Tradiční romská jídla

Autor: Hanule, Datum: 29.04.2007 10:47

Zjednodušeně řečeno, tradiční romská kuchyně je velmi prostá a nikoli křiklavě pikantní, jak je myslím poměrně často očekáváno. Nějaké příklady receptů zde:

http://romove.radio.cz/cz/clanek/18180

(plus na konci odkazu související články)

pišot

 

Nástin odpovědi jsem vypreparovala z níže citované reportáže obsažené v tomto článku:

http://romove.radio.cz/cz/clanek/20695

 

Mají jídla připravovaná takzvaně "po cikánsku" něco společného s Romy?

Dnes se popáté a naposled vypravíme na výstavu "Kaľi phuv - parno maro / Černá země - bílý chléb", která do 30. září probíhá v Muzeu romské kultury v Brně. V souvislosti s ní jsme si v minulých pořadech povídali o tom, jak se romská tematika promítá do kultury většinové společnosti například v hudbě, literatuře, ve filmu nebo v lidové kultuře. Jana Šustová si pozvala k mikrofonu kurátorku výstavy Janu Polákovou, která nám prozradí, odkud pocházejí exponáty této výstavy, a v druhé části rozhovoru nám vysvětlí, jak je to vlastně s jídly připravovanými takzvaně "po cikánsku".

Na výstavě je také možné vidět řadu výrobků potravinářských. Hlavně tedy cikánskou omáčku, nebo také recepty "po cikánsku". Mají vůbec tyto produkty a recepty něco společného se skutečnou romskou kuchyní?

"Když jsem tyto věci vyhledávala a nacházela, tak jsem přemýšlela, co by vlastně měli mít s tou tradiční romskou kuchyní společného. A protože tradiční romská kuchyně, řekla bych, je poměrně chudá na materiál, prostě podle toho co měli Romové na dosah. Byly to většinou brambory, mouka, maso velmi výjimečně. Pokud se jednalo a maso, tak spíš třeba, které vlastně dostávali, ale rozhodně to ty recepty "po cikánsku" co jsou ,nebo třeba cikánské ražniči a podobně, tak s tou tradiční kuchyní nemají nic společného. Je tam spousta slaniny, česneku, papriky, pepřem, takové, myslím si, že je to i docela známé, že kdokoliv si představí něco "po cikánsku", tak je to třeba s lečem a je to hodně pikantní. Ale zřejmě to má původ v tom, že Romové v Maďarsku byly hodně sžití s tou majoritou, s okolím. No a z Maďarska pochází paprika , jak všichni víme, a rajčata. To jsou tam asi největší produkty zeleninové. Asi z tohoto důvodu jsou do těch jídel "po cikánsku" dávány v hojné míře."

Můžete uvést příklady receptů, které jste shromáždili? Recepty "něčeho po cikánsku".

"To bylo skoro všechno. Od studených předkrmů, kde jsou hlavně vejce "po cikánsku", přes teplé, kde jsou cikánské toasty, například, přes maso, což je vlastně jakýkoliv druh masa, hovězí, vepřové, telecí,kuřecí nebo kachna "po cikánsku", až po sladké recepty, po dezerty, kde je třeba zmrzlinový pohár Cikánka nebo cikánské řezy."

 






Vytisknuto z www.week.cz dne 29.03.2024 10:04
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/tradicni-romska-jidla/read.php?1,11540,11577#msg-11577