Re: PC nebo notebook?

Autor: Hanule, Datum: 23.03.2008 12:09

Moni :), takže něco obdobného jako já, psavý kancelářský počítač.

 

Do notebooku nemluvím, protože mi nesedí, ale to není nic objektivního, je to dáno způsobem užívání (chápej, notebook do vany na sesli jaksi není dost stylový, že ;)), ale obecné základní parametry, které jsou hodny sledování, jsou podle mého následující:

 

Velikost pevného disku (aby ti pro začátek vyhovovala, vždycky se však dá rozšířit dokoupením externího)

 

Zásadní věc hned pro počátek - velikost operační paměti - to jsou ta písmenka RAM

- i ta je na počítači dále rozšiřitelná, pravděpodobně i notebooku (to vůbec nevím, pouze spekuluji a předpokládám, nikdy jsem svůj skutečně vlastní neměla)

Tuhle paměť využívá OS, grafika, všechny procesy, hajzlíci běžící napozadí (antivirák atp.), tudíž i internetové prohlížeče, nemám zkušenost s operou, ale firefox i explorer jsou poměrně žraví, takže pokud jsi zvyklá nebo si představuješ, že ti jich poběží spousta, zásadně nedoporučuju 256 megové paměti - aspoň! 512 MB. Samo, že kluci od počítačů řeknou, že dneska je minimum 2 GB, no, ale oni jsou na to zase trochu přísnější než my. Komfortní počítač (odhaduji!) pro víceprocesové účely by vyšel s 1 GB RAM.

 

Doporučuji porozhlédnout se po šuplíku s dvd vypalovačkou - cd ti vypálí rovněž, zároveň můžeš vypalovat a používat i dvd nosiče. Odtud se odvíjí další požadavek na tu výše zmíněnou operační paměť - máš-li doma DVD přehrávač a nepoužíváš PC/notebook na přehrávání DVD médií, opět z ní můžeš něco slevit (vracím se ke střední hodnotě 512 MB)

 

Zajímavé je překouknout i nabízené vstupy/porty pro periferie - USB 2.0 (počet - dá se rozšířit adaptérem, jaký tu ukazovala třeba Otázka v O ničem) a "staré" PS/2 (to jsou ty klasické kulaté u myší zelené, u klávesnic fialové). Tady se požadavky opět odvíjejí od tvých potřeb. Já například u klasického PC dávám přednost tomu, do kterého jde píchnout i stará klávesnice - atp. Na druhou stranu je pravda, že sehnat dneska PS/2 myš je skoro vopruz.

 

Pokud se budeš rozhodovat pro notebook, myslím, že výběr značky má vliv nejen na kvalitu střev, ale i zobrazovacího zařízení, tedy monitoru. Nepodcenit.

U klasického počítače je potřeba zohlednit i výběr/nebo stavající typ monitoru, zda je na škatuli počítače vhodný konektor pro jeho připojení. (Dělá se jich vícero, oni to nějak vždycky po pár letech apgrejdují a pospojovat k sobě novou a starou věc nejde vždycky automaticky. eye rolling smiley )

 

Poslední, pro mě stěžejní položka, je operační systém. Zcela subjektivně se tu vyjadřuji, že bych si nikdy nekoupila počítač (mnou požadovaných parametrů), který by v sobě obsahoval Vistu. Je to neskutečně náročný OS, pro mé potřeby zbytečný žrout operační paměti, kterou opravdu nehodlám planě navyšovat jen pro Jeho Veličenstvo Vistu. winking smiley Výběr se mi tudíž zpátky zužuje na nabízená XP. Problém náročného OS je v tom, že sám o sobě zabírá prostor dalším procesům, které potřebuješ, aby běžely. Pokud dojde k vyčerpání této kapacity, je to ono typické šílené chroustání, sekání se, protože komp pak sahá po paměti pevné (volné na pevném disku, které je třeba habakuk, ale je pomalá).

 

Mám radši velké kompy, protože jsou pro mne jako pro laika daleko víc proniknutelné, ovlivnitelné (výměna jednotlivých částí zařízení), když si zničím klávesnici, dokoupím za dvě, tři stovky nejobyčejnější novou, totéž s myší, když mi umírá monitor nebo se změní moje požadaky na něj, dá se nahradit jiným, mohu podle potřeby připojovat jak CRT, tak LCD, notebook je pořád (až na tu myš) celek daleko kompaktnější :(.

Ale má zase fůru neoddiskutovatelných výhod :). Velikost, přenosnost...


Vytisknuto z www.week.cz dne 29.03.2024 08:20
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-pc-nebo-notebook/read.php?1,62160,62187#msg-62187