Re: Angličané a jejich jídelníček

Autor: Libi, Datum: 02.08.2008 15:07

já jsem Anavi našla toto: citace z http://recepty.mraveniste.cz/detail-kuchyne.php?idselect=6

 

citace z: http://www.temere.com/view.php?nazevclanku=&cisloclanku=2006013002

 

Informace - Anglická kuchyně

Anglická kuchyně je pro průměrného obyvatele ČR velká neznámá, navíc se kolem ní traduje řada pověr, mýtů a narážek na její kvalitu či pestrost. Jaká je však anglická kuchyně ve skutečnosti? Proti klasické kontinentální evropské kuchyni se liší především důrazem na vydatné snídaně a večeře o několika chodech, menší pozornost je naopak věnována obědu, který je lehký a rychlý. V Anglii se obecně méně používá zelenina a telecí maso, naopak oblibě se těší skopové, krůtí a kachní maso, méně již pak vepřové a kuřecí maso.

Anglická kuchyně je charakteristická hojným používáním sladkovodních i mořských ryb, především tresky a lososa, oblíbené jsou také mořské plody - především kvalitní a čerstvé ústřice. Ze zeleniny se nejvíce používá hrášek, květák, růžičková kapusta, mladá karotka a chřest. Anglická kuchyně využívá méně česneku, zato cibuli nalezeneme prakticky v každém pokrmu. Mezi vyhlášené anglické speciality patří například slané (i masové) koláče, speciálně připravované pudinky, roastbeafy a pečeně. Národním jídlem anglické kuchyně je tzv. fish & chips - tedy smažená ryba s bramborovými hranolky.

Anglická kuchyně dala světovému kulinářskému umění termín sendvič - ten vznikl v 18. století díky Johnovi Montagovi - hraběti ze Sandwiche, který se nechtěl během karetní hry zdržovat klasickým jídlem a proto přikázal svému sluhovi, aby mu vložil kus masa mezi dva plátky tenkého chleba. Samozřejmě nelze opomenout vyhlášenou anglickou snídani, která je prvním a velmi vydatným jídlem dne. V klasickém pojetí zahrnuje grilovanou klobásu, rajčata, fazole, smažené žampióny, samozřejmě nesmí chybět obligátní vajíčka a tzv. bacon, který lze přirovnat k naší anglické slanině. Samozřejmě ani anglická snídaně není stereotypní a zná řadu obměn - často se tak na stole objeví například ovesná nebo kukuřičná kaše, rybí filety či opékané toasty s máslem a džemem. K tomu všemu klasický silný anglický čaj s mlékem nebo smetanou případně sklenka džusu.

 

Anglická kuchyně30. 01. 2006 (1833 přečtení)

Pomyslně jsme navštívili již mnohé cizí kuchyně, ale ještě dosti nám jich chybí. Ty vyhlášené kuchyně světa, jako je čínská, či francouzská kuchyně, ty si necháme až na konec, protože se nám jistě, pro svou obsáhlost nepodaří vtěsnat všechno o těchto věhlasných kuchyních do jediného článku.
Dnes se však vraťme do Evropy a řekněme si něco ke kuchyni Velké Británie, potažmo ke kuchyni starobylé Anglie. Obecně lze říci, že anglická kuchyně dala světu obložené chleby, pudinky (ale trochu jiné, než si představujeme my), bifteky a anglická játra.

