy už je těsto takřka hotové, jen potřebuje dohnat k dokonalosti). Přijít vejce do horkého až moc, bude mít tendenci vysrážet bílek (ale i s tím se z toho dá pak uvařit, kdyby se nepovedlo..).

 

Bez másla se nám nikdy nechovalo tak úžasně.. Jsem vždycky pomačkáním prsty v ruce roztahovala ty válečky na placičky, vkládala ovoce, okrajovala přebytky (k dalšímu zužitkování), plácala koule přitlačováním (proto to pevnější ovoce, pro jahody to fakt není).

S máslem (a inovativní myšlenkou, ehm) beru k ruce svůj oblíbený skleněný váleček v podobě flašky od portského a za opravdu delikátního podsypávání plohrubou moukou (podsypávám s ní totiž vše), ty placičky daleko rychleji válím.

 

U těch jablek nevím (sahla jsem po receptu z důvodu aktuální dostupnosti surovin), nechala jsem je hranaté, takže jsem obalila takové příšerky, a ač to nepokládám za nutné, sypala jsem dovnitř čistě ze studijního zájmu, zda s tím půjde pracovat, skořicový cukr. Každopádně těsto obsahující máslo se daleko líp spojuje na švech.. Že ty jablečné byly takové příšerky všelijaké a měly tendenci vystrkovat růžky, opět jsem je nevařila klasicky ve vodě, ale pěkně poklidně na sádlem vymázlém pařáčku, dvacet minut (můj čas) v páře.

Já vůbec dělávám fůru věcí zdánlivě proti logice jednoduchosti, prostě abych otestovala zákonitost, smysl, ne/funkčnost. Že nemám čas testovat laboratorně systematicky, zkouším odchylky metodou náhodného výběru, z čehož si pak vytvářím své svérázné závěry s neomezenou omylností. grinning smiley Neúnavný testovatel vlastních fiasek. winking smiley

 


Celé to zní složitě, ale to spíš, abych vypsala ony poznatky. Pro mě je to těsto mého dětství, tak ho mám moc ráda, asi tak jako každý to své. Nejoblíbenější varianta je se švestkou, máslem na polití, tvrdým tvarohem a moučkovým cukrem na posyp, nejlíp ještě zakyskou.

Přikládám okoskopickou pomůcku poměrů. Jo, to je důvod, proč ho mám ráda, že si ho pamatuju. Stejně mlíka, stejně mouky, úměrně másla a vajec.

 

Díky za ouško. smiling smiley flower smiley

 

Galerie:
skorici sypane.jpg 2778 jednoduche pocty.jpg komponenty pri jablecnych.jpg
Vytisknuto z www.week.cz dne 25.04.2024 03:52
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/knedliky-z-odpalovaneho-testa-ovocne/read.php?1,718785,719047#msg-719047