Re: Rumunsko

Autor: Hanule, Datum: 29.04.2007 13:08

A rumunská mamaliga, jak se jí živíme my tady u nás (rozuměj z našich zdrojů).

 

Jedná se o velmi jednoduché a rychle připravené jídlo, ovšem podrobným průzkumem na internetu jsem zjistila, že sama kaše je věda ;), pročež projistotu připojuji odbornější výklad, než by byl ten můj:

nebojte, vůůbec toho není moc..

http://dadala.hyperlinx.cz/oveku/ovekur0020.html

http://www.relaxuj.cz/disc_doc-NFD992E8D1BAEA046C12571EA002D8670.html
________________________________________

Tak to bylo znalecky, a nyní pěkně laicky smoking smiley .

Mamaliga s bryndzou a zakysanou smetanou

čeho nám třeba:

1. kukuřičné mouky

2. vody

3. soli

4. bryndzy

5. zakysané smetany

 

1. Základ na kaši získáme smícháním hrubě a polohrubě mleté kukuřičné mouky v poměru 1:1. Kde jsem k tomuto přišla, to vám nepovím, pročež si ani z této informace nemusíte dělat přílišnou hlavu.

(Když nějaká není dostupná, tak se také nic nestane, dávali jsme třeba i kukuřičnou strouhanku, což je ještě hrubší než hrubá moučka, řekněme jakási kukuřičná krupice. Seženete-li tedy jen jednu, použijte tu, základní moučka by měla být mletí hrubšího, nikoli hladkého, tedy zakoupit spíše např. jen samotnou hrubou. Je to prostě jako krupicová kašička :) - a tak se to i vaří.)

2. Na osobu žravějšího typu (tipuji jak jeden a půl až dvě osoby běžné :D) počítáme s cca 200 g kukuřičné mouky. Osobám střídmým tuto dávku patřičně ponížíme podle zamýšleného, rozumově opodstatněného celkového kalorického příjmu. Výsledného produktu se navaří beztak tolik, jak vám ujede ruka při odměřování vody smoking smiley, což má i jistý vliv na jeho konzistenci.

3. Na 200 g mouky cca 400 ml vody, kterou přivedeme do varu a osolíme - to je skutečně důležíté, jinak by kaše byla nejen nemastná, ale i neslaná grinning smiley . Do vroucí vody postupně vsypáváme mouku tenčím pramínkem za stálého míchání, prostě všelijak se pokoušíme docílit minimalizace vznikajících hrudek. Vaříme.. tak dlouho, dokud nám to jde. smoking smiley Pak se na to vykašleme a odstavíme z ohně, případně zkusíme ještě trochu rozmíchat nerozmíchatelné.

4. Nejlépe na nahřátý talíř rozprostřeme rovnoměrně vrstvičku bryndzy (žravější osoba 100g, osoba střídmější si opět může úměrně ponížit), kterou vzápětí překryjeme vrstvou hotové kukuřičné kaše.

5. Svrchu zalijeme zakysanou smetanou v množství takovém, jaké máme k dispozici. (Tedy třeba půl stopadesáti, dvěstěgramového kalíšku na porci, nebo více nebo méně.)

 


Vytisknuto z www.week.cz dne 29.03.2024 01:01
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-rumunsko/read.php?1,11540,11585#msg-11585