Aleno, jablka strouhaná zavařená na štrudl či žemlovku se u nás dělávala vždycky, jen já to poslední roky nějak flákám. S naší "babíkoukej" jsem v neustálém časovém skluzu, taky jsem nějak pomalejší a navíc - když se dělalo takovéhle větší zavařování (tyhle jablka, jablka s křenem , červená řepa a mnoho dalšího) u nás tak nějak nastoupila celá rodina, táta to považoval za samozřejmost, nejen nachystat v zahradě, ale potom pomoci i v kuchyni ... jen já si ty svoje chlapy rozmazlila. Dnes se crcám celé půldne s 5 sedmičkovými a 10 3decovými skleničkami čalámády, do toho přijeli ještě mladí .... Ale nabalila jsem jim rajčata, abych nemusela zítra rozvařovat a zavařovat.
Okurky taky zavařuju každý druhý rok. Letos vysázeno jen na kvašáky a i tak jsem dělala asi 20 sklenic řezy okurky + cukety. Přece to nevyhodím, když se urodilo.
Z bezinek jsem dělávala zdravotní likér, ale taky letos nebude. Čekají tam ještě broskve, snad budou nějaké hrušky, ty mám ráda, a nejen já, s jeřabinami.