Re: rady

Autor: delfinka, Datum: 29.10.2009 12:44

Zázrak koření

Hřebíček na bolavý žaludek Z botanického hlediska jsou kořením nerozvinutá květní poupata hřebíčkovce vonného, která se sklízejí poté, co se z původní zelené zbarví do nachova. Chutnají lehce pálivě a intenzivně voní. Nacházejí uplatnění v moučnících, pernících, kompotech, nápojích jako svařené víno či punč i při přípravě masa nebo omáček. Díky značnému obsahu silice mají zklidňující a dezinfekční účinky, takže zmírňují žaludeční nevolnost, zvracení a nadýmání. Ponejvíce se využívají při ošetřování zubů a dutiny ústní. Působí však i preventivně proti vzniku parodontózy a zubního kazu.

Nálev připravíte ze dvou kusů hřebíčku a jedné lžíce listů šalvěje, které přelijete šálkem vařící vody, necháte 10 minut louhovat, scedíte a podle potřeby jím ústa vyplachujete. Akutní bolest zažehná, když krátce povařený hřebíček vložíte přímo do zubu. Na osvěžení dechu ho stačí požvýkat. Vrásky kolem očí vyhladíte, když je hřebíčkovým nálevem pravidelně potíráte.

Na cesty se skořicí Cejlonský skořicovník je kvalitnější a jeho kůra vytváří charakteristické svitky. Čínský skořicovník je hrubší a zbarvený více do červena. Vcelku nebo mletá je silně aromatická, má pikantní nasládlou a současně nahořklou chuť. V orientální kuchyni je nezbytnou součástí masitých a rybích pokrmů, u nás se přidává do sladkého pečiva, dezertů, kompotů a nápojů, jako jsou ovocné šťávy, čaje, svařené víno či punč. Podstat nou složkou jsou silice, z nichž je nejdůležitější eugenol. Působí jako přírodní antibiotikum, proto účinkuje při nachlazení, kašli a chřipce. Má protizánětlivé vlastnosti, ovlivňuje i metabolismus tuků a cukrů. Teprve nedávno se z ní podařilo izolovat látky, které snižují necitlivost tělních buněk na inzulin, což skýtá značnou naději pro diabetiky. Vlažný nálev spolehlivě zabírá proti průjmu, ale zmírňuje také projevy mořské nemoci a kinetózy. Připravíte ho tak, že lžičku drcené skořice přelijete šálkem vařící vody, necháte 10 minut vyluhovat a scedíte. Skořice je považována za koření lásky, které umocníte kombinací s jablkem. Podle legendy ji královna ze Sáby darovala Šalomounovi. Z toho se zřejmě odvíjí obřad pití tzv. jasnovidného čaje ze skořice, růže a citronové trávy.

Pepř zahání pocit hladu

Bobule pepřovníku černého se sklízejí v různých fázích zralosti a tím je dáno, zda půjde o pepř černý, zelený, nebo bílý. Specifická chuť z něj činí univerzální koření do polévek, masitých, bramborových i vaječných pokrmů, omáček a salátů. Gurmáni ocení ovocné dezerty, zejména s jahodami, ozvláštněné zeleným pepřem. Špetka do čaje, kakaa nebo horké čokolády také dělá divy. Pepř je bohatý na pryskyřici, silici a alkaloid piperin, takže podporuje zažívání, zmírňuje žaludeční nevolnost i menstruační bolesti. Působí jako afrodisiakum a podporuje srdeční činnost. Nadměrná konzumace ale škodí, stejně tak kombinace pepře a octa, neboť naleptává sliznici a hrozí vznik vředů v trávicím traktu. Po řádně opepřené česnečce se začnete intenzivně potit, tudíž je to účinný lék při nastuzení. Potěšující je, že pepř zahání pocit hladu a prohřívá organismus, takže stimuluje metabolismus a spalování tuků. Efektivním prostředkem na odbourává ní toxinů je směs pepře se zázvorem, kdy půl lžičky drceného koření vmícháte přímo do hotového pokrmu.

Bobkový list vyčistí organismus

Čím jsou sušené listy vavřínu pravého zelenější, tím je jejich kvalita lepší. Specifické aroma a nahořklá chuť napovídají, že obsahují silice, glykosidy a hořčiny, což je předurčuje k podpoře trávení a chuti k jídlu. I to je důvod, proč se používají u hůře stravitelných pokrmů, tedy při konzervaci masa a nakládání zeleniny i hub. Hodí se ke zvěřině, rybám, tmavým omáčkám a bramborovým specialitám. Mezi osvědčené přírodní prostředky, které vyplavují škodliviny z organismu, hlavně soli kyseliny močové usazené v kloubech, patří odvar, kdy hrst bobkových listů 10 minut povaříte ve 300 ml vody a necháte přes noc vyluhovat. Scezený a teplý zásadně jen po doušcích - popíjejte v průběhu jednoho dne. Tuto kůru zopakujte po týdnu a následně po třech měsících. Když si odvarem opláchnete vlasy po umytí, nebudou se tolik mastit. Čerstvé listy se zase přidávajído koupele, jež zažehná bolest končetin.


Vytisknuto z www.week.cz dne 29.03.2024 07:49
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-rady/read.php?1,290046,290098#msg-290098