Re: Velikonoční pokrmy

Autor: Anavi, Datum: 29.02.2008 22:54

Hrnečkový mazanec

Ingredience:
3 hrnky polohrubé mouky,
1 KL hladké mouky,
cca 1/2 hrnku mléka,
5 PL pískového cukru,
1/3 kostky másla,
3/4 kostky droždí,
1 žloutek,
špetka soli,
1 balíček vanilkového cukru,
3 PL dobře omytých a okapaných rozinek,
4 PL oloupaných a na nudličky nakrájených mandlí,
1 KL nastrouhané citrónové kůry,

hladká mouka na posypání válu,
tuk na potření pečicího papíru,
vejce na potření mazance.

Příprava:
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme jednu lžíci cukru, lžičku mouky a necháme vzejít kvásek. K osolené polohrubé mouce přidáme zbylý cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutek, vlahé rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vařečkou vypracujeme těsto. Když už se nelepí ke stěnám mísy, vyklopíme je a na pomoučeném vále ho prohněteme rukama, až je hladké a lesklé. Zapracujeme do něj rozinky a polovinu mandlí. Utvoříme bochánek, vložíme jej do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.

Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochánky. Položíme je na dva kusy pečicího papíru (potřených tukem), abychom je mohli lépe v troubě otáčet. Necháme je ještě na plechu vykynout. Před vložením do trouby potřeme bochánky rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými mandlemi a ostrým nožem nebo nůžkami utvoříme uprostřed křížek. Mazance krátce zapečeme v horké troubě, potom teplotu snížíme a pečeme zvolna asi 40-45 minut.

 

Tradiční beránek netradičně (2 ks)

Ingredience:
400 g mouky,
1 balíček sušeného droždí,
1 balíček kypřicího prášku do pečiva,
100 g cukru,
špetka soli,
200 ml vlažného mléka,
3 vejce,
120 g změklého tuku,
100 g sekaných mandlí,

100 ml pomerančové šťávy.

Příprava:
Smícháme osolenou mouku, sušené droždí, kypřicí prášek a cukr. Vmícháme vlažné mléko, celá vejce, změklé máslo a oloupané, sekané mandle. Vypracujeme těsto. Překryjeme ho čistou utěrkou a necháme asi 30 minut kynout. Poté těsto opět prohněteme, vložíme do vymaštěné a moukou vysypané menší formy a necháme kynout dalších 15 minut.

Troubu předehřejeme na 175 °C (horkovzdušnou na 155 °C). Velikonoční beránky pečeme přibližně 45 minut.

Upečené vyjmeme z trouby, uvolníme z formy, několikrát propíchneme špejlí a polijeme asi 100 ml pomerančové šťávy. Dáme vychladnout do lednice, pocukrujeme a podáváme např. se šlehačkou s vaječným likérem.

Kynuté pomlázky

Ingredience:
1 kg polohrubé mouky,
150 g rostlinného másla,
30 g droždí,
1/4 l mléka,
3 žloutky,
120 g práškového cukru,
1/2 KL soli,
1 KL strouhané citrónové kůry,

tuk na vymazání plechu,
vejce na potření.

Příprava:
Z vejce, 2 lžic mléka, lžíce cukru a lžíce mouky uděláme kvásek. Jakmile kvásek vzejde, přidáme do něj zbývající mouku a cukr, rozpuštěný tuk, mléko se žloutky a solí, strouhanou citrónovou kůru a vše zpracujeme v polotuhé těsto (můžeme přidat rozinky a spařené oloupané mandle). Necháme je dvě hodiny kynout, poté vytvarujeme do několika pomlázek. Ty opět necháme kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme na vymazaném plechu ve středně vyhřáté troubě.

 

Pletené copy

17.3.2007 21:20 | ruda-ruze | Velikonoční recepty

Ingredience:
1/2 balíčku mandlí,
1/2 balíčku rozinek,
1/2 l mléka (2 hrnečky),
40 g droždí,
150 g pískového cukru (3/4 hrnečku),
1 kg polohrubé mouky (6 2/3 hrnečku),
1 KL soli,
160 g másla nebo rostlinného tuku (2/3 kostky),
3 žloutky,

hladká mouka na vál,
ztužený tuk na vymazání plechu,
1 žloutek,
1 PL mléka na potření.

Příprava:
Plech dobře vymažeme tukem. mandle přelijeme horkou vodou, sloupneme a pokrájíme na nudličky. rozinky vysypeme na síto, propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Do části vlažného mléka v hrnečku přidáme lžíci cukru, 2 lžíce mouky, rozdrobíme do něj droždí, promícháme na kašičku a necháme vykynout.

Mezitím do misky prosejeme mouku, kterou promícháme s cukrem a solí. Přidáme vzešlý kvásek, ve vlažném mléce rozšlehané žloutky a vlahý rozehřátý tuk. Těsto dobře vypracujeme nejdříve vařečkou a potom rukou. (Těsto je důležité dobře vypracovat, musí se z mísy uvolňovat a být hladké a vláčné.) Nakonec do těsta zapracujeme polovinu oloupaných, na nudličky pokrájených mandlí a rozinky. Povrch těsta lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme nejméně dvě hodiny kynout. Objem těsta po vykynutí se má zvětšit alespoň o polovinu.

Po vykynutí těsta upleteme copy ze tří dílů a stočíme dokola - můžeme uplést i držátka na vejce, řehtačky apod. Upletené a stočené těsto necháme asi ještě 40 minut kynout, potom je potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem a posypeme zbylými nudličkami mandlí. Vložíme do předehřáté trouby a asi po 10 minutách příkon tepla zmírníme a pečeme volněji téměř jednu hodinu. Upečená kola opatrně přeneseme na vál a necháme vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.

 

 

 

Velikonoční cop

Ingredience:
750 g hladké mouky,
100 g tuku na pečení,
cca 3.5 dl mléka,
42 g droždí,
2 PL cukru,
2 PL medu,
1 vejce,
1 žloutek,
1 KL strouhané citrónové kůry,
špetka soli,

několik obarvených vyfouklých vajíček,
vejce na potření,
mouka na vál,
tuk na plechu

Příprava:
Droždí rozmícháme s cukrem v části vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme rozpuštěný tuk na pečení, med, vejce, žloutek, sůl, citrónovou kůru a vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě dobře vykynout. Pak je rozdělíme na 4 díly, tři z nich postupně rozválíme na pomoučeném válu na dlouhé obdélníky, každý poklademe jinou náplní a po délce stočíme do pevných roliček. Spleteme z nich cop a přeložíme na ho na vymazaný plech. Z posledního dílu vyválíme dva válečky, které spleteme, položíme na upletený cop a mezi spoje vmáčkneme obarvená vajíčka. Necháme ještě chvíli kynout, pak cop potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v dobře vyhřáté troubě.

Poznámka:
42 g droždí je jedna zabalená kostka. Nemáte-li čerstvé droždí, můžete použít 21 g sušeného.


Vytisknuto z www.week.cz dne 29.03.2024 15:42
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-velikonocni-pokrmy/read.php?1,9831,55698#msg-55698