Re: Karamel

Autor: Hanule, Datum: 05.02.2008 14:18

Ivčo, odjakživa následovně:

 

Karamel:
5 lžic pískového cukru
1 lžíce vody
100 ml vody (nejlépe horké)

 

V nějaké silnostěnné pánvičce nebo rendlíku necháš za stálého míchání zkaramelizovat cukr (hned zkraje přidat tu jednu lžíci vody, je to jakýsi urychlovací katalyzátor celého procesu), pak naředíš horkou na potřebnou hustotu. Tohle množství vody je tuším na tekutý karamel, dá se ubrat podle potřeby. Když se všechno nerozpustí, normálně natvrdo na mírném plamínku povařím. Zchladit, nějakou dobu lze i uchovávat.

Bacha na přepálení cukru, pak už hořkne.

 

Tip s citronovou štávou neznám, někdy zkusím, zatím jsem světlost (a i hořkosladkost) ovlivňovala jen stupněm karamelizace. Jo, ještě je nějaká máslová verze, tuším, ale taktéž prakticky bez zkušenosti.


Vytisknuto z www.week.cz dne 20.04.2024 07:40
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-karamel/read.php?1,49104,49108#msg-49108