Re: rady

Autor: delfinka, Datum: 29.10.2009 12:45

Celer nejen na potenci

Pokud med jako afrodiziakum nezabere, sáhněte po celerové nati. Zprvu vám možná nebude chutnat, ale za zkoušku to prý stojí. Mezi lidovými léčiteli je celer pro svůj blahodámý vliv na mužskou potenci notoricky známý. Jako přírodní afrodiziakum byl využíván už ve starém Egyptě.

Dnes jej hospodyňky znají jako koření, zeleninu i lék.Kromě vitaminů skupiny B, vitaminů C, A, K a E, draslíku, hořčíku, chrómu, sodíku, vápníku, železa, zinku a jódu obsahuje celer éterické oleje, které mu dodávají ono nezaměnitelné aroma, po kterém se někteří mohou utlouct a jiné odhání z kuchyně hodně daleko. Náš organismus (především sliznice) tyto oleje velmi ocení. Působí antibakteriálně a antimykoticky, dezinfikují trávicí trakt a zabíjejí infekce v ledvinách a močových cestách. Celer prý také napomáhá léčbě bolestí kloubů, snižuje krevní tlak a působí jako prevence proti žaludečním vředům.

A konečně - celer je ideální zbraní v boji proti nachlazení. Celerové silice rozpouštějí hlen, dezinfikují sliznice a zabíjejí mikroorganismy. Pokud si dopřejete čerstvou celerovou šťávu, dodáte tělu i množství vitaminů, čímž celkově posilníte jeho obranyschopnost.

Celer se doporučuje používat v čerstvém stavu - například můžete celerovou bulvu nakrájet do salátu nebo nasekat do pomazánek. Povařený celer se hodí do polévek, zeleninových směsí, omáček nebo jako příloha k masu . Nicméně stále nejoblíbenější jsou čerstvé i sušené nadzemní části rostliny využité jako koření. Copak si dovedete představit tradiční bramboračku bez celeru?!

Celerový salát Je-li vám z pocení se pod duchnou už příliš horko, připravte si osvěžující salát. Když do něj přidáte hodně celeru, boji proti nachlazení to rozhodně neuškodí. Vyzkoušejte třeba tento recept: Dvě až tři mladé kedlubny oloupeme, pokrájíme na nudličky a dáme do mísy. Přidáme dvě oloupaná a na nudličky nakrájená jablka a opláchnutý, nakrájený celer (podle chuti asi tři stonky). Šálek bílého jogurtu promícháme s půl šálkem smetany a třemi lžícemi citronové šťávy, dochutíme lžičkou cukru, špetkou soli a pepře, lžící sójové omáčky a ušleháme v zálivku. Tu lehce vmícháme do salátu. Podáváme čerstvé s nakrájenými jádry vlašských ořechů

 

 

Sádlový obklad
Při bolestech v krku si připravíme jednoduchý zábal. Na pruh plátýnka namažeme tenkou vrstvu vepřového sádla. Na něj nastrouháme trochu muškátového oříšku (aby se utvořila tenounká vrstvička). Přikryjeme dalším plátýnkem. Dáme na krk a ovážeme teplým šátkem. Ráno je po bolesti.
Medvědí mléko
Teď jeden typ pouze pro dospělé. Je výborný a velmi účinný při počátečních příznacích nachlazení. Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička.
Máslový čaj
Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku. Nejlépe zažene tento jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme.
Zázvorový čaj
10 g čerstvého strouhaného zázvoru vaříme 5 minut v 1 litru vody. Poté ho přes cedník vymačkáme. Do vzniklého čaje přidáme šťávu z jednoho citrónu či pomeranče, osladíme a pijeme horké.

 

 

CITRÓNY

Během infekce je velmi důležitý přísun dostatečného množství vitaminu C. Nejlepší je, je-li podávám formou zvýšené konzumace citronu, kiwi, pomerančů a kysaného zelí.
Citrónové kloktadlo
Vymačkáme štávu z jednoho středně velkého citronu a kloktá ji. Nakonec polykneme. Opakujeme 2 až 3x denně.
Teplá citronáda
Šťávu ze 2 citronu smícháme ve vysoké sklenici s 2 lžícemi třtinového cukru a zalijeme teplou vodou. Přidat můžeme i šťávu z jednoho pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního období.
Citronóvé rozinky
Balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně vymačkáme šťávu ze 2 citronů a necháme několik hodin nasáknout a nabobtnat. Vitamin C se naváže na hroznový cukr a má pak větší účinek v našem organismu. Každodenní "zobání" těchto rozinek je skvělou prevencí proti infekci.
A na kašel je med.


Vytisknuto z www.week.cz dne 28.03.2024 23:58
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-rady/read.php?1,290046,290099#msg-290099