Re: Velikonoční pokrmy

Autor: Anavi, Datum: 29.02.2008 22:54

Evca mě zásobila mailem, tak se podělím winking smiley

 

Voňavý mazanec

Ingredience:
1100-1300 g hladké mouky,
špetka soli,
1/2 l vody,
2 PL sušeného mléka,
6 PL cukru,
70 g droždí,
3 balíčky vanilkového cukru,
3 KL citrónové šťávy,
2 KL strouhané citrónové kůry,
120 g rozpuštěné hery,
4 žloutky,
2 hrsti rozinek,
vejce na potření.

Příprava:
Z vlažné vody, cukru, droždí a lžíce hladké mouky uděláme kvásek. Přidáme ostatní suroviny a dobře propracujeme v těsto, které pak necháme vykynout (trvá to trochu déle, protože těsto je mastné a sladké). Vytvoříme 4 mazance a na plechu je necháme znovu vykynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Mazance jsou lepší druhý den a také se lépe krájejí.

 

Krakonošův mazanec

Ingredience:
400 g polohrubé mouky,
trochu soli,
80 g moučkového cukru,
citrónová kůra,
3 žloutky,
100 g rozpuštěného másla,
50 g loupaných mandlí,
80 g rozinek,
100 ml mléka;

Na kvásek:
200 ml mléka,
30 g droždí,
1 PL cukru,
60 g polohrubé mouky.

Příprava:
Z mléka, rozdrobeného droždí, cukru a polohrubé mouky připravíme kvásek, který necháme vykynout.

V prohřáté mouce rozmícháme sůl, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, žloutky a rozpuštěné vlažné máslo. Přimícháme kvásek, vlažné mléko a vypracujeme těsto. Nakonec přidáme drobně sekané mandle (trochu jich odložíme) a rozinky. Těsto zamícháme a necháme na teplém místě, přikryté utěrkou, kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, vyválíme kulatý bochník, dáme na vymazaný plech a necháme znovu vykynout. Potom nahoře nožem nakrojíme asi 2 cm hluboko kříž, mazanec potřeme žloutkem, posypeme hrubým cukrem, zbytkem odložených sekaných mandlí a ve vyhřáté troubě upečeme.

 

Velikonoční bochánek (4 ks)

Ingredience:
1 1/2 kg polohrubé mouky,
sůl,
300 g másla nebo rostlinného tuku,
300 g moučkového cukru,
6 žloutků,
cca 1/2 l mléka,
90 g droždí,
na špičku nože muškátového oříšku,
citrónová kůra,
1 balíček vanilkového cukru,
60 g vlašských ořechů nebo mandlí,
100 g hrozinek,

vejce na potření,
mandle na posypání,
tuk na alobal.

Příprava:
Nejprve si připravíme kvásek. Do 1/4 l vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a mouky a necháme vzejít kvásek.

V míse utřeme tuk s cukrem a se žloutky, ochutíme nastrouhanou citrónovou kůrou, muškátovým oříškem, vanilkovým cukrem, osolíme vrchovatou lžičkou soli a přidáme prohřátou mouku, teplé mléko a kvásek.

V míse zaděláme tuhé těsto, které potom dobře propracujeme na vále. Na dobře zadělaném těstě se tvoří puchýřky. Potom do těsta vpracujeme omyté a okapané hrozinky a nahrubo usekané ořechy (jsou chuťově výraznější než mandle). Těsto dáme na mísu, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nejméně 3 hodiny kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, na vále dobře zakulatíme a dáme na tukem vymazaný alobal na plech asi hodinu kynout. Potom potřeme bochánky rozšlehaným vejcem, necháme zaschnout a znovu potřeme. Nahoře nožem nařízneme nebo nůžkami nastříháme tvar kříže. Povrch bochánků posypeme mandlovými lupínky. Těsto dáme péci do dobře vyhřáté trouby. Po 10 minutách teplotu trouby snížíme a pečeme zvolna 45-60 minut. Asi po 20 minutách pečení dáme přes bochánky alobal, aby se povrch nespálil. Vychladlé bochánky můžeme pocukrovat.

Poznámka:
Z uvedeného množství surovin můžeme upéct 2 vánočky:
Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 16 dílů, zakulatíme v bochánky, přikryjeme utěrkou a necháme znovu asi půl hodiny kynout. Z bochánků vyválíme prameny dlouhé asi 35 cm. Dva rozdělíme ještě na polovinu a vyválíme tenčí prameny, které po dvou spleteme. Spodek vánočky upleteme ze čtyř pramenů, přendáme na tukem vymazaný alobal na plech. Střed po délce hřbetem ruky vytlačíme a do vzniklé rýhy položíme pletenec ze tří pramenů. Nakonec položíme copánek ze dvou pramenů a jeho konce podložíme pod vánočku, aby při pečení nesjel. Upletenou vánočku necháme znovu asi 45 minut kynout, pak ji dvakrát potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme oloupanými nasekanými mandlemi a dáme péci do dobře vyhřáté trouby.

Jidáše s medem

Ingredience:

500 g mouky hladké nebo výběrové,
20-30 g droždí,
30-50 g krupicového cukru,
1 žloutek,
50 g másla,
250-300 ml mléka,
sůl,
citrónová kůra,
vanilkový cukr,
1 vejce na potření,
med.

Příprava:
Do hrnku rozdrobíme droždí, rozmícháme se špetkou cukru, lžící mouky a několika lžícemi vlažného mléka na hladké těstíčko. Necháme asi 15 minut, aby vzešel kvásek.