Jinak panuje názor, že anglická kuchyně, abychom použili u nás oblíbený výraz, je „nic moc". Ale kdo v Anglii strávil nějaký čas, ten s tímto názorem nebude souhlasit. I anglická kuchyně je zajímavá, chuťově rozmanitá a řekněme si tedy několik slov o tom, jaká anglická kuchyně opravdu je.
Rozhodně anglická kuchyně není stereotypní a má několik, proti evropskému kontinentu odlišností. Tedy v první řadě je to, že Angličané připravují vydatnou snídani. Tedy ne jako u nás, v letu vypít čaj, či černou kávu a při holení, či líčení přikusovat kousek namazaného chleba. Anglická snídaně je vydatná a spočívá např. v opečené slanině, nebo šunce se sázeným vejcem, jindy zase pečená nebo jinak připravená ryba, obvykle ve formě filetů, ovesná kaše a to ať již ve formě sladké třeba s medem, nebo ve formě slané. Nemusí to však být jen ovesná kaše, ale třeba i kaše připravená z kukuřičných lupínků, zalitých mlékem. K snídani se přidává i sklenka džusu. Pokud se podává čaj, pak velmi silný a vždy s mlékem, nebo se smetanou. Pokud jsou na stole toasty, pak jsou opečené nasucho bez oleje a vždy z bílého chleba. Ty se pak podávají s máslem, nebo džemem. Na snídani si tedy Angličané potrpí a věnují ji náležitou pozornost.
O to jak náročná je snídaně, o to je prostší a jednodušší oběd. Obvykle v Anglii k obědu se konzumuje pouze obložený chléb nebo i lehké polévky. Ale můžete samozřejmě na oběd zaskočit i do jedné z typických anglických hospůdek - „pubs", kde si můžete objednat i tradiční ploughmans lunch, neboli „oráčův oběd". To je tedy kus dobrého sýra, nebo sýrů, čerstvý chléb, naložené cibulky a pivo. Ale můžete si objednat i fish and chip, tedy smaženou rybu s bramborovými hranolky, pokropenou sladovým octem.
Za to však večeře v Anglii jsou prakticky hlavním jídlem a jen v málokteré anglické rodině, nebo restauraci je večeře pouze o jediném chodu, včetně polévky. Polévky však jsou u Angličanů v menší oblibě, než je tomu u nás. Jedním z chodů, či předkrmem jsou ryby, či jiná mořská „havěť, jako jsou krabi, langusty či krevety. A v anglickém „pubs" si můžeme objednat steak and kidney pie, tedy dušené hovězí s ledvinkami, nebo steak and mushrooms, cože je hovězí na houbách či shep herds pie, což můžeme přeložit jako ovčákův koláč, tedy mleté pikantní maso zapečené s bramborovou kaší. Maso se v Anglii používá jak hovězí, tak i skopové, méně již se připravuje vepřové i když ani to není na okraji zájmu Angličanů. Velmi oblíbené jsou v anglické kuchyni „páje", což je maso, někdy i ovoce, zapečené v těstě. Příprava večeře je v Anglii dosti náročná, ale vzhledem k obrovskému množství potřebných surovin a zejména i polotovarů se dá snadno i časově zvládnout. Právě velké množství surovin v různých druzích a tedy i s rozdílnými chutěmi dává anglické kuchyni možnost připravit jeden stejný pokrm tak, aby chutnal vždy poněkud jinak. Typicky anglickou specialitou jsou skopové ledvinky, pečené skopové maso na roštu a zejména bifteky pečené do polosyrova, jak se u nás říkávalo, „krvavé". Mohlo by se zdát, že tyto úpravy masa nejsou až zas tak náročné, což je možná pravda, ale jen za několika podmínek. Jednak se musí jednat o maso velmi kvalitní a věnovat přípravě marinády velkou pozornost. Protože právě marinování masa dělá z této suroviny tu pravou pochoutku. A není to jen pečení masa na roštu, ale i příprava masa k dušení, či vaření, kde záleží na přidávaném koření.
A co platí o masu, platí i o omáčkách. Samozřejmě, že na anglických stolech se objevuje i různě upravovaná drůbež i zvěřina. I když samozřejmě Angličané při přípravě stravy používají i zeleninu, proti jiným evropským kuchyním, zejména kuchyním z jihu Evropy je to podstatně méně. Jedním z charakteristických pokrmů anglické kuchyně je dušené skopové se zelenými fazolkami.
Angličané ve svém stravování kladou velký důraz na výživnost a biologickou hodnotu. A důraz kladou i na různá ochucovadla, jako je worcesterová omáčka, různé druhy kečupů, cumberlandská omáčka, tabasco a podobně. U nás by jistě bylo raritou podávat skopovou kýtu s rybízovým rosolem, ale v Anglii je to naprosto běžné. Zajímavostí anglické kuchyně je skutečnost, že telecí maso není příliš v oblibě, zato šťavnatí krocani a kachny, ale i sladkovodní i mořské ryby jsou na anglických stolech dosti často. Ryby se pak podávají často ne jen vařené, ale i dušené, pečené nebo grilované, vždy však s nějakou omáčkou a to ať již s rajčatovou, žampiónovou nebo bílou. V Anglii jsou velmi oblíbené ústřice, které jsou znamenité kvality a vždy naprosto čerstvé. Ze zeleniny se používá ponejvíce kapusta, hrášek, květák, karotka a zejména chřest. Obvykle se přidávají k pokrmům pouze spařené bez dalšího ochucení a přísad. Na anglickém stole pak nechybí ani luštěniny, které jsou dosti oblíbené. Je zajímavé, že v anglické kuchyni téměř nenajdeme česnek, zato cibule se používá hojně a to ve všech jejích rostlinných druzích. Specialitou Angličanů jsou tzv. pies, což jsou slané koláče. A to se pro nedostatek místa se nezmiňujeme o anglickém pudinku, který není v žádném případě připravován z mléka a ochuceného škrobem, ale jedná se o specifický pokrm připravený speciální technologií.
A neměli bychom zapomenout ani na nápoje. Angličané jsou znalci dobrého piva. Výběr je široký, většinou je na naše zvyklosti silnější, ale podává se v třetinových lahvích nebo sklenicích, dnes už i v plechovkách. Ale pokud si v Anglii budete objednávat pivo, pak nikdy jako beer, ale vždy jako lager či bitter nebo stout. Vlastní víno Anglie, vzhledem ke své geografické poloze nemá, vína většinou dováží a to převážně ze Španělska.
A na závěr si tedy řekněme něco k anglickým zvyklostem ve stolování.
Early tea:brzo ráno se pije šálek silného čaje, který se mnohdy podává přímo do postele.
Snídaně: je bohatá a je prvním hlavním jídlem dne.
Lunch - oběd: je méně významným jídlem a je vždy jen velmi lehký.
Tea: odpolední čaj je obvykle společenskou událostí, podává se kolem 17. hodiny a nejčastěji se k němu podává obložený chléb, nebo sušenky.
High tea: V severní Anglii se pije o hodinu později než ve střední a jižní Anglii, podávají se při něm i vařené pokrmy a někdy se slučuje i s večeří.
Dinner -večeře: je hlavním společenským jídlem dne. Podávají se ryby, mořské plody, drůbež, skopové i hovězí maso, z moučníků pak pudinky, páje, zmrzlina a silný tmavý čaj se smetanou. Z nápojů pak pivo, whisky a gin.
Tolik tedy několik slov ke kuchyni staré dobré Anglie. Ale musíme ještě na závěr poznamenat, že kuchyně Skotska a Irska jež tvoří Velkou Britanii jako takovou se v některý detailech i chuťových nuancích liší od kuchyně anglické, ale není to až zas tak podstatné, že by to stálo za zvláštní článek. A tak při seznámení o dalších kuchyních světa se s vámi těšíme příště nashledanou.


Vytisknuto z www.week.cz dne 23.04.2024 14:39
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-anglicane-a-jejich-jidelnicek/read.php?1,104119,104148#msg-104148