Ha!! Našla jsem časopis (starý), kde jsou recepty na čatní.
Ostré rajčatové čatní
2kg zralých rajských, 2lžíce rozinek, 2stroužky česneku, 1 cibule, 1lžička mletého zázvoru, 1,5dl octa, 300g cukru, 1/2lžičky mletého kardamonu, sůl, chilli, 2 bobkové listy, 1hřebíček
Rajčata ponoříme na 10sekund do vařící vody, oloupáme a drobně nakrájíme. Přidáme rozetřený česnek, zázvor, drobně nakrájenou cibuli a dusíme, až zelenina změkne. Přidáme ocet, cukr, rozinky, kardamon, sůl, chilli, bobkový list a utlučený hřebíček. Za stálého míchání dusíme, až čatní zhoustne. Dochutíme a plníme do skleniček.
Rajčatové čatní s vínem
1,5kg zralých rajčat, 300g červených cibulí, 3 zelené papriky, 3 stroužky česneku, 1dl červeného vína, cukr, sůl
Rajčata, cibule a papriky rozložíme na plech a v horké troubě pečeme, až se rajčata zkrabatí a cibule a papriky trochu změknou. Rozpečenou zeleninu oloupáme a společně s česnekem a vínem rozmixujeme. Mírně osladíme, osolíme, podle chuti přidáme několik kapek octa a za stálého míchání krátce podusíme, až čatní trochu zhoustne. Horké naplníme do skleniček, přiklopíme kovovými víčky a sterilizujeme 25-30min při 90stupních.