Re: rady

Autor: delfinka, Datum: 29.10.2009 16:56

Zastydlá rýma

Při zastydlé rýmě je dobré si připravit dva kbelíky, do jednoho dát studenou vodu a do druhého hodně horkou vodu. Střídavě ponořujeme do vody ruce až po lokty: stačí 2 minuty do studené a 2 minuty do teplé vody. Opakujeme 5x až 10x. Ihned potom se zabalíme do teplé deky nebo zalehneme do postele. Po dvou dnech se krásně spustí rýma a nemusíme podstoupit nepříjemné punkce.

Když cítíte, že je rýma na spadnutí, vymačkejte z jedné cibule šťávu a tu si nakapejte do nosu. Není to příjemné, ale rozjezd rýmy to prý zastaví.

Pokud už rýma propukla naplno, zalijte pokrájenou cibuli vroucí vodou a i nhalujte. Také lze cibulí potírat hruď.

Na ucpaný nos funguje ponoření obou předloktí do teplé vody. I zastydlá rýma se pak údajně spustí.

Nachlazení

Výborný je cibulový čaj. Oloupanou cibuli nakrájenou na kostičky zalejeme vařící vodou a necháme vylouhovat. Po chvíli vše scedíme, přisladíme medem.

Bolest v uchu

Na prudkou bolest v uchu použijeme malý smotek vaty, který pokapeme francovkou a vložíme do ucha. Přikryjeme kouskem suché vaty a převážeme šátkem "na zajíčka". Po tomto úkonu se za pár minut v bolestivé části rozlije příjemné teplo a bolest pomine.

Průjem

Proti průjmu a křečím v břiše, které umějí pořádně potrápit je jednoduchý recept. Uvaříme si 2 dl hodně tmavého čaje (ne ovocný), do něj zamícháme půl lžičky soli (možná stačí i čtvrt). Moc dobré to není, ale zaručeně to pomůže.

Zácpa

Zde je dobrá rada, která je účinná na sto procent, ale hlavně je přírodní. Při velké zácpě pomáhá, když 1 lžičku švestkových povidel rozpustíme s 1 lžičkou másla a teplé sníme. Je to i dobré a zaručeně to pomůže.

Nadýmání

Pálí vás občas žáha a trpíte nadýmáním? Po několik dnů každý den sníme pěknou větší mrkev nastrouhanou na jemném nerez struhadle. Uvedené potíže navždy zmizí a navíc se vám zlepší zrak a vyčistí celý trávicí trakt.

Popraskané paty

Na suché a popraskané paty, které trhají punčochy a bolí je tu rada: večer po umytí teplou vodou si namažte postižená místa rozkrojeným citronem a do postele si navlečte ponožky. Po několikerém opakování bude pokožka jemná, hladká a měkká. (Aby překrojený citron déle vydržel, kápněte na talířek trochu octa a citron na něj položte.)

Popraskané ztvrdlé paty budou opět vláčné, pokud si je budete drhnout pemzou nebo jiným odstraňovačem ztvrdlé kůže a každý večer po mytí si nohy namažete obyčejnou lékařskou vazelínou.

Další možnost je: v lékárně si koupíme čistou neparfémovanou vazelínu, po umytí promastíme nohy a navlečeme mikrotenové sáčky jako ponožky. Ráno budeme mít nohy vláčné jako mimino. Navíc se zahojí i drobné oděrky. Vazelína je také dobrá na spáleniny. Za 10 minut je po bolesti a po více aplikacích se kůže krásně zahojí.

Plíseň na nohou

Do kastrůlku nakrájíme asi 15 lodyh přesličky, zalejeme slunečnicovým olejem a 6x necháme přejít var. Nenecháme vařit. Za 24 hodin přecedíme.

Bradavice

V lékárně si kupte propolisové kapky. Každý den postižená místa natírejte a bradavice zmizí. Potřená místa je nejlépe zalepit, protože propolis působí zabarvení pokožky, po vymizení bradavic se pokožka vymyje.

Také pomáhá šťáva z citronu, kterou potíráme bradavice několikrát za den, čím častěji, tím lépe. Nepřikrýváme, neobvazujeme. Do dvou týdnů se bradavice vyloupne.

Štípance

Do 100ml alpy nebo 50%lihu dáme vyluhovat 1 lžičku hřebíčku a po týdnu použijeme jako mazání. Na dobrou noc si namažeme paže a čelo: krásně to voní a dobře se pak spí. Komáři jen zabzučí a hned jsou pryč.


Vytisknuto z www.week.cz dne 20.04.2024 17:43
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-rady/read.php?1,290046,290208#msg-290208