Rumunsko

Autor: Hanule, Datum: 29.04.2007 11:54

Z rumunské kuchyně já osobně znám jako více než typické :):

ciorba [čorba] ( = polévka, stejně tuším i bulharsky; nejčastěji právě) de burta

mititei [miči] (rožněné šištičky kořeněného mletého masa)

mamaligä (kukuřičná kaše)

Rumunská kuchyně ze stránek

http://starky.borec.cz/rum2001/romania.html

Jako všude na Balkáně jsou i v Rumunsku oblíbené speciality připravované na rožni (grătaru). Např. mititei jsou tradiční silně kořeněné šištičky z mletého masa, pečené na rožni. Rožní se také kýty, mozek, pečou se beraní varlata. Sarmale je mleté maso zabalené v zelných nebo vinných listech. K dušenému vepřovému i jiným jídlům se podává kukuřičná kaše mamaligă, doplněná tvarohem, smetanou, ovčím sýrem či vejci. Díky Dunaji a Černému moři nechybí ani rybí speciality. Zvláštní kapitolu tvoří rumunské polévky, ať již zeleninové či masové: jsou většinou nakyslé. Slivovice (ţuică) se obvykle podává k předkrmům a je následována mnohokrát oceněnými víny ze známých vinic Murfatlar, Cotnari, Jidvei, Dealul Mare, Huşi, Odobeşti nebo Valea Călugărească.

----------------------------------------------

Rumunská kuchyně ze stránek

http://www.euroskop.cz/43583/120215/clanek/rumunsko/zajimavosti---kuchyne-osobnosti/

Rumunská kuchyně byla vždy ovlivňována kuchyněmi ostatních balkánských národů. Je velmi pestrá, pikantní a vydatná, přičemž základní potravinou je maso a sladkovodní mořské ryby. Pro rumunskou kuchyni je také typická velká spotřeba zeleniny, především pórku.

Mezi typická rumunská jídla patří řada polévek, například ciorba, což je polévka uvařená ze zkvašených otrub, uzeniny, brambor a hovězího nebo kuřecího masa. Další specialitou místní kuchyně je dušené maso tachitura moldoveneasca nebo mititei, maso zalité ostře kořeněnou omáčkou. Specialitou z oblasti delty Dunaje je kapr na grilu. Z mas je nejoblíbenější skopové, hovězí a kuřecí, z ryb pak zejména jeseter, kapr a sleď. Upravují se obvykle vařené, pečené nebo dušené.

Z dezertů jsou vyhledávanou specialitou placenta (pirožky) a papanasi (tvarohové dortíky). Národním nápojem je tzuica (švestková brandy). Má několik druhů, které se rozlišují podle síly, chuti a lokality, ze které pocházejí. Nejsilnější je tzuica de Bihor, známá také jako palinca. Velmi proslulá a chutná jsou rumunská vína, která obdržela několik mezinárodních ocenění. Uznání získala zejména vína pinot noir, cabernet sauvignon, ryzlink, pinot gris a chardonnay. Většina vín se podává se sodovkou a oblíbené je i svařené víno. Populární je také pivo. Rumunské pivo není vůbec špatné a navíc je velice levné.

Recept na tradiční jídlo
Rumunská dršťková polévka (Ciorba de burta) pro Zette
Ingredience:
4 litry vody,
velký kus dršťky,
malý kus prorostlého hovězího,
sůl, ocet, česnek
10 kuliček pepře,
2 mrkve,
1 stonek řapíkatého celeru,
1 cibule,
1 bobkový list,
2 žloutky,

Příprava:
Dršťky a maso nakrájejte na malé kousky, vložte do vody, přidejte bobkový list, sůl a pepř a vařte. Přidejte mrkev, celer a celou cibuli a pokračujte ve vaření. Když je maso i zelenina měkká, odstavte z plotny a přidejte žloutky rozmíchané v octu a česnek. Podle chuti přidejte ocet a česnek.

----------------------------------------------


Vytisknuto z www.week.cz dne 19.04.2024 20:59
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/rumunsko/read.php?1,11540,11582#msg-11582