Re: Zavařování

Autor: babkaela, Datum: 16.08.2018 23:31

Gabčo, ty si tedy vyhraješ thumbs down . Přímo skvostné balení. Marmelád mám letos spousty, další dělat nehodlám bo mám ještě staré zásoby. Jsem lenoch, dávám do skleniček, které jsou od čehokoli a tak každá jiná, spoustu toho rozdám.

Šťávu dělám většinou "druháka" , po přepasírování rozvařeného "pecičkového" ovoce (maliny, rybíz, ostružiny apod...) přeleju zbytek po pasírování podle svého známého přiměřeně vodou, přivedu do varu, znovu přepasíruju, přidám cukr, znovu do varu, naliju do sklenic, zavíčkuju horké. Vydrží než se vypije - většinou rychle. Jednou, těsně po vymalování kuchyně, jsem dala do 1,5 l PETky, druhý den už bylo znovu vymalováno včetně stropu, na skvrnito, bouchla.

Z aronie (tu už nemáme, zašla, nedaří se jí u nás), a nejen z ní, dělá můj chlap likér - 3/4 4 l sklenice ovoce, 1 kg cukru zasypat, nechat 3 týdny (u nás většinou do pozdního podzimu), přecedit, dolít 1-2 l pálenky - u nás většinou kalvados či jablkovice bo do pravého kalvadosu má daleko. Když nemáme svůj, koupíme v palírně, ve které pálíme ostatní ovoce. Přecezené ovoce je super na kynutý táč s drobenkou.


Vytisknuto z www.week.cz dne 29.03.2024 01:17
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-zavarovani/read.php?1,24507,1508740#msg-1508740