Re: Zelí do 4l lahve

Autor: Mona, Datum: 14.11.2007 17:38

Zelím nakrouhám a spolu s cibulí (na tenké plátky pokrájené) osolím, pokmínuju a rukama ve škopku ,,žmoulám´´, až pouští šťávu. Skládám a pěchuju do kameninového zeláku, sem tam proložím jablkem nebo křenem (někdo dává vinný list). Když mám zelí dost, pořádně ještě jednou upěchuju, na povrch položím plátno a zatížím kamenem (my máme balvan z řeky, samozřejmě řádně omytý). Dám víko, zaleju vodou (my máme ten kameňák se žlábkem na vodu), dáme do sklepa a nevšímám si ho (občas teda doleju do žlábku vodu). Dělávali jsme ho v září a většinou před Vánocemi jsme brali už kvalitně zkysané zelí. V tom sklepě nám vydrželo minimálně do dubna. Ta vrchní vrstva občas zvětrá a dostane takovou nevzhlednou šedavou barvu....ale pod touto vrstvou je výborné zelí. Jednou jsem ho už chtěla vyhodit (tuším v květnu) do kompostu a to zelí, co bylo pod vrchní vrstvou nemělo chybu a chodili si pro něj i sousedi. winking smiley Letos jsem ho nestihla. sad smiley Nepohrdnu Dášiným vzorkem. grinning smiley


Vytisknuto z www.week.cz dne 28.03.2024 18:50
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-zeli-do-4l-lahve/read.php?1,2225,33007#msg-33007