Potom utřeme tuk se žloutkem a cukrem, přidáme vanilkový cukr a strouhanou citrónovou kůru. Přidáme vzešlý kvásek, mouku se špetkou soli a vlažným mlékem zaděláme těsto.

Tužší těsto, přikryté utěrkou, necháme asi hodinu vykynout, vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na stejné dílky. Z každého dílku vyválíme tenčí pramen (váleček asi jako malíček), který stočíme do tvaru spirálky na tukem potřený plech.

Po vykynutí potřeme jidáše rozšlehaným vejcem, případně s trochou mléka a rychleji je upečeme. Částečně vychladlé obrátíme a potřeme medem.

Jidáše můžeme také připravit ve tvaru malých houstiček, dvojité spirály, ve tvaru písmene S apod.

Poznámka:
Jidáše mají připomínat provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Podle staré pověry se jidáše pokapávají medem, neboť med na Zelený čtvrtek požitý chrání od hadího uštknutí.

Jidáše jsou prý symbolem života. Je pozoruhodné, kde naši dávní předkové na tuto myšlenku přišli. Základní kód života, informační spirála DNA, je právě takto stočena uprostřed každé živočišné buňky. Zvláštní kámen u vchodu proslulé pravěké hrobky Newgrange v Irsku je celý pokryt rytinami zavinutých spirál. To něco napovídá. Těstové spirály se jedí v den smrti boha - v křesťanském pojetí je to ukřižování Krista. A každý z pojídajících si maže jidáše medem, magickou látkou nabitou silným energetickým potencionálem, která je schopná nadlouho uchovat a konzervovat to, co do ní bylo ponořeno. Jidáše byly zřejmě původním pečivem pohřebních hostin. Ze starých záznamů vyplývá, že točenice a mrváně vhazovali pozůstalí za nebožtíkem při zasypávání hrobu a přinášeli je na mohylu ve výroční den, jako oběť zemřelý

Holubičky

Ingredience:

500 g hladké nebo polohrubé mouky,
42 g droždí (1 kostka),
100 g pískového cukru,
cca 150 ml mléka,
125 g tuku,
4 žloutky,
50 g rozinek,
rum,
sůl,
mouka na vyválení,
tuk na vymazání plechu,
1 vejce na potření,
1 PL krystalového cukru na obalení,
30 g na tenké plátky nakrájených oloupaných mandlí.

Příprava:
Mouku prosijeme do mísy, doprostřed rozdrobíme droždí, přidáme polovinu cukru a s trochou vlažného mléka a mouky rozmícháme na těstíčko, mísu přikryjeme a necháme kynout.

Změklý tuk utřeme se zbylým cukrem, postupně přidáváme žloutky, našleháme do pěny. Rozinky propláchneme, necháme okapat a zalijeme rumem.

K vykynutému kvásku přidáme utřený tuk s cukrem a žloutky, sůl, postupně postupně přiléváme zbylé mléko, vypracujeme tužší těsto, poprášíme je moukou, přikryjeme a necháme vykynout.

Vykynuté těsto přendáme na vál, prohněteme s rumovými rozinkami, dvě rozinky odložíme. Těsto rozdělíme na dva díly a připravíme z nich holubičky. Přendáme je na tukem potřený plech a necháme ještě několik minut kynout. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme cukrem, křídla několikrát nařízneme a vložíme do nich plátky mandlí, místo očí vmáčkneme rozinky. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a těsto dozlatova upečeme.

Poznámka:
Ze stejného těsta můžeme upéci velikonoční věnec s vejci:
Do vykynutého těsta zahněteme rozsekané pistáciové oříšky (50 g). Těsto vyválíme na tlustý váleček, spojíme jej do kruhu a přendáme na tukem potřený plech. Do těsta vtlačíme osušená vejce (předem omytých 5 vajec uvařených na hniličku) a mezi nimi těsto částečně nařízneme, poté je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme 2 lžícemi krystalového cukru. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a těsto dozlatova upečeme.

 

Polská velikonoční bábovka

Ingredience:

500 g polohrubé mouky,
30 g droždí,
120 g cukru,
1 šálek vlažného mléka,
375 g másla,
1/2 KL soli,
kůra z 1/2 citronu a pomeranče,
5 vajec,
150 g rozinek;

Na polevu:
250 g moučkového cukru,
1 PL citrónové šťávy,
4 PL horké vody;

Kromě toho:
6 kandovaných třešní,
máslo na vymazání formy,
mouka na vysypání formy.

Příprava:
Připravíme si bábovkovou formu o průměru 22 cm. Vytřeme ji máslem a vysypeme hrubou moukou.

Mouku prosijeme do mísy, do důlku, který v jejím středu vyhloubíme, rozdrobíme droždí, přimícháme trochu cukru a vlažného mléka. Poprášíme moukou, překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek (20 minut).

Do vzešlého kvásku přidáme rozpuštěné máslo, cukr, sůl, vejce, nastrouhanou kůru z citrusů a vypracujeme těsto. Spařené a okapané rozinky přidáme do těsta. Těsto vložíme do formy a necháme 20 minut kynout.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Bábovku pečeme 30-40 minut na spodní příčce trouby. Upečenou bábovku necháme vychladnout ve formě. Vychladlou vyklopíme na kuchyňskou mřížku.

Z citrónové šťávy, moučkového cukru a horké vody umícháme lesklou polevu, potřeme jí bábovku a ozdobíme kandovanými třešnemi.


Vytisknuto z www.week.cz dne 28.03.2024 14:48
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-velikonocni-pokrmy/read.php?1,9831,55697#msg-55697