Dvě polévky ulovené na stránkách:
http://www.putnici.sk/newsread.php?newsid=3356,
jak moc jsou či nejsou autentické, netuším :).
RUMUNSKÁ KAPUSTOVÁ POLÉVKA
Potřebujeme:
100 až 200 gramů slaniny,
2 papriky /větší a ne moc pálivé/,
2 cibule /středně velké/,
1 stroužek česneku /můžeme vynechat,
1 kapustu /větší/,
2 slepičí vajíčka,
200 gramů smetany,
1,5 - 2 litry studené vody,
2 lžičky octa,
kopr,
pepř,
sůl.
Příprava.
Slanina:
Slaninu nakrájíme na kousky a ty rozdělíme na dvě přibližně stejné
části.
Zelenina:
Asi dvě větší papriky a jednu kapustu nakrájíme na kousky /papriku raději na menší proužky a kapusta může být na větší kusy/. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Česnek na malé kousky nebo ho prolisujeme.
Vajíčka:
Rozklepneme dvě syrová vajíčka a oddělíme žloutek od bílku. Potřebovat budeme jen žloutky.
Vaření:
Na pánev dáme tuk a na něm osmahneme do zlatohněda polovic slaniny a trochu česneku. Místo tuku můžeme použít i klasické máslo. Přidáme
nakrájenou papriku a taktéž jí osmahneme.
Do hrnce vložíme rozkrájenou kapustu a přidáme druhou polovinu slaniny, cibuli a obsah pánve /slaninu, papriku a tuk/. Dále přidáme sůl dle chuti, pepř dle chuti a kopr dle chuti. Celé promícháme a zalijeme studenou vodou.
Hrnec dáme na plotnu a přivedem k varu. Když se obsah již vaří, tak
snížíme plamen a na tomto mírném plameni vaříme za občasného míchání
necelou hodinu.
Mezi tím rozšleháme smetanu se žloutky, octem a přidáváme pomalu za stálého míchání do hrnce a tím je polévka hotova.
________________________________________
RUMUNSKÁ MERUŇKOVÁ POLÉVKA
Další polévka, která má svůj původ v Rumunsku se může zdát být trochu zvláštní. Je to polévka meruňková a jí se výhradně studená.
Potřebujeme:
0,5 kilogramů meruněk,
1 větší citron,
0,5 litrů bílého vína /jistěže rumunského/,
a koření:
skořici a cukr /nejlépe cukr moučka/.
Nejdříve oloupeme a vypeckujeme meruňky a nakrájíme je na hodně tenké proužky. Prolisujeme nebo promixujeme, aby vznikla pasta.
Víno nalijeme do hrnce a přidáme skořici dle chuti a citronovou štávu. Přivedeme k varu a vmícháme cukr. Po té necháme vychladnout. Vmícháme prolisované meruňky. A vložíme nejlépe na několik hodin do lednice. Podáváme řádně vychlazené. Údajně je tento pokrm velice zdraví, ale snad nemusím dodávat, že by ho neměly konzumovat děti a těhotné ženy. A raději nepodávat na pracovišti:)